Indeholder reklame
Drømmer du om rejse sydpå, til (rigtig) varme himmelstrøg, solgaranti og det smukkeste hav at bade i? Så er Cypern måske lige noget for dig. I sommeren 2020 rejste vi 2 uger til Cypern og her får du vores 11 bedste bud på, hvad du skal se på din rejse til Cypern.
De havde ikke andet end lige sagt “go” for at rejse til Cypern, da vi corona sommeren 2020 bestilte vores første flybilletter til Cypern. Vi havde på forhånd spottet muligheden for en åbning til landet, så i løbet af nul komma nul fem stod vi med vores adgangsbeviser til en varm sommer, lækre badedage og masser af sol.
Som sagt var det vores første rejse til Cypern og havde det ikke været for corona, tror jeg ikke vi havde skænket øen en tanke. Vi vidste at øen normalt er et trækplaster for rigtig mange turister og at øen hver sommer oversvømmes af dem. Vi formodede at det pga. corona formentlig ikke ville ske denne sommer – hvilket vi fik ret i.
At rejse til Cypern i en corona tid
Rejsen til Cypern blev vores første rigtige oplevelse med mundbind og corona-pas. For at komme ind i landet skulle vi fremvise et corona-pas i lufthavnen. Derudover havde vi sat os ind i landets restriktioner og håndtering af corona. Fra vi gik ind i den (noget tomme) lufthavn i Billund og til vi ankom til vores hotel om natten, skulle vi bære mundbind.
Det gik hurtigt op for os at Cypern var hårdt ramt af corona. På en helt anden måde, end vi havde oplevet det her i Danmark. Det var tydeligt at Cypern levede at turisme, de mange turist gader, turistbutikker og mange restauranter, cafeer og isbarer var skabt til at rumme store horder af turister. Men pga. corona lå næsten alt dette øde hen. Nogle få butikker, cafeer og restauranter havde åbent og rigtig mange var lukket, pakket ned – eller gået konkurs.
Vi oplevede hele byer som lå øde hen. Byer som før levede og åndede for horder af turister, der invaderede øen hver sommer. Hoteller lå øde hen og selv på de mest kendte strande lå ferieboligerne tomme med raslende blade i bunden af de indtørrede swimmingpools. Om aftenen lød musikken stadig højt fra de tomme cafeer, som et ekko af en fest, der aldrig rigtig kom igang.
Det lyder lidt trist… men sådan oplevede vi faktisk ikke Cypern. Tværtimod.
En flig af et forsømt land
Under de triste omstændigheder, coronaen bragte til landet, og de mange skæbner som blev ramt dette år, tror jeg vi oplevede en sjælden stille sommerstund i landet. Vi følte os meget beærede over at få mulighed for at opleve landet på denne måde og jeg tror vi har oplevet Cypern på en måde, de færreste, der før har rejst i landet, kan nikke genkendende til.
At rejse i Cypern under coronaen gav os mulighed for at et ærligt indblik i hvordan landet er, når vi turister trækker os tilbage. Vi oplevede hvordan de lokale indtog plads på strandene sammen med familie og venner, der hvor strandsengene ellers ville være optaget af os turister. Vi oplevede og så seværdigheder med plads og tid og uden lange køer og turistsværme.
At rejse i Cypern under coronaen gav os perspektiv på hvor hårdt ramt et samfund kan blive – og hvor stor påvirkning vores rejseadfærd (eller mangel på samme) kan have på de lande vi besøger. Det gav stof til eftertanke, både om de konsekvenser vores rejseadfærd har men også det ansvar vores rejseadfærd giver os – og hvor meget det påvirker de lande, vi rejser til.
At rejse i Cypern under coronaen blev en gave for os, fordi vi elsker solitude og få turister og det fik vi at opleve denne sommer i Cypern.
Her får du vores 11 bedste bud på, hvad du bør se på din rejse til Cypern
Vores 2 uger på Cypern startede i Larnaca. Her lejede en bil og kørte tværs over øen til Pafos, hvor vi boede og tog vores ture rundt på øen fra. Her får du vores take på, hvad vi fandt mest spændende og anbefaler dig at se:
1. Larnaca
Vi landede midt om natten i Larnaca. Fra lufthavnen tog vi en taxa ind til byen, hvor vi på forhånd havde booket os ind på en taglejlighed lige ned til stranden. Det første vi gjorde, da vi vågnede, var at tage vores badetøj på og dappe ned på stranden for at bade i det krystalklare, badekar varme hav. På en almindelig sommerdag (uden corona) tænker jeg at stranden ville have været tæt pakket og vandet fyldt med legende børn og voksne. Vi havde ikke stranden for os selv, men vi var ikke ret mange.
Lige under vores hotel lå en lang promenade, som strakte sig fra havnen og sydpå. Her kunne man normalt sidde og få en is, en øl, frokost, morgenmad, frokost eller aftensmad. Men i år stod mange af restauranterne tomme. Vi gik lidt rundt i byen, fandt steder at spise, gik på havnen og endte vores første dag i Cypern på tagterrassen med udsigt ud over den funklende promenade og musik fra stranden.





