Det var sommeren 2023 og tredje gang, vores lille trekløver landede i en af Asiens absolutte metropoler, Singapore. Singapore, som, hver gang jeg kommer hertil, forandrer sig og overrasker mig. Der er dog én ting som forbliver status quo – byen forbliver dyr, meget dyr.
Efter at have rejst rundt i Malaysia, hvor sidste destination var Borneo, var vi blevet forvænte med at kunne gå ud og spise, når som helst og (næsten) hvor som helst. Selvom vi godt vidste det på forhånd, slog det os alligevel, da vi ankom til Singapore, hvor dyrt det er. Ikke kun med restauranter og cafeer. Nej, alt er dyrt. Og dyrere, end da vi besøgte landet i 2017. Priserne havde fået et gevaldigt skub opad, hotellerne var dyrere, entreerne var dyre, maden var dyrere.
Efter at have tørret øjnene efter vores første caféregning, hvor det pludselig gik op for os, hvor dyrt det hele var blevet, besluttede vi os for at ændre kurs med det samme.
I stedet for at fortsætte vores rejse strategi, som vi havde forventet, besluttede vi os for vores ønsker for opholdet og prioriterede oplevelserne. Vi opdagede hurtigt, at ved denne simple øvelse, blev det nemmere for os at udvælge de vigtigste ting og på samme tid undgå uvigtige omkostninger. Det hjalp os med at styre økonomien, samtidig med at vi fik oplevet det, vi virkelig drømte om.
Singapore er nok dyr, men heldigvis er det, for os, rig på gratis eventyr. Så med dette i baghovedet, drog vi ud i Singapore, oplevede og fyldte os med eventyr, som vi tog med hjem. Eventyr, som vi havde håbet på, nogle gratis og nogle, der kostede kassen. Eventyr, som vi er vilde med at vi oplevede – og som vi på det varmeste anbefaler.
Her får du vores bud på 7 gratis eventyr, du kan gå efter, i Singapore (+ 4, der koster kassen):
1. På fod gennem Asiens grønneste storby
Det kan være både varmt og vådt at vade rundt i Singapores tropiske 30 grader med en fugtighedsprocent på 70-90%, men nøj, sikke mange grønne planter, blomster, palmer og parker der er. Singapore er virkelig grøn. Så flot alt det grønne står til de gamle kolonialistiske bygninger, skyskrabere og beton. Smukt i solen, forfriskende af et nyligt shower, dryppende… som i et ægte “Frank Buck i Singapore” eventyr.
Singapore har nemlig fattet det. De har forstået, at hvis de vil overleve som en velfærdsstat, der fortsat tiltrækker folk udefra og samtidig bevarer en sund levestandard for indbyggerne, bliver de nødt til at tænke langt, bæredygtigt og grønt.
Udover at have skabt uendelig mange grønne boligprojekter, har Singapore også besluttet at køle den stigende varme by ned med et gigantisk underjordisk køleanlæg, som er bundet sammen med overjordiske grønne løsninger. Det kan ses i byen. F.eks. er betonbroer og skyskrabere, som før stod grå og triste, blevet beplantet med vertikale haver og grønne (beplantede) vægge. Ikke nok er det super smart og miljørigtigt, det er også en virkelig lækker løsning, der skaber mental glæde og ro midt i den pulserende og travle by.
2. Multietniske farvelader
Selvom Singapore er Asiens grønneste storby, skorter det ikke på alle de andre farver. Faktisk er byen én stor farvepalette af de flotteste farvekombinationer, malet på facader, kulturelle og religiøse bygninger, templer og lys. Singapore er et multietnisk samfund, og du vil på din vej rundt i Singapore opleve farverige beklædninger og udsmykninger fra hele verden. Sarier, turbaner, vestlig mode, kinesisk mode… farverne er et multietnisk eventyr, du ikke må gå glip af. Se op – se rundt. Det er et sandt eventyr at opdage.
3. De historiske bygninger i Singapore
Det kan gå hurtigt i et hastigt udviklende samfund som Singapore… det samme gælder hus nedrivning. Det ses ofte i mange storbyer, men i Singapore har de sørget for at bevare mange af de gamle historiske bygninger og kolonialistiske huse. Det er noget af et mix med skyskrabere, beton og farverige historiske bygninger. Men mixet fortæller en historie og det minder os om, at intet kommer let og alt har en pris.
