Så meget, du kan nå at se i Berlin på en skøn efterårsdag! 9 seværdigheder, du kan nå – endda på gå-ben!

Er der noget skønnere end at tage på efterårsweekend i en europæisk storby? Det var i hvert fald hvad vi tænkte, da vi fejrede vores bryllupsdag – og valget faldt derfor på Berlin. Her er, hvad vi oplevede i Berlin på en enkelt dag!

Ingen af os havde oplevet Berlin, sådan rigtigt. Vi har begge besøgt byen på gennemrejser før, og vi er kørt forbi den på motorvejen flere gange. Denne gang ville vi se opleve byen!

Berlin er, med sine 3,5 mio indbyggere fordelt ud på knap 900 km2, ikke nogen lille by. Det var bestemt også det, vi fik at mærke, da vi rundede aftenen og opdagede, at vi havde vadet 20 km på kryds og tværs gennem Berlin. Trods ømme ben og fusser, var vi dog oprigtig begejstrede for at have oplevet og set byen på en god gåtur. Vi fik oplevet lidt af hvert…

Af de oplevelser vi fik på turen har vi valgt 9 seværdigheder ud, som også du kan se/opleve på din næste Berlinertur.

1. Oplev cafélivet i Berlin

Cafeliv på vej mod Alexanderplatz, Berlin
Cafeliv på vej mod Alexanderplatz, Berlin

En af de ting, vi ønskede at bruge vores tid på i Berlin var at prøve nogle af de mange berlinske caféer ud. Bare at sidde og nyde livet passere os, studere mennesker, byliv og snakke stille og roligt, mens vi indtager varm kaffe. Det gik bare ikke helt som forventet.

Vi havde på forhånd tjekket flere cafeer ud fra rejsebøger og rejseblogs (som fx denne fra Globetrotters.dk), og vi havde også udvalgt nogle stykker, vi ville gå efter. Vi gik også efter dem. Der var bare én enkelt detalje, vi havde overset.

Afstanden i Berlin er stor.

Vi havde udset os en café, vi ville indtage vores morgenmad og morgenkaffe, der lå i bydelen Mitte. For at komme dertil skulle vi igennem Tiergarten (den store skov inde midt i byen – ca 3 km. lang) og derefter gå et par kilometer mere. Det så vi ikke som nogen særlig udfordring. Men vores sult og kaffetørst voksede hurtigt under de mange kilometer i benene, og inden vi nåede til vores udvalgte café, lod vi os friste af en tilfældig café, vi kom forbi.

Caféen var hyggelig og fin, og dem er der mange af i Berlin. Og dem kom vi også på flere gange. Men det var som om, at hver gang vi gik efter en café, lå den længere væk end forventet, og vi endte altid med at opdage bagefter, at en hyggeligere café lå lige om hjørnet.

Tips to go: Undervurdér aldrig afstanden i Berlin!

2. Gå en tur i Tiergarten

Det første vi gjorde, da vi kom til en af Europas største byer var at søge ind i skoven. Vi kunne simpelthen ikke lade være. Lige midt i Berlin, pladask for vores fødder, lå den skønneste skov/park, Tiergarten, klædt i gule og røde efterårsfarver.

Navnet Tiergarten betyder egentlig “Dyrehave” og har fået navnet pga. de vildsvin og råvildt, der engang levede der, og som aristokratiet i forrige århundrede gik på jagt efter. Tiergarten blev sidenhen lavet om til en landskabspark (som blev fuldstændig smadret under 2. verdenskrig).

I dag er den 212 hektar store skov et yndet udflugtsmål, samlingssted, og skoven du løber og går tur i, når du bor i Berlin. For mange er det også skoven, de cykler igennem, når de vil tværs gennem Berlin.

En Lille Smutvej Gennem Tiergarten, Berlin
Vores Morgentur Gik Tværs Gennem Tiergarten
Efterår i Berlin
Efterår i Berlin
Efterårstræ Ved Tiergarten
Udenfor Tiergarten, Berlin

3. Oplev Brandenburger Tor

Brandenburger Tor, Berlin
Brandenburger Tor, Berlin

Jeg blev en smule overrasket over at se Brandenburger Tor dukke op gennem Tiergartens efterårsløv. Jeg anede ikke, at skoven lå så tæt på denne seværdighed og attraktion. Jeg har oplevet Brandenburger Tor på en tidligere gennemrejse men opdagede aldrig, at den lå så tæt på skoven.

Brandenburger Tor er den ældste, og sidst bevarede toldmur i Berlin. På denne side, hvor billedet er taget gik, den nu nedrevne Berlinmur langs vejen tæt op mod Brandenburger Tor. Brandenburger Tor er derfor også blevet et symbol på den dengang delte Berlinmur – eller måske nærmere på nedrivningen (frihed) i 1987 – da Ronald Reagan holdt tale her og brugte de nu berømte ord: “Tear down this wall!”