2. Pjask løs i Cyperns grønne bølger
Årsag nr. 1 for vores 14 dage til Cypern var ubestridt drømmen om at bade dagen lang i varme, krystalklare bølger. Vi har rejst meget med Sebastian og mange af vores rejser har ikke altid været lige badevenlige. Især vores forrige sommer rejse til Marokko, havde gjort os sultne efter at give vores søn den ultimative badeferie.
Strandene på Cypern er meget forskellige. Vi opdagede, at der er stor forskel på strandene alt efter om du er på den østlige eller vestlige side af øen. Mod øst er strømmen ikke så stærk, mere børnevenlige og meget varmere. Mod vest er strandene (dem vi oplevede) mere rå og med stærkere strøm.
Herunder har vi skrevet lidt om de strande vi besøgte og kan anbefale. Vi nævner også et par strande, vi ikke kan anbefale. Bemærk at vurderingerne er taget under corona tid, så vi har haft strandene for os selv (på nær et par stykker, som vi nævner i listen herunder. Tjek i øvrigt om stranden har hejst grønt, gult eller rødt flag. Grønt flag indikerer at du godt må bade/svømme, gult advarer stærk strøm – rødt flag indikerer at der er farligt at bade. Læs mere om sikker badning på Cypern – og om de gule/røde flag her.

Først listen over de strande vi besøgte og anbefaler
- Finikoudes (Larnaca): Fin sandstrand, lækkert, krystalklart vand. Børnevenlig.
- Aphrodite Beach (ved Aphrodite’s rock): Smuk strand med lækkert, turkist hav. Vi badede her ikke, men vi så andre der badede der.
- Coral Bay (nord for Pafos): Hyggelig bugt med sandstrand, lækkert vand og skønne bølger. De gange vi besøgte stranden, kunne vi se at stranden var meget brugt af de, hvilket gav den et skønt pulserende liv.
- Potima Beach (nord for Pafos): Den smukkeste sand strækning med de smukkeste, turkise bølger (vi badede der ikke, da strømmen var for stærk den dag).
- Latsi Beach (nord for Polis): Børnevenlig sandstrand med lækkert, krystalklart vand.
- Polyxenia Beach: (Protaras området, hvor vi boede de sidste dage): Rolig, lokal bugt med lækkert sand, klipper og krystalklart, roligt vand. Meget lokal og hyggelig.
- The Blue Lagoon (Cape Greco): Smuk lagune med smukt, krystalklart, turkist vand. Vi badede der ikke, da vi måtte vende om og hjem pga. manglende tid og drikkevand (glem ikke vanddunken!).
- Nissi Beach (Nissi Bay, Aya Napa): Meget turistet, men gå ikke glip af det helt fantastisk krystalklare vand.