Særligt de kolonialistiske bygninger har en særlig betydning i Singapore. De fortæller om den vigtige periode, hvor Singapore hørte under det britiske imperium og siden har gennemgået store og vigtige udviklinger frem til det Singapore, du kender i dag. Du ser de kolonialistiske bygninger bla. som regeringsbygninger, skoler og andre offentlige bygninger: Du kan kende dem på de store verandaer, søjler og buegange. Nogle af dem er kombineret med indiske elementer.
Andre historiske bygninger er Shophouses – de smalle huse, som består af en butik i nederste etage, beboelse ovenpå og gerne med farverige og dekorerede facader. Du ser dem overalt i Singapore, men rigtig meget i Chinatown, Little India og Kampong Glam.
Så er der jo også alle de religiøse bygninger, som er spændende at holde øje med. Der er lidt af hvert, både hinduistiske og kinesiske templer, moskeer og kirker. Spredt ud over Singapore, farverige, fredfyldte – mens andre er fyldt med liv og høje lyde, musik og dufte.
Spændende religiøse bygninger, som vi anbefaler at opleve bl.a.: Sri Mamman temple, Sultan Mosque, Buddha Tooth Relic Temple and Museum, Thian Hock Keng Temple, Sct Andrews Cathedral, Sri Veeramakaliamman Temple, Kwan Im Thong Hood Cho Templ og Siong Lim Temple (Lian Shan Shuang Lin Monastery),
4. Væggene der fortæller historier
Der er så mange historier for dig, der er klar til at lytte – eller se! Singapore oser af historie, når bare du kigger efter. Se f.eks. de mange vægmalerier på byens facader. Mange af dem fortæller og viderebringer tidens billede af Singapore, af både historie, kunst og kultur.
De findes overalt, men særligt i områderne Chinatown, Little India, Tiong Bahru, Everton Road og Kampong Glam, kan du finde rigtig mange. Her er blot nogle af dem, vi så på vores vej.
5. Autentiske Chinatown
Jeg føler ikke helt, jeg har været i Singapore, hvis ikke også lige jeg har rundet Chinatown. Singapores Chinatown simpelthen sprudler. Som jeg oplever det, er Chinatown det mest sprudlende område i Singapore. Ja, måske ligger endda en stor del af Singapores hjerte lige hér. Chinatown er vidnesbyrdet om Singapore, fra det var en lille handelsstation til den storby, Singapore er blevet til i dag. Her er lidt om hvorfor.
Sådan blev Chinatown til Chinatown
Chinatown blev grundlagt i 1820’erne, efter at Sir Stamford Raffles etablerede Singapore som en britisk handelsstation. Kinesere valfartede til øen og etablerede sig i området for at finde og skabe arbejde. De skabte et helt handelscentrum, med butikker (shop houses), markeder og forretningsmuligheder. De byggede også templer og andre religiøse bygninger, hvor de samledes.
Chinatown udviklede sig lynende hurtigt. Udviklingen resulterede til sidst i overfyldte boliger, dårlige sanitetsforhold, hvilket medførte sociale problemer, bandekriminalitet, prostitution og opiumshuler. Fordi forholdene var så dårlige, begyndte man i 1960’erne og 70’erne at rive boligerne ned. I stedet byggede man nu nye højhuse, som man flyttede befolkningen over i.
Men de drastiske tiltag var ikke uden konsekvens. Regeringen begyndte nu at få øjnene op for Chinatowns betydning, både historisk men også for den kulturelle betydning for Singapore.
Man stak en ny kurs
I 1980’erne stoppede man med at rive de gamle bygninger ned og begyndte i stedet at at restaurere og bevare de historiske bygninger.
I dag er Chinatown et af Singapores største turistattraktioner. Men Chinatown er alligevel levende, vital og vanvittig spændende at forvilde sig rundt i. Mest af alt fordi den er ægte og autentisk og fyldt med spændende butikker, madsteder, markeder, religiøse templer og dufte (og lugte).
De mange små kinesiske butikker er spændende at kigge ind i. Hvad mon de bruger disse ingredienser til? Duften fra krydderierne blander sig med byens andre dufte og skaber det vi genkender og elsker byen for. Eksotisk, tropisk og Singapore’sk.