4. Lad dig gribe af den helt særlige Berlinervibe

Berlin U-bahn
Berlin U-bahn

Der er noget særligt over viben i Berlin. En slags rå puls af ægte byliv. Autentisk, historisk, grim og spændende på én gang. Jeg hørte engang Berlins borgmester, Klaus Wowereit, sige noget lignende om byen: “Berlin er fattig – men sexet”. Klaus Wowereits sætning giver god mening, når du bevæger dig rundt i byen. Her er ikke noget pyssenysse – eller vi fejer lige noget ind under gulvtæppet. Her får du den rå vare – take it or leave it. Om den er sexet… kan diskuteres.

Nogen gange havde vi faktisk lidt svært ved at nyde byen. Nogle områder i Berlin fandt vi deciderede triste. Det var som om den kolde krig stadig krøb ind under huden på os, når vi befandt os i den del af byen, der tidligere hørte til Østberlin. Store, mennesketomme bygninger uden ansigter…

Men Berlin er mere end svunden historie! Den er også fuld af håb, liv og ægte by-charme. Det er det, jeg mener med den berlinske vibe. Den skal opleves!

Peter finder vej, Alexanderplatz, Berlin
Peter finder vej, Alexanderplatz, Berlin

5. Fald bagover over Berliner Fernsehturm

Fjernsynstårnet i Berlin kan ses fra mange steder rundt omkring i byen
Fjernsynstårnet i Berlin kan ses fra mange steder rundt omkring i byen

Dette enorme tv-tårn tårner sig op med sin glinsende metal kuppel op over det meste af Berlin. Tårnet er i dag det  fjerde højeste fritstående konstruktion i Europa, og det siger ikke så lidt, da den måler hele 368 meter. Her kan du komme op og nyde udsigten ud over hele Berlin – stående ude på platformen, bygget til det samme – eller nyde udsigten i den roterende restaurant og bar.

6. Se Checkpoint Charlie

En af de seværdigheder vi kom forbi, på vores gåtur rundt i Berlin, var Checkpoint Charlie. Checkpoint Charlie var den mest brugte grænseovergang fra dengang Berlin var delt. Her har der fundet flere flugtforsøg fra Østberlin sted, hvilket du kan gå i dybden med på Mauermuseum, der ligger på hjørnet lige op til.

Hvad du oplever her? En kontrolpost med udklædte soldater med hvilke, du kan lave selfies med samt boder, hvor du kan købe russiske militær skindhuer, babuskadukker, gasmasker og lignende.

7. Bliv berørt ved Mindesmærke for Europas myrdede jøder

Mindesmærke for europas mydede jøder
Mindesmærke for europas mydede jøder

I 2005 færdiggjorde arkitekten Peter Eisenmann dette monument for at mindes Europas myrdede jøder under holocaust.

Monumentet består af ikke mindst 2711 betonpiller som er forbundet med brobelagte gange, du kan gå igennem.

Det var en både meget trist men også en smuk oplevelse, at gå igennem monumentet. Trist siger jo sig selv. Du kan ikke lade være med at mærke kulde og ørkesløs tristhed og sorg over de mange mord, der er begået. Men smuk, fordi den også var fyldt med liv af både børn og voksne, som legede tagfat og kuk-kuk-lege i de mange korridorer. Accepteret, fordi det ligesom minderne fra en frygtelig fortid samtidig trækker dig tilbage til nuet, hvor der også er liv og håb.

Betonpillerne/monumentet står oven på et underjordisk museum, hvor du blandt andet kan læse udvalgte ofres livshistorie op.

Mand går tænksomt runde mellem de store monumenter
Mand går tænksomt runde mellem de store monumenter

8. Snubl over en af de mange Stolpersteine (snublesten)

Snublesten, Berlin
Snublesten, Berlin

Vidste du, at der i Tyskland findes små snublesten indlejret i gaderne som minde for dem, der engang boede her og som er blevet enten forfulgt, deporteret og myrdet under holocaust? Snublestenene er små messingplader med indgraveret navn, dato og skæbne. I Tyskland findes der op til 48.000 af dem – og alene i Berlin, finder du ikke mindre end 3.000 af dem.

Det er mindesmærker, som på en måde er gledet ind i den tyske hverdag, en reminder om at huske på – men også at leve med historien.

De fleste af snublestenene er til minde om de myrdede jøder, men der findes også snublesten, der skal minde os om andre forfulgte minoriteter som fx sigøjnere, homoseksuelle, handicappede m. fl..

Vi “snublede” over de sten, du ser her ovenover på billedet. De fik os til at standse op. Snakke sammen, og kigge op og fornemme, at de engang boede her. Det vækkede mange følelser og tanker.

9. Oplev Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

 

Lige ved siden af, hvor vi boede, kunne vi se lige over til Kaiser Wilhelm Gedächtniskirchen. Kirken er med sit udbombede tårn krater og nytilbyggede blå, glasmosaik belagte kirkedel et ret specielt syn. Kirken blev i sin tid opført til ære for kejser Wilhelm den første i 1895, men blev sønderbombet under 2. verdenskrig.

Kirken er sammensat af nyt og gammelt – og ligesom snublestenene minder den os om at leve med historien i det nu, vi lever i i dag.

Kirken har ud over sit navn flere kælenavne, som fx: “Den udhulede tand”, “Pudderdåsen og læbestiften”

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche
Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

 

  Links

  Mauermusum
  Mere om Stolpersteine
  Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche kalender

  Berlin

Privacy Preference Center