Strande vi ikke anbefaler at bruge krudt på
Vi tog til flere strande men ikke alle strande var noget for os. Her er derfor et par strande, vi ikke anbefaler.
- Fig tree Bay (ved Protaras området): Meget populær og ofte anbefalet strand. Stranden var usædvanlig tæt pakket, og som vi oplevede det uden hensyn til corona restriktioner. Sidstnævnte kan have forandret sig.
- Lighthouse Beach (ved Pafos): Klippestrand, meget tang (kan have ændret sig) og ja… en for os kedelig affære. Vi fik dog en god dag ud af det ved at sætte os i strandbaren og hyggede os med lidt traktement.
3. Pafos og “Tombs of the Kings”
Selvom vi gik efter den ultimative baderejse, ønskede vi også at opleve noget mellem badeturene. Vi lejede derfor en bil i Larnaca og kørte tværs over øen til byen Pafos, hvor vi boede i en uges tid.
På Cypern kører man ikke som herhjemme i højre side – men i venstre side. Det var vi heldigvis forberedt på hjemmefra. Peter tog tjansen og jeg holdt 100% bilkørsel fri. Fra lufthavnen kom vi hurtigt ud på motorvejen, hvor det er lidt nemmere at praktisere venstrekørsel end hvis vi skulle køre ud fra Larnacas bymidte, som har mange små snævre gader og ensrettede veje.
Selvom vi kørte til Pafos, brugte vi ikke megen tid i selve byen, da det var vestkystens naturområder vi var interesserede i. Vi besøgte dog byen en enkelt dag. Midtbyen var fyldt med tomme butikker, som havde måttet dreje nøglen om pga. de manglende turister. Vi var nærmest de eneste turister i en bymidte, der tydeligvis normalt blev besøgt af mange turister. Mange restauranter og cafeer stod tomme eller var helt lukkede. Anderledes stod det til i forstæderne, hvor de lokale boede (og hvor vi boede), her var der liv og mere normale forhold, som ikke som sådan bar præg af corona tiden.
Vi boede tæt på “Tombs of the Kings”, som vi besøgte en af dagene. “Tombs of the Kings” er en stor nekropolis (designet kirkegård med detaljerede gravmonumenter), som ligger ca. 2 km. nord for Pafos’s havn. De underjordiske grave er hugget ud i klipperne og har været for byens pafitiske aristokrater og høje embedsmænd op til det tredje århundrede (e. kr.). Trods det kongelige navn ligger her ingen konger begravet, navnet er mere en indikation for den gravenes storhed.
Gravene ligger spredt ud over et temmelig stort område og du kan gå rundt og se dem alle – og gå ned i dem.

Vi kom til “Tombs of Kings” ved middagstid og solen stod lige på. Vi var ca. 5-10 turister fordelt ud på det store område, så vi nød roen og stilheden på området.
Det var sjovt at gå der med Sebastian, som fandt gravene spændende, og vi fik mange snakke om det at begrave mennesker, kongegrave, Egyptens pyramider og ikke at forglemme vores egne kongegrave i Danmark.



4. Tag til Petra tou Romiou og se Aphrodite stige op af havet
Et af de steder vi absolut kan anbefale dig at se er de smukke klippeformationer på Cyperns sydside: Petra tou Romiou – også kaldet for “Aphrodite’s rock”. Området er usædvanlig smukt. De flotte havstabler (lodrette søjler nær kysten dannet af bølge erosion) står så smukt med det vildeste turkise hav rundt om sig. Derudover er det også bare noget mytisk over stedet, når man ved at det ifølge mytologien skulle være stedet, hvor Afrodite blev født.

Første gang vi så Aphrodites Rock (eller havet omkring det), var da vi kom kørende på motorvejen fra Larnacas lufthavn mod Pafos. Vi var netop kørt gennem et mindre bjergpas, da vi pludselig så det her helt turkise, smukke vand på vores højre side. Det fik mit hjerte til at slå et ekstra slag og vi lovede hinanden at komme tilbage til stedet og se det rigtigt.
Da vi nogle dage senere ankom til stranden var der endnu smukkere, end vi havde turde håbe på. Pga. corona var vi ikke mange turister, der havde fundet derud. Vi parkerede bilen på den anden side af vejen og gik via tunnelen under vejen ned til stranden. Her kom vi ud på den flotteste strand, det smukkeste hav og de flotteste klipper ude i vandet.
TIP: Ved tunnelen ned til stranden møder du et skilt, hvor du kan downloade en app til din mobil. Når du bruger appen, kan du med augmented reality se Aphrodite stige op af havet på forskellige mytiske steder. Det er en fin ide og kan varmt anbefales at prøve af.



