I slut firserne, dengang jeg var 16-18 år og var færdig med folkeskolen, rejste mange af mine venner på “Interrail”...

Om at være late-bloomer og rejse i det græske ø-hav

I slut firserne, dengang jeg var 16-18 år og var færdig med folkeskolen, rejste mange af mine venner på “Interrail”…

(et pas du kunne købe for billig penge og rejse med tog rundt i det meste af Europa).

De tog afsted med rygsæk i små grupper af venner og kom hjem, solbrune og forelskede i verden, mennesker og kulturer de havde mødt. De fortalte om spændende steder som Paris, Barcelona, Madrid, Rom og Istanbul og europæiske bynavne brændte sig ind i min nethinde fra deres mange sommereventyr.

Sommereventyr om udfordringer og sejre, fællesskab, forelskelser og deres møde med dem selv, hinanden og livet. Og så var der historier om at sejle på færger mellem de græske øer. Bål på stranden og blæksprutter der hang til tørre på havnene – der var fyldt med farverige både, fisk i stimer og stikkende søpindsvin. Hedonismen i Grækenland.

Naxos, Grækenland
Naxos, Grækenland

Jeg indtog rejse-eventyrene og smagte på dem som små søde bolcher og drømte mig med på deres rejser som skjult passager for at opleve lidt af det de havde oplevet.

Det var ikke fordi jeg ikke også tog afsted. Jeg var skam også på ferie. Jeg tog til Calella, disko paradiset lidt nord for Barcelona. Ikke bare en gang. Hele 3 gange var jeg afsted. Samme by, samme hotel og alle gange med samme ærinde. At gå i byen og feste. Leve om natten.

Sådan havde jeg det bedst med at rejse. Jeg led dengang af en invaliderende social angst og Calella gav mig muligheden for at slå mig løs, føle mig fri og opleve lidt af det ungdomsliv jeg dengang higede sådan efter.

Verden åbner sig

Først som 20-årig fik jeg også den store verden at se. Mine forældre valgte i 1992 at rejse 3 år til Singapore, og åbnede dermed dørene for mine lukkede øjne og viste mig gennem mine besøg hos dem, hvor fantastisk en jordklode vi lever på, og hvor forskelligt vi lever og vælger at leve vores liv.

Singapore blev trinbrættet til mange lange rejser i Asien og Australien og med det privilegie i baglommen åbnedes ikke bare mine øjne, men også en uendelig kilde af nysgerrighed for at opleve verden. Den kilde løber stadig i mig og har bragt mig til mange spændende lande, og trækker dagligt i mig for at bringe mig nye steder hen.

Så selv om jeg var lidt en late-bloomer, så kom jeg ud i verden. Jeg opdagede at verden gav mig et “helle” for angsten, som tog pause når jeg var afsted, og jeg blot var til og oplevede verden, som den oplevedes lige nu og der.

Og med de store rejser rundt i verden, vandrede mine tanker dog indimellem stadig til ungdommens drømme om at rejse rundt i Grækenland, og hoppe fra ø til ø, sejle med græske færger og opleve det hedonistiske liv.

Men kan man udleve en 16-årigs drøm som 37-årig?

Late-bloomers kan også

I sommeren 2008 tog Peter og jeg flyveren til Grækenland. Vi ville ned og opleve Grækenland og det hedonistiske liv.

Vi fløj med lavprisselskab og landede i Athens lufthavn. Her fortsatte vi direkte med fly til Lesbos og begyndte her en 3 uger lang hedonistisk ferie, hvor vi ø-hoppede og gav slip på alle bekymringerne og gav os hen i det græske.

Fra Lesbos fløj vi til Santorini. Fra Santorini tog vi færgen til Naxos og herfra tog vi færgen tilbage til Piraeus (sådan overlever du Piraeus-havnen) – indsejlingen til Athen.

Færge Fra Santorini, Grækenland
Santoini, Grækenland

 

Det var alt hvad jeg havde drømt om. Vi, Peter og jeg, havde haft nogle svære år; sygdom i familien, angst, fyring og barnløshed havde tynget os længe, men på denne tur gav vi slip på det hele og lod os rive med af kærligheden, det kølige, græske vand og de græske øer som lå spredt under vores vinger – fri af drømme – ægte og tilstede.

Vi sov længe, vi badede til vi segnede, vi oplevede de græske landsbyer, spiste oliven og drak kold rødvin midt på dagen. Vi spiste os mætte i fisk og blæksprutter og gik i byen om aftenen, badede på vejen hjem om natten…

Rødvin På Naxos, Grækenland
Æsel Ned Gennem Byen Oy, Grækenland
Kirke I Oy, Grækenland

 

Færgerne sejlede os over de blåeste vande. Øerne i solnedgangen ragede op som sorte silhuetter, som lag på lag forsvandt ud i natten. Med stemmer og tove, der blev kastet til kajs ved nye havne vågnede vi op om natten og mærkede suset af græsk puls og liv.

Det kan godt være at jeg ikke nåede at komme på Interrail. Det kan godt være jeg troede ø-hopning i det græske øhav var forbeholdt de unge og smukke, men bare fordi man er late-bloomer behøver det ikke betyde at vi ikke skulle opleve kærligheden, kildevandet og det græske ø-hav.

One life – go live it!

 

  Grækenland