Dubai er jo den helt perfekte steppingstone, hvis du skal til Asien og synes flyrejsen er for lang. Eller, hvis du bare synes du vil udnytte din rejserute mest muligt. På vores rejse til Malaysia, blev vi af helbredsmæssige årsager nødt til at knække flyruten op i to dele – og hvad var så mere oplagt end at opleve Dubai, nu vi alligevel kom forbi?
Du kan sagtens tage et stopover i Dubai, hvor du bare sover – eller i bedste fald skal vente 3 timer i lufthavnen. Vi havde brug for at sove en nat i Dubai og valgte derfor en flyrute, der gjorde det muligt for os at overnatte – samtidig med, at vi ville få en hel dag til at opleve byen. Det kan varmt anbefales.
Men hvad kan du egentlig nå at opleve i Dubai på så kort tid?

Er én dag i Dubai nok?
20 timer var, hvad vi havde at gøre godt med, og selvom listen af oplevelser, vi gerne ville se, var lang – nåede vi kun en brøkdel af, hvad Dubai har at tilbyde. Fordi tiden var så knap, havde vi udarbejdet en prioriteret liste hjemmefra over de ting, vi gerne ville opleve. Listen lød sådan:
Burj Al Arab, Burj Khalifa, Dubai Frame, Palm Jumeirah, Old Dubai (spice souks + harbour), Dubai Mall (tæt på Burj Khalifa), Se Aquarium i Dubai Mall og Dubai Marina.
Vores valg tog udgangspunkt i oplevelser, vi ville kunne nå at opleve på forholdsvis kort tid. Men én ting er jo at have ideer om at opleve noget, en anden ting er at opleve det i virkeligheden.
Her er lidt om, hvad vi egentlig nåede at opleve på vores stopover i Dubai.
Vores første indtryk af Dubai
Vores fly landede i Dubai ved midnatstid og vi tog straks en taxa til vores hotel, Rove Dubai Marina. Turen fra lufthavnen og til vores hotel var en fantastisk oplevelse. For at komme til vores hotel kørte vi gennem Dubai by, og vores første halve time i Dubai gik med at spotte den ene seværdighed, som lyste op i natten, efter den anden. Var der ikke en seværdighed, var der den vildeste arkitektur, som lyste op i flotte farver.

Inden vi havde befundet os en halv time i Dubai, kunne vi derfor allerede tjekke flere seværdigheder af. Vi havde både spottet Burj Khalifa, The Frame og Burj Al Arab og andre interessante bygninger, som vores taxachauffør pegede ud for os. Vi var begejstrede og det fornøjede vores chauffør, at han så nemt kunne få os til at pege og juble.
Så snart vi havde tjekket ind for natten, listede vi os ud i den brandvarme nat for at købe vand og tandpasta. Lige foran vores hotel lå en lille bitte airconditioneret kiosk, som var propfyldt med arabere, som kom for at handle. Klokken var vel et om natten, men vi kunne se, der blev arbejdet flittigt rundt omkring på byggepladserne, så selvfølgelig var butikken også åben.
Vi gik ned til floden, som pakkede os ind i futuristiske lys fra skyskrabernes spotlight og tog Dubai ind. Nu var vi landet.

Morgenmad i Dubai
Vi stod forholdsvis tidligt op for at få mest ud af dagen. Mit ben var medtaget af flyturen og vores prioriterede liste over ting, vi gerne ville opleve, måtte reduceres. Jeg ville jo gerne kunne klare flyveturen til Kuala Lumpur samme aften.
Vi besluttede os for at spise morgenmad ude og tjekke ud af hotellet bagefter. Herefter ville vi besøge vores udvalgte oplevelser en efter en.
Morgenmaden tog vi på en lille usbekisk restaurant. Her fik vi den mest udsøgte betjening og de mest delikate retter. Selvom vi fik rigtig lækker mad på resten af vores rejse, er det stadig denne lille restaurant, vi snakker mest om. Måske er det ikke engang en overdrivelse, hvis jeg skriver, at det er noget af det bedste mad, vi nogensinde har spist.

Med maverne fyldt med lækker mad, tog vi tilbage til hotellet, tjekkede ud og tog en taxa ud i byen.
Et af verdens største hoteller: Burj Al Arab Jumeirah
Vi havde hverken råd til at bo på Burj Al Arab Jumeirah, som huser de dyreste hotelværelser i verden, eller at drikke deres 24 karats guld kaffe. Men vi kunne godt få råd til at tage en taxa til den kunstige ø, hvorpå hotellet står. Burj Al Arab Jumeirah er nok Dubais mest ikoniske hotel og ikke nok med det, er det et af verdens højeste hoteller. Selvfølgelig fandt vi ud af, at vi ikke måtte andet end blot se hotellet udefra – uden for indkørslen. Men flot var Burj Al Arab, meget ren og minimalistisk og står som det flotteste sejlskib på vej ind mod land.

