Drømmer du om at tage smukke billeder med hjem fra rejsen? Her får du 7 tips til din næste rejse med digitalt spejlreflekskamera!

Skal ud og rejse med dit nye digitale spejlreflekskamera og savner du et par gode råd om det at tage rejsebilleder? Så er her lidt fra vores rejser, hvor jeg har rejst rundt med et digitalt spejlrefleks kamera.

Da jeg førhen mest har taget mine rejsebilleder med mobilen stod jeg derfor, denne gang, med lidt andre udfordringer, end mobilen førhen havde givet mig på mine rejser. På denne rejse havde jeg med mig mit spejlreflekskamera (Nikon D5600) og mit macro objektiv (Nikon 60mm/f2.8G).

Mobilen er nem, hurtig og vejer ikke ret meget, men billedernes kvaltitet er desværre også derefter. Jeg har ofte følte jeg manglede farvedybde, dybdeskarphed og nok data i billederne til at efterbearbejde dem i Lightroom (billedbehandlingsprogram).

Det betyder noget for mig, at de billeder jeg tager gengiver mine oplevelser fra rejserne så meget som muligt. Derfor var jeg mere end villig til at møde udfordringerne ved et digitalt spejlreflekskamera, som jo er noget tungere, fylder mere, har mange instillinger og en høj indlæringskurve. Billederne med et spejlreflekskamera bliver mere levende og jeg synes det er langt sjovere at lege med dem, når jeg kommer hjem fra rejsen.

Så jeg øver mig.

Her kommer lidt af de erfaringer, jeg gjorde mig omkring det at tage rejsebilleder med digitalt spejlrefleks kamera.

7 rejsefoto-tips, der bringer dine bedste rejseoplevelser hjem i stuen

1. Giv slip på kameratasken

Du kender det sikkert godt. Følelsen af at have dit nye kamera med ud på oplevelse. Det kan fx være at du har taget det med dig i en ny og spændende by, er ude og vandre i den vilde natur, er ude og sejle … eller hvad du nu ynder at gøre på din rejse. Kameraet kan føles så udsat og skrøbeligt i de nye omgivelser og situationer, at du skynder at putte det ned i kameratasken, hvor det ligger trygt og godt – i læ mod vind og vejr, stød og tab.

Og ja, det er da kostbar cargo du bærer rundt med dig, og ja, det er følsomt over for både vand, stød og tab. Og naturligvis skal du tage dig dine forholdsregler og passe på at kameraet ikke bliver udsat for noget, der kan ødelægge det og dets fine motorik.

Men, det er altså din rejse du fotograferer og det foregår ikke i en støddæmpende, mørk tillukket taske.

Kameraet skal op. Og det skal bruges.

Hæng det om halsen eller hav det i hånden. Og tænd det, når du registrerer, at du er i et spændende miljø, hvor der er gode skud at hente. Du kan altid slukke det i mindre foto-interessante områder og lægge det i kameratasken igen.

Billedet nedenfor: Jeg havde mit kamera klar, da jeg så disse kvinder snakke ved molen i Essaouira, Marokko.

Billedet nedenfor: Jeg havde mit kamera klar, da jeg så disse kvinder snakke ved molen i Essaouira, Marokko.
Billedet nedenfor: Jeg havde mit kamera klar, da jeg så disse kvinder snakke ved molen i Essaouira, Marokko.

2. Husk stativet

Jeg var ikke helt klar over det inden jeg tog afsted, men nu ved jeg det: Det giver mening at bruge stativ, når du vil indfange de bedste rejseoplevelser med et spejlreflekskamera. Det kan fx være når du vil tage billeder af aften- og natsituationer, naturoplevelser, madsituationer og tage portrætter.

Jeg valgte at lade mit stativ blive hjemme. Jeg ville rejse “light” og jeg tænkte, at jeg altid kunne købe et “gorilla-stativ” undervejs, hvis jeg fik brug for det.

Dette var, hvad jeg imidlertid erfarede

  1. Jeg fik brug for stativet, inden der var gået 3 dage
  2. Det tog mig lang tid at finde et gorilla-stativ, jeg kunne købe
  3. Da jeg endelig købte et (2 uger henne i rejsen) var det så dårlig kvaliet, at det nærmest var ubrugeligt

Næste gang køber jeg et letvægtsstativ eller et nyt “gorilla-stativ” og tager det med.

Billedet nedenfor: Jeg tog dette billede på Bahnhof Zoo i Berlin med et stativ og en lang eksponeringstid.