5. Edro III Shipwreck
En af de mere pudsige syn, vi fik på vores tur til Cypern, var skibsvraget Edro III Shipwreck, som lå lidt nord for Pafos. Skibsvraget ligger helt tæt ind på kysten og frådende bølger slår ind mod skibet dag ud og dag ind.
Det var spændende at komme så tæt på skibsvraget, men pga. den stærke vind den dag, var Sebastian ikke så tryg ved at være på de mere stejle og glatte klipper. Heldigvis kan skibsvraget nemt opleves på længere afstand også.
Historien om skibsvraget (kort): Edro III var på sin vej fra Limassol til Rhodos, da det under høj sø grundstødte 8. december 2011. De 9 besætningsmedlemmer blev reddet og fløjet i sikkerhed med en britisk helikopter. Skibet ligger der nu og der er ingen planer om at det bliver fjernet foreløbig.


6. Polis og Latsi beach (+Akamas National Park)
Polis er en lille by, der ligger på den vestlige side af Cypern. Byen har mange fine charmerende huse og udenfor corona tid mange cafeer og restauranter.
Lidt nord ud mod kysten finder du Latsi Beach, som er en fin børnevenlig strand. Her fandt vi en lille fiskerestaurant med borde helt ned til stranden, hvor vi fik vi os en frokost-fiske-meze.
Vest for Latsi Beach finder du Akamas National Park, som vi havde besluttet os for at besøge. Desværre kom vi aldrig derud, da vi opdagede at det krævede en firehjulstrækker for at komme rundt uden at beskadige vores lejede bil. Selvom vi ikke kom derud, tror jeg vist roligt jeg kan anbefale dig at besøge stedet, det skulle efter sigende være noget af de bedste naturoplevelser, du får på Cypern.

7. Avakas Gorge
En af de ting vi på forhånd vidste vi ville opleve, på vores tur til Cypern, var Avakas Gorge. Avakas Gorge er et virkelig smuk stykke natur, nærmere betegnet dyb slugt, der ligger på den sydlige del af Akamas halvøen (nord-vest Cypern).
Vandreturen hen til Avakas Gorge var hæsblæsende varm og vi havde solen lige ovenover os – men der helt utrolig smukt og fredfyldt. Vi valgte at stille bilen ved første parkeringsplads og gik hele vandreruten, som førte os gennem smuk natur fyldt med enebær, cypresser, egetræer, vilde figentræer, smukke planter og blomster. På bjergsiderne, som tårnede sig op på begge sider af os, kunne vi både se og høre vilde geder springe rundt.
Selve passagen inde i kløften indbefattede meget våde og glatte passager, så vi var glade for vores sandaler og tøj der gerne måtte blive vådt.


Den 3 kilometer lange Avakas slugte blev skabt af en tidligere voldsom flod, der gennem flere tusind år har skåret sig igennem landskabet og skabt mure i op til 30 meters højde. Avakas Gorge er fyldt med store og flotte klippeformationer. Særligt én af klippeformationerne vakte særligt vores interesse – en gigantisk sten, der sad fast mellem kløftens klipper og så ret så truende ud.