I 1990’erne, da jeg kom en del i Singapore, var noget af det mest spændende, jeg husker var, at snuse rundt i de små shop houses. Nogle af dem havde kasser fyldt med gamle efterladenskaber fra kolonitiden, pudderdåser, parfumeflakoner og gamle malaysiske trææsker, textiler, tøj og ja… alt muligt. I dag kan jeg ikke længere finde så fine ting ligge frit fremme. Mange af butikkerne sælger nu i stedet kinesiske souvenirs og andet bras.
Den voldsomme udvikling, Chinatown har gennemgået, har umiskendeligt lidt tab, men selvom, synes jeg stadig området har rigtig meget at byde på.
6. Singapore’s Street hawkers paradise
Singapores madkultur er uovertruffen. Den er fra alle verdenshjørner, isoleret, kombineret og fusioneret. Den er Malaysisk, kinesisk, indonesisk, thai, vietnamesisk, japansk, laotisk, indisk, vesterlig… jeg kommer aldrig til at stoppe.
Men én ting er i hvert fald at sige, maden er fantastisk på smag og diversitet. Prislejet kan være tårnhøjt, men hvis du vil spise lækkert uden at betale kassen for det, så spis ved en af de mange street hawkers, der findes mange mange steder rundt om i byen.
Hawker centret Lau Pa Sat, som ligger nede i Central Business District, Singapore, er et af de ældste markedspladser i Singapore (1824).
Vi ville have spist frokost der, men vi rendte ind i den lokale frokostpause og vi kunne ikke finde en ledig plads. Men den smukke victorianske bygning med støbejernsstrukturer var et helt eventyr i sig selv, dertil tillagt stemningen, lydene og duftene…
Den skal opleves.
I 1990’erne var det stadig muligt at købe mad hos gadesælgerne i Singapore. Men de er der stort set ikke længere. Det var en del af regeringens bestræbelser på at samle gadens gadesælgere til hawker centre, hvor de kunne holde øje med standard og hygiejne.
Det kan måske lyde lidt som en turistfælde, men det er det langt fra. Det er helt normalt for de lokale at spise deres egen mad der. Både fordi det er billigt, men også fordi madopskrifterne i de forskellige hawker er gået fra generation til generation og er med tiden blevet perfektioneret i kvalitet og smag. Hawker centrene fungerer som socialt mødested for både, familie, venner og kollegaer.
Du finder hawker centrene ved blot at søge på Google Maps under “hawker center”. De fleste af de store shopping malls har også deres eget hawker center, som regel i bunden eller helt i toppen af bygningen.
7. High tea, kagemagi og engelsk charme
Nu er vi kommet ned i den lidt dyrere ende, der hvor oplevelsen koster kassen. For nu skal der snakkes high tea. Og dem har jeg efterhånden prøvet en del af i Singapore. Faktisk var det min mor, som boede her sammen med min far, der introducerede mig for denne engelske tradition, som blev indført i Singapores kolonitid. High tea er en social event, hvor man mødes til te, scones og kager – meget engelsk, men i Singapore er der i dag blevet blandet asiatiske småretter ind. High Tea fås i mange former og varianter – og prislejer.
På denne rejse havde vi besluttet os for et af de helt store og reserverede bord på Fullerton Hotel, som oprindeligt er en gammel postbygning, bygget i 1928. Jeg har altid gerne ville prøve en high tea her, fordi bygningen er så spændende med masser af historie i – og rundt om sig.
High tea er et af de eventyr, vi prioriterer at bruge penge på, når vi besøger Singapore. Vi elsker mad. Vi elsker kage. Vi elsker asiatiske retter. Vi elsker at nyde det sammen. Det er noget vi prioriterer, når vi rejser og vi kan varmt anbefale det.
8. Besøg Raffles Hotel ved aftenstid
En anden ting, vi gerne vil bruge mange penge på, er en Singapore Sling på Raffles Hotel. Raffles Hotel er mere end bare et hotel; det er en institution og et symbol på Singapore. Det repræsenterer luksus, elegance og historie og føles dragende, magisk og tidløst – som en rejse tilbage i tiden og et eventyr for os.
Vi har ikke råd til at bo på hotellet, men bygningen er så smuk, at det er en oplevelse i sig selv bare at gå rundt i den. Selvom drinken er dyr, er det mere end nok for os.
Singapore Sling er en ikonisk drink, som vi traditionelt elsker at nyde i palmehaven, helst om aftenen, når det er blevet mørkt, det kan du bl.a. læse om her.