Jeg tog dette billede på Bahnhof Zoo i Berlin med et stativ og en lang eksponeringstid.
Jeg tog dette billede på Bahnhof Zoo i Berlin med et stativ og en lang eksponeringstid.

3. Medbring mere end ét batteri

Jeg var forberedt. Vi havde i forvejen investeret i et ekstra batteri til kameraet, så vi medbragte to. Det ene sad i kameraet og det andet lå i kameratasken. Når det ene batteri blev brugt op, satte vi det opladede i kameraet og genopladede med det samme det første. Vi gik aldrig på kompromis.

Vi erfarede gang på gang, at det var en god investering og vane, for der er ikke noget værre at stå for at skulle tage de bedste rejsefotos og så opdage at batteriet er løbet tør. Til gengæld er lettelsen så stor, når det ny opladede batteri fiskes op, sættes i og kameraet snurrer igen.

Billedet nedenfor: Det var heldigt, at vi stødte på denne orangutang på Borneo – jeg havde tre batterier i min taske, bare i tilfælde af. Selvom billedet blev lidt uskarpt, er jeg så glad for at vi fik et billede med hjem.

Det var heldigt, at vi stødte på denne orangutang på Borneo - jeg havde tre batterier i min taske, bare i tilfælde af.
Det var heldigt, at vi stødte på denne orangutang på Borneo – jeg havde tre batterier i min taske, bare i tilfælde af.

4. Forlad flokken for en stund

Hvis du rejser sammen med flere kan det være lidt af en udfordring at få taget de billeder, du ønsker at tage. Behovet for at være fælles om de ting man oplever kan være stor. Især, hvis du rejser som vi, i en familie.

Jeg oplevede tit at det var mig der sakkede bagerst, fordi jeg liiige skulle indfange noget spændende, jeg havde set. Og jeg stødte også ind i at små-stresse lidt, fordi jeg både ville opleve det hele sammen med min familie, og samtidig havde en stor trang til at tage billeder imens.

I stedet for at sakke bagud hele tiden og stresse fordi jeg ville det hele på en gang begyndte jeg at droppe nogle af de billeder, som jeg vurderede jeg kunne komme tilbage og fotografere alene. Det var fx billeder af blomster, udsigter, arkitektur og lignende.

Ved at tage på de små fototure selv fik jeg både taget de billeder jeg ønskede at tage samtidig med at jeg ikke gik på kompromis med oplevelserne sammen med min familie.

Her er jeg på Mount Brocken i Harzen
Her er jeg på Mount Brocken i Harzen

5. Spørg og vis respekt

Jeg har ikke noget imod at gå rundt med kameraet og tage billeder. Men jeg har noget imod at gå ind over andres territorier og “indfange” deres hverdag og personlige gøremål, uden først at have modtaget deres accept af mine billeder først.

At spørge hver gang giver naturligvis nogle begrænsninger, men jeg er gæst i deres land, og de skal have muligheden for at sige til og fra på at blive fotograferet.

Det kan være en svær balancegang at finde grænsen for hvornår jeg skal spørge. Men jeg plejer at spørge mig selv om hvordan jeg selv ville have det og det plejer at være en nogenlunde indikator. Og så spørger jeg.

6. Husk at slå “fly-mode” til og fra

Hvis du ligesom jeg har et digitalt spejlreflekskamera der kan overføre billederne fra kameraet til mobilen via WI-FI, er det en god ide at tjekke om du kan slå “Fly-mode” til og fra.

Husk at slå Fly-mode til inden dit fly letter, og husk at slå det fra igen, når du er landet.

Man kommer altid forbi et smukt bjerg på Korsika
Man kommer altid forbi et smukt bjerg på Korsika

7. Tag nu kameraet med

Jeg er ret glad for vores kamera. Det er ikke en overdrivelse, når min familie driller mig med at jeg har klæbet kameraet til mit hoved – eller kalder mig “macro-Lise”. Men selv jeg, kan få kamera-arm af altid at bringe kameraet med. Så er det godt at være to til at deles.

Det er nemlig sjovt at hver gang jeg har ytret at “denne gang tager jeg ikke kameraet med” og Peter alligevel vælger at tage det, at de sjoveste, skøreste, mest spændende og overraskende situationer opstår.

Og ja, det vejer lidt ekstra fordi jeg sjældent giver slip på mit macro-objektiv – tænk nu, hvis muligheden byder sig?

Tag kameraet med, lad det ikke ligge bare fordi… det lønner sig og du bliver glad for det den dag, du er kommet hjem fra din rejse og sidder hjemme i stuen.