Kom med på 3 dages Fanø'ske eventyr af ægte natur og dyreliv, du sjældent finder i Danmark

Der findes en lille række af ægte perler i Danmark. Perler, hvor hver enkelt åbenbarer værdier, du ikke end ikke troede var mulige at finde i Danmark. Hvor mødet med disse mærker dig for livet så du vender tilbage til hverdagen, ramt. Ikke fordi du blev slået ud, men fordi naturen vækkede alt levende i dig og du pludselig fik synet tilbage og ser klart igen. Sådan en perle er Fanø. Fyldt med ægte natur, dyreliv og eventyr, der vækker og får dig til at trække vejret igen. Og lidt dybere.

Det var i hvert fald hvad vi oplevede, da vi tog til Fanø for at låne vores venners sommerhus 3 dage en maj måned. Og dét, selvom vinden slog om i nordøst og kom med iskolde sibiriske vinde og gav os regn og slud midt i foråret. Trods kulden, lod vi vind og vejr være og begav os ud i det kolde forårsvejr. Her lod vi øen indtage vores hjerter.

Og det var rent faktisk det der skete… Efter en travl arbejdsuge og mylder trafik på motorvejen lod vi Jylland slippe, da vi kørte op på Fanøfærgen. Her lod vi os mentalt fragte væk fra dagligdag og bekymringer. For hver meter vi kørte fra Nordby mod Sønderho, hvor vi skulle bo, var det som om, vi kom længere og længere ind i en anden verden. Der blev helt stille inden i bilen. Det her tegnede godt.

Når solen rammer Fanø klokken 5.30

Nogle gange gør man ting, der ikke umiddelbart føles rart. Men du gør det alligevel, fordi du ved det giver så mange eventyr, at du bagefter slet ikke forstår du et sekund tvivlede på, om du skulle gøre det. Sådan var det, da vi den højhellige lørdag morgen stillede vækkeuret til solopgang og sprang i tøjet for at gå ud og opleve Fanø.

Og jo. Vi var trætte. Men vi kunne ikke andet end gnide øjnene af begejstring for se nu lige, hvilke skyer og morgensol der ventede os:

Morgensol ved Sønderho, meget meget tidligt om morgenen
Morgensol ved Sønderho, meget meget tidligt om morgenen

Med skyerne og morgensolen foran os kørte vi ned til stranden og skyndte os ud. Vadehavet havde trukket sig og foran os lå den flade havbund, nøgen og afklædt af vind og vejr. Tidevandet på Fanø stiger og falder helt op til 2 meter og foregår i cyklusser af 12, 5 timer af gangen. Vi var vist lige midt i en cyklus.

Så langt vores øjne kunne skue, var der strand, havbund og skyer. Skyerne gik fra himlen og lige ned i vandet hvor de spejlede sig, som tjekkede de sig for at få det sidste “go” inden dagens komme.

Det blæste godt den morgen... selvom det måske ikke er til at se det, så var det hundekoldt
Det blæste godt den morgen… selvom det måske ikke er til at se det, så var det hundekoldt
Hvad Mon Han Tænker På, Sebastian?
Sebastian Og Lise, Sønderho Strand, Fanø

Det var nærmest som at befinde sig midt i en drøm af skyer. Skyerne var på en gang både voldsomme og så sarte. Det var som om de pakkede os ind både fra oven og forneden, og fik os til at dreje rundt om os selv i begejstring over, at noget kan være så dramatisk – så tidligt på dagen.

Vilde skyformationer på stranden ved Sønderho, Fanø
Vilde skyformationer på stranden ved Sønderho, Fanø
Det er godt at tage en kikkert med, når du bevæger dig rundt på Fanø
Det er godt at tage en kikkert med, når du bevæger dig rundt på Fanø

Sælerne på Fanø

Vi vidste godt, der var sæler på Fanø. Vi vidste også at de allerede kan spottes i Nordby havn, når man kommer ind med færgen. Der gik dog alligevel et halvt døgn, før vi fik øje på de første. Og ja, vi var helt sikker utålmodige… selvom der indimellem er sæler hjemme, hvor vi bor, er der bare noget særligt over det, hver eneste gang vi møder dem.

Vores første sæler så vi faktisk i Nordby havn. Vi var jo ret tidligt ude den morgen og efter at have kørt langs stranden op gennem Fanø’s vestlige side, besluttede vi os for at tage morgenbrød med hjem fra Nordby. Da vi kom om på østsiden, havde tidevandet dannet en revle midt i havnen og der lå 3 vidunderlige sæler og nød morgensolen.