8. Oplev den delte by Nicosia
Vi havde længe glædet os til at besøge byen Nicosia, hovedstaden på Cypern. Nicosia er Cyperns økonomiske, politiske og kulturelle centrum og et meget spændende sted at besøge. Byen blev under Cypern-krisen i 1964 splittet i to dele, hvor man opdelte det græsk cypriotiske og tyrkisk-cypriotiske samfund i en nordlig og sydlig del. Denne adskillelse bestod af en militariseret grænse (mellem Republikken Cypern og Nordcypern) efter at Tyrkiet invaderede øen i 1974 og besatte den nordlige del af øen, herunder det nordlige Nicosia. Læs evt. mere om Nicosias historie her.
Vi besøgte byen en dag hvor termometeret viste 40 grader, hvilket var meget varmt for en dag i en storby. Vi gik rundt i gaderne og søgte ned mod grænsen, som går lige midt igennem byen. Lidt, som vi forestillede os Berlin engang har været opdelt. Grænsen er opdelt med mure gennem bygninger og ejendomme og grænseovergangene bliver bevogtet med militær. Da vi besøgte byen, var det ikke muligt at krydse overgangen pga. politisk uro, så vi måtte blive bag indhegningen. Under mere rolige omstændigheder kan det lade sig gøre at komme på besøg i den nordlige del af byen, så hvis du ønsker at besøge den nordlige del så husk at medbringe dit pas.

9. Oplev en fortryllende meze
Hvis du er glad for gode lokale retter og tapas, tror jeg en meze er lige noget for dig. Men hvad er en meze egentlig? En meze er et udvalg af små retter, lidt ligesom de spanske tapas. Meze kommer i alle mulige varianter alt efter, hvor på øen du befinder dig. Meze kan bestå af f.eks. små salater, pitabrød, sardiner, blæksprutter, halloumi, puréer, pickles, nødder, små stykker kød, æg og fisk, hummus, falafel, tzatziki og meget mere.
Mens vi var i Cypern, bestilte vi meze to gange. De er nemlig ikke helt billige. Første gang vi bestilte en meze, var til vores frokost i Nicosia. Anden gang var en overdådig fiske meze, vi bestilte på vores sidste aften, på en strandrestaurant på Protaras kysten. Mezen, vi fik i Nicosia, var lækker og delikat – men fiske mezen var uovertruffen. Mezen bestod af friskfangede fisk, blæksprutter, rejer, kæmperejer og alle mulige spændende ting fra havet, jeg ikke har navn på.



10. Tag på vandretur, cykeltur eller dykkertur til Cape Greco
Gå endelig ikke glip af Cape Greco, som er en nationalpark på den østlige side af Cypern. Vi nåede selv kun lige derud for at nyde udsigten fra klipperne, fordi vi havde glemt at medbringe vand og tørstede. Skal jeg til Cypern igen, vil jeg som noget af det første afsætte mere tid til at nyde Cape Greco. Jeg ville så tage derud tidligt om morgenen eller sent på eftermiddagen, hvor solen ikke stikker så hårdt. Så ville jeg se øen til fods, måske cykle og helt sikkert medbringe mit snorkel grej.
Cape Greco er kendt for sin smukke natur, smukke kalkstensklipper, smukke bølger og dykkermuligheder (med en sigtbarhed på op til 40 meter på gode dage).




11. Bliv salig over Cyperns smukke solnedgange
Cypern beriger dig med de smukkeste solnedgange! De betog i hvert fald os. Hver eneste aften lod vi os betage af de glidende overgange fra den blå himmel over i alle aspekter af pastelfarver og videre over i den dybeste rødorange.



Hej, i din særdeles udmærkede beskrivelse af Cypern om historiske minder, skulle du ha’ med at,
en Dansk konge er begravet på Cypern.
Det er ikke mange der ved det. Jeg fandt først ud af det da vi havde besluttet os for vi skulle til Cypern.
Det var faktisk Erik Ejegod der fik Kristendommen til Danmark.
Her er lidt spændene historisk læsning om Erik Ejegod: https://kongegrave.dk/?page_id=760
Hejsa
Du nævner en restaurant på Protaras kysten hvor ai fik en fantastisk fiske meze – mon du kan huske hvad restauranten hed?
Kh. Nanna
Hej Nanna 🙂
Jeg mener helt bestemt, at det var denne: https://dicapilla.com/. Du kan evt. kontakte dem for at høre, om de stadig serverer den lækre fiske meze.
Enjoy!
Dbh. Lise