9. Aften Magi ved Gardens By the Bay
Lige bag ved Raffles Hotel dukker dette syn op: Hotel Marina Bay Sands, som ligger bag ved Gardens By the Bay, stedet hvor aftens magi fik lov til at udspille sig for os. Vi havde planer om at komme op på hotellets top, men først ville vi lige forbi Gardens By the Bay og mærke nattens magi ved de store Super Trees.
Gardens By the Bay er kendt for sine naturhaver, futuristiske arkitektur, Super Trees og innovative bæredygtighedsprojekter. For os er Gardens By the Bay blevet vores aften-magi, stedet hvor vi to gange har afsluttet rejsens sidste dag som en hyldest til flere ugers eventyr.
Hver aften kan du gå ned til Super Trees og opleve deres lysshow og Rhapsody koncert (gratis). Parken er fyldt med mennesker, og når showet starter, lyser træerne op i alle mulige farver, akkompagneret af høj musik, der fylder luften. I baggrunden oplyser Singapores skyline og Hotel Marina Bay Sands himlen, og alt bliver magisk og rørende på én gang.
Vi synes det er en fantastisk måde at afrunde vores rejse, det er som om alle lysene, farverne, tropenatten vækker og samler alle følelserne fra rejsen og får mig til at føle mig så heldig over at stå lige netop der, med Peter og Sebastian flere ugers eventyr og oplevelser og ja… nogle ting kan ikke beskrives med ord. Nogle gange er der også bare magi (og Singapore er ret go’e til lige det der).
10. Singapore Skyline by night
Efter at det magiske lysshow ved Gardens By the Bay, gik vi gennem parken over broen og hen til det store lysende Hotel Marina Bay Sands. Her gik vi ind og betalte kassen for at komme helt til tops, ud på deres Rooftop, hvor der er restaurant, bar og swimmingpools. Udsigten er ubeskrivelig.
Fordi vi ikke var overnattende gæster, kunne vi ikke benytte poolen, men vi har drukket en drink i deres bar og nydt den helt vanvittige flotte udsigt derfra. Der var lidt for mange i restauranten til at vi havde lyst til at spise der denne gang, og vi valgte blot at nyde udsigten, mærke suset og fornemmelsen af at være så heldig, at være lige der, sammen. Se Singapore i sit eget lys.
11. The Jewel: Den sidste magi vrides ud af Singapore
Det var ved at lakke mod enden. Rejsen var slut. Vi havde pakket vores rygsække og var på vej hjem igen. Men for at vi ikke skulle blive alt for kede af det, havde Singapore bygget en ny terminal til deres lufthavn: The Jewel. Bare for at vi ikke skulle sidde og græde i lufthavnen, men så vi kunne vride den sidste magi ud af Singapore, som om byen ville sige: “Bare fordi du tager hjem, skal du ikke tro, du bliver trist i denne by. Vi har alt, vi giver dig alt, og det vi ikke kan tilbyde dig, det skaber vi til næste gang, du kommer tilbage. For du kommer tilbage nu. Gør du ikke?”
Og jo da. Vi kommer tilbage. Selvom rejsen koster kassen. Selvom det hele koster kassen.
Singapore er magisk, vild, dog tæmmet. Singapore er som en asiatisk tiger, der både spinder og kradser… både fordi jeg fornemmer et tæmmet vilddyr, men også fordi vilddyret kommer til syne i byens kraft og dynamik – en asiatisk kæmpe, der vil frem. Koste hvad det vil.
Jeg troede, jeg kendte Singapore, fordi jeg har besøgt landet så mange gange. Jeg troede historien og de mange årtier der er gået, gav mig et særligt indblik. Det eneste jeg dog virkelig er blevet klog på er, at Singapore konstant er et skridt foran.
Uanfægtet dynamik versus langsomhed, er Singapore virkelig et eventyr, vi på det varmeste vil anbefale dig at opsøge. Det er en smeltedigel af farver, beton, grønne planter, fugt, tropisk varme, palmer, skyskrabere, arkitektoniske perler – alt sammen blandet sammen med kolonialistiske huse, der minder dig om at byen også har en historie. Singapore er ikke bare futuristisk, den hægter historien med sig og ER. Lige nu. Venter bare på du kommer og besøger den.
God rejse.