Jumeirah Beach (don’t do this)
Når vi nu ikke kunne komme ind og snage lidt på Burj Al Arab Jumeirah hotellet, måtte vi jo se hotellet fra siden, nærmere betegnet fra Jumeirah Beach. Og Jumeirah Beach lå vel lige rundt om hjørnet fra hotellet, ikke? Midt på dagen, midt i solen, tænkte vi, at vi sikkert nemt kunne nå stranden ved blot at gå derover. Når man så tillægger situationen, at vi var iført vores rejsetøj og rejsetasker, var det nok ikke den bedste beslutning vi tog den dag.
For hver gang, jeg sagde til Sebastian, at ved næste hjørne kunne vi dreje ned til stranden, og det så ikke var tilfældet, nærmede vi os alle sammen mere og mere et hedeslag og noget nær kollaps. Solen stegte os mildest talt, og selvom vi hældte vand ud over hoveder og nakker, var de 42 grader i de få skygger på vejen ikke nok til at køle os ned.
Da vi endelig nåede ud til stranden, var vi så medtagede, at vi blot gik ned til stranden for at dyppe vores fødder i det varme vand, hvorefter vi skyndte os op i en nedkølet taxa for at køle ned.

Jumeirah Beach er ellers en rigtig fin strand, som bliver flittigt brugt af både de lokale og turister. For vores vedkommende blev det en oplevelse, vi sjældent nævner af frygt for at blive mindet om, hvor dårlig vi var til at bedømme strækningen og Dubais varme.
Men vi fik da set Burj Al Arab Jumeirah fra siden. Tjek.

42 grader i skyggen og kolde oaser
Vi besøgte Dubai i starten af juli måned. Juli måned er en af de varmeste måneder i Dubai. Da vi besøgte byen, stod termometeret på 42 grader i skyggen. Den kan nå meget længere op.
Varmen er intens og så ørkentør, at det river og brænder i næsen. Solen er insisterende stærk. I middagsheden, hvor vi gik tur til stranden, var vi nærmest de eneste på vejen. De fleste var i airconditionerede biler og de eneste vi så var gæstearbejdere, der gik fra deres barak lignende boliger til hotellernes bagvægge for at finde lidt skygge. Eller turister som os.
På vores varme vej til stranden stod et nedkølet busstoppested. Det skyndte vi os ind i. Her fik vi nedkølet vores overophedede kroppe for en stund. Vi fandt også små oaser af kulde i nedkølede taxaer og Dubai Mall. Man må jo finde ud af det, når man er klædt forkert på og tager usmarte beslutninger i Dubais hede.

Dubai Mall – en drøm eller vanvittig virkelighed?
Besøget i Dubai Mall var på vores ønskeliste, da vi valgte oplevelser ud. Vi havde hørt meget om Dubai Mall, og jeg må indrømme, at jeg var nysgerrig. Da det samtidig ligger lige ved siden af Burj Khalifa, var det oplagt at lægge de to oplevelser sammen. Som en forlængelse af vores vanvittige, varme tur til stranden, var Dubail Malls aricon en kærkommen mulighed for at køle ned og få lidt at drikke.

Dubai Mall er et af verdens største shoppingcentre og indeholder enhver marathon shoppers drøm af indkøbsmuligheder, cafeer, restauranter og alt, hvad der hører sig til. Herudover kan du få oplevelser, de færreste vil forbinde med et shopping mall, der ligger på et af de varmeste steder på jorden.
Af de mest vilde ting i Dubai Mall kan vi f.eks. nævne det kæmpestore akvarium, en undervands dyrepark, biografer, skøjtebane, vandfald, rollespilsområde for børn og meget meget mere. Vi fik set vandfaldet, akvariet, skøjtebanen, butikkerne, drukket lidt cola på en dyr restaurant og nåede også at fare vild.

Tiden var begyndt at rinde ud og kronen på værket, inden vi skulle ud i lufthavnen, var endnu ikke oplevet, nemlig den ikoniske bygning: Burj Khalifa. Men først skulle vi lige ud af Dubai Mall.
Smukke og fredfyldte Dubai Fountain
Vi vidste, at vi fra Dubai Mall ville kunne komme ud til Burj Khalifa. Men vi kunne ikke finde udgangen. Efter at have faret vild nogle gange, opdagede vi endelig nogle døre på vores venstre hånd, som førte os ud til Dubai Fontains.
Den enorme varme og det stærke lys slog os nærmest bagover, da vi trådte udenfor. Foran os dukkede et enormt vandområde op foran os. Vandområdet var en stor sø med det smukkeste turkise vand i. I vandet spejlede den modsatte breds skyskrabere sig. Fra kæmpe højtalere lød den smukkeste musik. Det var som at træde ind i en drøm af kunstig skønhed.

Se 828 meter høj Burj Khalifa oppe- eller nedefra
Da vi kiggede op, tårnede Burj Khalifa sig op på vores højres side, højt op i himlen, så højt, at den dannede jetlag mod det blå. Det var nærmest uvirkeligt. Så fik vi endelig set Burj Khalifa – rigtigt. Ikke bare fra flyveren eller fra motorvejene i Dubai, men for foden af den! Vi måtte læne hovederne langt bagover for at se toppen. Flot det var den!
Spørgsmålet var så bare, om vi skulle se den oppe- eller nedefra?