Glæden over at se disse lækre, velformede sæler ville ingen ende tage og den varede lige indtil vi forlod Fanø igen søndag morgen, da nye sæler havde indtaget pladsen bedst, som vi skulle til at borde færgen med vores bil.

Sælen her lå og solede sig i Nordby's havn
Sælen her lå og solede sig i Nordby’s havn

Men der er sæler på Fanø. Og der er mange. Søndag morgen tjekkede vi tidevandstabellerne og gik ud over vadehavet for at nå ud til Galgerev hvor vi havde ladet os fortælle, at sælerne skulle ligge og sole sig.

Turen ud over havbunden var temmelig kold den morgen. Sebastian og Peter havde ingen vandtætte sko på, så deres fødder blev iskolde under turen. Vinden var stadig i øst og det var, for at sige det mildt, hundekoldt.

Ca. en halv times gåtur ud over vadehavet bragte os til den naturlige sejlrende, som adskilte stranden fra sælernes solplads. Her stod vi og betragtede de solnydende sæler, som lå i fred og ro, trygt adskilt fra os.

Sælerne lå og fedede den på Galgerev, Fanø.
Sælerne lå og fedede den på Galgerev, Fanø.
Sælerne hygger sig rigtig på Galgerev, ud for Sønderho Strand, Fanø
Sælerne hygger sig rigtig på Galgerev, ud for Sønderho Strand, Fanø

Fanø’s strande

Fanø’s strande er store og brede og er lige så vidtstrakte, som synet rækker. Når tidevandet trækker sig, synes de uendelige. Og selvom vandet har trukket sig, kan du stadig høre bølgerne brøle mod revene langt, langt ude over horisonten.

Strandene er vindomsuste, fyldt med det fineste sand, rundslebne sten, tang, skaller og fugle, der leder efter krebsdyr og andre småtterier.

Fuglene piblede henover stranden som små lette muslingeskaller i vinden
Fuglene piblede henover stranden som små lette muslingeskaller i vinden
Stranden er fyldt med havgods, grene, tang, sten og skaller og ser meget skulpturelle ud
Stranden er fyldt med havgods, grene, tang, sten og skaller og ser meget skulpturelle ud

Stranden er fyldt med havgods, grene, tang, sten og skaller og ser indimellem meget skulpturelle ud. Mod nord finder du Fanø’s største sandørken – Søren Jessens Sand. Her er sandet kridhvidt, fint og lægger sig i smukke bølger, ligesom ude i vandet.

Peter og Sebastian på stranden, Fanø
Peter og Sebastian på stranden, Fanø
Det er svært at forstå hvor meget vind der findes før man har prøvet at stå på en fanø'sk strand
Det er svært at forstå hvor meget vind der findes før man har prøvet at stå på en fanø’sk strand

Fanøs ukendte guld

Fanø er kendt for sit rav. Vi fandt dog ingen rav denne weekend. Til gengæld fandt vi det, der kaldes for “Jetsten”.

Jeg tog det op i hånden og tænkte, at det føltes akkurat som rav. Men det var jo sort… og så smed jeg det igen. Men noget fik mig til at vende tilbage og tage stenen op igen. Bankede den mod tænderne og tænkte, det var lige godt s……! Det her skal undersøges, det er ikke en sten, men hvad er det så?

Jetsten er kort fortalt forstenet stenkul og består af 98% kulstof og er dermed kun 2% fra at være en diamant. Jetsten har tidliger været yderst moderne, hvor de blev brugt til at skabte sørge smykker og grav smykker af dem – indtil Onyx kom på markedet sidst i 60’erne. I dag anvendes de sjældent, men de er alligevel cirka 3 gange så værdifulde som rav.

Da først vi havde fået øje for jetstenen, så vi det overalt. Noget af det viste sig, da vi kom hjem med det, ikke at være forstenet men en del af det vi tog med os, var.

Det var et af de eventyr vi ikke havde forudset, vi ville få med os.

Mit første fund af Jetsten, Fanø
Mit første fund af Jetsten, Fanø

Husene på Fanø

Noget af det første vi blev opmærksomme på, da vi ankom til Fanø – var husene. Smukke, farvede og charmerende ligger de, som perler rundt omkring på øen.

