Er i lige blevet forældre og vil i ud at rejse? Her er vores erfaringer og tips til hvordan i får jeres første rejse som nybagte forældre til at lykkes!

Peter og jeg har altid rejst som backpackere. Både hver for sig, med andre – og nu sammen. Det er vores måde at rejse på. Den frihed vi føler ved selv at planlægge og styre vores rejses gang, betyder meget for os. Det er ikke nemt at rejse som backpacker, men det er heller ikke det nemme vi søger, når vi tager afsted. For os giver det et boost og et sidekick i livet, hver gang vi har været afsted, både fordi vi får vores nysgerrighed stillet, men også fordi vi vågner og næres ved at lykkes med de udfordringer backpacking giver.

Sådan havde vi det også, da vi havde fået vores søn, Sebastian, sommeren stod for døren og backpacker livet begyndte at trække i os. Vi ville afsted igen, denne gang nu også med vores 6-uger gamle søn. Vi var knap nok landet i forældrerollerne og rutinerne var, for at sige det mildt, temmelig grønne. Men afsted ville vi og den tvivl vi havde, især jeg, om det var en god ide, måtte stå sin prøve.

Vores erfaringer med at rejse med spædbarn som nybagte forældre

Vi besluttede os for at tage til Sardinien i et par uger. Vi lejede en bil på forhånd og fandt et hotel, vi kunne bo på de første par dage i landet. Herefter kørte vi ud i landet, lod nysgerrigheden råde og var klar på nye, uventede eventyr. Vi troede, det ville blive nemt at finde nye overnatningssteder. Vi blev klogere.

Hjemmefra så det ud som om der var masser af ledige boliger, vi kunne leje undervejs. Det viste sig så ikke at være tilfældet. Lejeboligerne var der, men de var alle lejet ud, italienerne havde ikke opdateret deres hjemmesider. Der var intet ledigt. Som i INTET.

Vi besluttede os derfor at tage færgen til Korsika (den franske naboø) for at finde overnatning. Det var lige så svært. Det lykkedes os dog til sidst at finde en skod overnatning, som vi betalte for i dyre domme. Dagen efter fandt vi et sted, som vi forelskede os i (og senere er vendt tilbage til igen og igen. Se mere om vores rejser til Korsika her).

Havde vi været bare Peter og jeg, havde det nok været ok. Blot en erfaring rigere. Men som nybagt forælder og et spædbarn på 6 uger? Det var ikke fedt.

Vores rejse blev en tur som både gav os oplevelser for livet men også erfaringer jeg i dag ville ønske, jeg dengang havde vidst til. Jeg håber, at dette indlæg og vores erfaringer kan hjælpe dig og din familie til at få endnu mere ud af jeres første rejse sammen.

Her kommer nogle gode råd, som jeg håber du og din familie får glæde af.

Gode råd til jeres første rejse med spædbarn

Er i klar til at rejse?

Det kan være svært at svare på. Det kan også være svært at erkende. Jeg syntes det var svært. Jeg vaklede mellem min indre trang for at komme ud i verden og mit nye jeg som mor og alt hvad det indebar. 6 uger som mor til et nyt lille menneske havde jeg nået at opleve og jeg forstod dengang ikke, hvad det egentlig var jeg befandt mig i. Når jeg i dag ser tilbage, husker jeg følelsen af forvirring over om jeg skulle tage afsted eller om jeg skulle blive hjemme. Min indre backpacker hev og sled i mig – kom nu Lise, lokkede den, mens en anden del af mig faktisk ikke rigtig gad ud og se verden. Jeg havde nok i at være mor for Sebastian og jeg havde jo alt det bedste der fandtes lige der i min favn.

Vi endte med at tage beslutningen om at tage afsted. Prøve det af. Se om det var noget for os. Vi lod en bagdør være åben og gav os selv lov til at tage hjem igen, hvis vi ikke længere syntes at rejsen føltes rigtig. På den måde, var vores valg om ikke at planlægge for meget helt perfekt. Det endte faktisk også med at vi afkortede turen med 3 dage, fordi oplevelsen af at være på rejse pludselig føltes mindre end trangen og behovet for at være hjemme i egne omgivelser.

Og alt dette er jo en proces, som er forskellig fra person til person.

Men hvad med jer, er i klar til at rejse?

Få svesken på disken

Jeg syntes dengang det var svært at verfe min indre backpacker til side, med begrundelsen af at jeg lige var blevet mor. Jeg er jo også mor når jeg rejser. Hvilken forskel gør det at have et barn med? Mere planlægning, ja. Nye vaner, ja. Nye behov, ja. Det gør en forskel om man rejser med barn for første gang og hvor godt man er landet i forældrerollen. Ingen tvivl. Men når alt kommer til alt er det vigtigste vel at være tro mod dine behov og det du ønsker – og få meldt det ud. Få svesken på disken.