Vi havde hjemmefra søgt på billetter for at komme op i Burj Khalifa og få udsigten ud over Dubai, Palmen og ørkenen. Priserne var næsten lige så høje som den 828 meter høje bygning. Billetterne kunne købes hjemmefra, men vi kunne ikke blive enige med os selv om, om det var de mange penge værd for os. Hvor tit kommer man lige til Dubai og får muligheden for at komme op i verdens højeste bygning?
Da vi stod for foden af Burj Khalifa, var vi dog ikke i tvivl. Vi valgte det fra. Af flere årsager:
- Vi var ved at være i tidsnød og var i tvivl om, hvor længe et besøg til tops ville vare
- Mit ben kunne næsten ikke mere, og jeg trængte til at få det hvilet
- Det er dyrt og vi besluttede os for at bruge pengene i Malaysia, hvor vi ville få mere ud af dem
Du kender (ikke) Dubai på farven
Dubai er ikke bare en flot og spændende by, den er faktisk også smuk. Ren. Dragende. Og lys. Tydeligvis bygget af ørkenens sand. Hvor end mit øje fandt hen, hvilede øjnene på rolige konstruktioner i arabisk stil. Dubai er en meget smuk by, men for hver byggestens smukke sandfarve, gemmer der sig en noget mindre smuk virkelighed.

Da vi besøgte Dubai, var vi bevidste om det faktum, at det Dubai vi mødte er et resultat af meget få års intensiv misbrug af gæstearbejdere for at skabe en pengemagnet, som lokker os til byen for at lægge penge. Jeg er mig bevidst om, at byens oprindelige befolkning kun udgør 20% af byens befolkning af de ca. 3,3 mio. indbyggere. De sidste 80% kommer fra andre lande, særligt Indien, Pakistan og Filippinerne, alene for at arbejde og bygge Dubai op – men lever under kummerlige forhold.
Dubai er kendt for deres udnyttelse af gæstearbejderes og at tilbyde dem umenneskelige bolig- og arbejdsforhold. Vi blev på vores korte visit vidne til hårdtarbejdende gæstearbejdere, som arbejdede på byggepladserne i nattens “mildere” temperaturer. Det sætter tankerne i gang.
Støtter vi regimets dårlige behandling af gæstearbejderne, når vi besøger Dubai? Eller er vi med til at give mening til alt det arbejde gæstearbejderne har lagt i byen, ved netop at besøge det? Er det i virkeligheden begge dele? Det snakkede vi meget om.
Den ægteste varme i Dubai
Der var 42 grader i Dubais skygge. Men det var ikke her, vi mødte den varme, som ramte vores hjerter.
Af alle landets strenge regler og formaninger, som vi havde sat os ind i, var det en kæmpe overraskelse over at møde byens befolkning. På de 20 timer, hvoraf vi dog sov de 7 af dem væk, blev vi mødt med så megen varme og venlighed, vi sjældent har oplevet på vores rejser. Til trods for regeringens regler og formaninger. Det var ikke fordi vi mødte så mange, men dem vi snakkede med var hjertelige, oprigtige og imødekommende. Du kender sikkert godt blikket, gnisten du ser i øjet, når nogen smiler til dig og holder øjenkontakten lidt længere end normalt.
Dubai blev en kæmpe oplevelse – men det var ikke de blændende skyskrabere og andet lir, der var den største overraskelse. Det var varmen hos befolkningen, den ægte. Den varmer endnu.
Hvad vi mangler at opleve i Dubai denne gang
Som du kan læse, var de 20 timer i Dubai ikke nok tid til at opleve alt det, vi håbede på – og slet ikke, hvad Dubai har at tilbyde. At jeg samtidig har et sygdomsramt ben, der indskrænker bevægelsesfriheden, hjalp os heller ikke til at opleve mere.
Jeg ville rigtig gerne have oplevet deres krydderimarked “Deira Spice Souk” og endnu mere den gamle bydel og floden “Dubai Creek”, der løber gennem Dubai. Men det kræver mere tid og fordybelse, end vi havde mulighed for.
Jeg tror ikke umiddelbart, vi vælger at komme tilbage til Dubai – med mindre, vi har et stopover som denne gang. Skulle det ske (man ved jo aldrig), er ovenstående helt klart nogle af de oplevelser, jeg vil opsøge i Dubai. Måske vil jeg føle et behov for at opleve noget arabisk kunst eller kulturhistorisk, bare for at kratte lidt i overfladen.
Vi får at se, hvad tiden viser.
Hvad synes du vi skal se, hvis vi kommer tilbage? Lad os endelig høre dine bud i kommentarfeltet nedenfor indlægget.
Hej alle 3.
Sikke en oplevelse som det jo reelt er, men også rigeligt for os !
Skønne strande men MED badetøj !
Vi har været på Maldiverne, så også var ren badeferie, og uden badetøj på de ensomme øer !
Hej Kim, Åh det lyder vildt fedt med Maldiverne. Var det dyrt at komme derned?