Der er ingen tvivl om at mange af Fanø’s huse lejes ud. Der er utvivlsomt et stort marked for sommerhusudlejning og du ser da også Novasols logoer placeret rigtig mange steder.

Men når det er sagt, så er de altså ret charmerende. Ikke kun, fordi de ligger plantet midt i klitterne og har den vildeste natur rundt om sig. De er bare også ufattelig smukke og Fanø’ske og får én til at tænke på både den Fanøs’ske historie og kultur.

Husgavl På Fanø
Redningsbåden Ved Redningsstationern
Husgavl På Fanø
Redningsbåden Ved Redningsstationern

Når Fanø’s dyr slår benene væk under dig

Noget af det der slog benene helt væk under os var Fanøs vilde dyreliv. Overalt, hvor vi kom var der dyr – eller tegn på, at der havde været dyr.

Da vi kørte i Nordbys “gader” lørdag morgen ved 6-7 tiden, så vi vilde hjorte, der løb rundt i gaderne – ind og ud af folks haver. Og det var lige efter, at vi havde set sælerne ligge og sole sig havnen.

Fanø er fyldt med vilde dyr som hjorte, harer, kaniner, ørne, spændende fuglearter. Og sæler.

Men derudover mødte vi også disse skønne køer, skotsk højlandskvæg – og smukke, sorte får – jo ikke vilde, men dejlige at se på alligevel.

Der blev gumlet en hel del græs den aften, uden for Sønderho, Fanø
Der blev gumlet en hel del græs den aften, uden for Sønderho, Fanø
Køene her er skotsk højlandskvæg, de står smukt i det grønne
Køene her er skotsk højlandskvæg, de står smukt i det grønne
Peter ser ud over det smukke sydlige Fanø
Peter ser ud over det smukke sydlige Fanø
Fuglen synger så fint og bebuder om forår, sommer og lyse nætter
Fuglen synger så fint og bebuder om forår, sommer og lyse nætter
Fanø'sk får ud på de sene timer
Fanø’sk får ud på de sene timer
Fårene lod til at hygge sig i solens sidste stråler
Fårene lod til at hygge sig i solens sidste stråler
Der var violer overalt på Fanø, mens vi var der
Der var violer overalt på Fanø, mens vi var der

Fanøs ægte (og anerkendte) natur

Der er ingen tvivl om at Fanø er en af Danmarks helt store naturperler. Og det er for os også helt naturligt at vadehavet i 2015 blev udvnævnt til UNESCOS verdenarv (hvilket betyder at Fanøs naturområde og bygninger har en enestående, universel værdi, som verdenssamfundet anerkender er vigtig for os alle). Fanø’s natur ægte. Den er vild og er et sandt mikrokosmos af dyr, planter og spændende helt unikke naturrigdomme.

Sønderho Mølle i aftensol, Fanø
Sønderho Mølle i aftensol, Fanø
Fuglene vender tilbage. Fanø i maj måned.
Fuglene vender tilbage. Fanø i maj måned.
Fugletræk over Fanø
Fugletræk over Fanø
Børsen, Sønderho. Fanø.
Børsen, Sønderho. Fanø.
Hustage i Sønderho, få minuter før solen går ned. Fanø.
Hustage i Sønderho, få minuter før solen går ned. Fanø.

Fanø blev et af de få steder i verden, jeg er blevet ramt hårdt af. Ikke bare af eventyr. Nej sådan ægte ramt. Heller ikke bare forelskelse… nej, noget dybere end det. Noget, mit inderste genkender, men ikke har ord for. Måske er det en lyd, måske er det en vibration… måske er det en takt… måske er det inde i os alle, når vi følers os hjemme… eller bare genkendt?

Men hvor dejligt at blive ramt. Hvor skønt at lade sig forføre. Og hvor heldige vi er at have en sådan perle lige her, kun et halv tidevandscyklus herfra.

xxx

  Fanøtips to go

Husk varmt tøj til de vindomsuste dage. Vinden på Fanø overrasker
Tjek tidevandstabeller og forhør dig om ebbe og flod inden du bevæger dig ud i vadehavet
Glem ikke en kikkert, der er altid noget spændende på Fanø, du ikke vil gå glip af

  Links

  Visit Fanø
  Naturstyrelsen Seværdigheder på Fanø
  Fanølinjen fartplan
  Ravhuset:
Om jetsten

  Hvor ligger Fanø?

Privacy Preference Center