Afstem jeres forventninger indbyrdes. Vil i det samme? Hvor ligger kompromiset? Er i bekymrede? Få talt ud om jeres tvivl og bekymringer. Måske findes der en løsning på det? Sæt ord på og mærk jer selv og hinanden i de nye scenarier. Læg mærke til om nogle af bekymringerne i virkeligheden skyldes manglende erfaring, manglende løsninger eller noget der skal håndteres. Når jeres forbehold og bekymringer meldes ud, kan i bedre forholde jer til om i er klar til at rejse. Søg svar på de spørgsmål i stadig mangler at få svar på og tag først beslutningen om at rejse, når i føler jer klar til at tage den.

Hvilken type rejse, har i brug for nu?

Det i havde behov for inden i blev forældre, er givetvis noget andet i dag, nu hvor i ikke længere kun har jer selv at bekymre jer om. Er det muligt at udleve den rejseform, nu hvor i er blevet forældre? Hvad har du brug for? Hvad har i som familie brug for? Hvornår trives i allerbedst i familien? Hvilke værdier har i brug for at rejsen indebærer, for at i føler jeg trygge og kan slappe af undervejs? Hvilke forhold har i brug for skal være på plads? Er det f.eks. vigtigt for jer, at i kun bor ét sted? Eller er det vigtigt at i bor i et hus med natur rundt omkring? Har i brug for at være i en lejlighed, hvor i nemt kan trille klapvognen ned på en cafe og få lidt socialt liv rundt om jer? Har i brug for meget plads? Hvilke elementer er vigtige for at jeres rejse føles rar og i kan sænke skuldrene og slappe af?

Det kan være svært at svare på, da det jo er første gang. Men vid, de værdier der virker for jer herhjemme, virker formentlig også for jer på rejsen.

Hvad skal i bruge på rejsen?

Vi var jo godt med, så længe vi kun skulle pakke vores egne ting til rejsen. Men hvad skulle vi tage med, nu vi var 3? Løsningen for os blev at gennemgå hvilke ting vi brugte derhjemme i forhold til Sebastian. Vi scannede dagene igennem, time for time. Hvilke ting var vigtige for at han trivedes? Det vi brugte derhjemme, skulle vi formentlig også bruge på rejsen. Og det vi selv skulle bruge, skulle Sebastian nok også få brug for-ish. Så godt så langt. Vi lavede en lang pakkeliste i god tid og når vi stødte ind i noget der manglede på listen, tilføjede vi det bare.

Vi valgte kun at tage de vigtigste ting med. Men indimellem valgte vi også at gå på kompromis, så vi (eller nok mest mig) følte os trygge nok til at rejse med et spædbarn. Vi valgte f.eks. at medbringe vores egne bleer til ham. Selvfølgelig kunne vi købe bleer i udlandet, men det var vigtigt for os at han fik bleer på som ikke indeholdt farve- eller tilsætningsstoffer. Heldigvis fyldte de mest på udturen…

Derudover medbragte vi baby solcreme, solhat, nødhjælpskasse, plastre, aktivitetstæppe og babyalarm.

To go at all?

Først og fremmest: Inden du rejser udenlands er det en god ide at konsultere dig med din læge eller sundhedsplejerske, for at tjekke om der er noget i forhold til din krop eller din nyfødte baby, som du skal være opmærksom på.

Hvad skal du undersøge mht. rejsen?

Undersøg om der er særlige forhold i skal tage hensyn til, i de lande og områder i rejser til? Hvilke vaccinationer skal i have til de enkelte lande? I skrivende stund er det vigtigt at forholde sig til om i må rejse dertil og om der er særlige regler vedrørende corona, som i skal forholde jer til.

Du kan måske også have lyst til at undersøge, hvordan læge og hospitalsforhold er i landet – er det f.eks. nemt at komme I kontakt med lægen og kan i kommunikere med sprog, hvis det bliver nødvendigt? Du kan evt. søge på nettet og lave en liste med telefonnumre til læge, hospitaler og nødopkald. Det kan være en tryghed at vide, hvad du kan gøre i tilfælde af sygdom eller ulykke. Jeg havde selv (og indimellem stadig) en liste af telefonnumre jeg kunne ringe til, hvis jeg skulle få brug for det.

Jeres spædbarn skal have sit eget pas med. Rejser i om sommeren, kan det være en god ide at få lavet passet i god tid, pga. ventetid.

Transport

Hvert enkelt flyselskab har deres egne individuelle regler for det at rejse med et spædbarn. Undersøg på nettet, hvordan dit flyselskab forholder sig til bla. billetpriser, sæder, lift og evt. puslepladser. Der er også individuelle regler for, hvor meget bagage en baby kan have med gratis.

Lufttrykket i flyet ændres, når man letter og lander. Det kan i nogle tilfælde mærkes i ørerne og gøre lidt ondt. Spædbørn har ikke evnen til selv at udligne trykket i ørerne og kan derfor få ondt. En god ide er derfor at amme babyen mens flyet letter og lander. Du kan evt. tage et tørklæde med, så du kan dække dig og babyen, både for at skabe ro om situationen og for at skabe en mere privat stemning mellem dig og baby.

Overvej at kontakte dit flyselskab for at høre, hvordan du bedst forholder dig, hvis du skal give din baby flaske. Måske har de nogle services, som f.eks. at opvarme mælken i mikroovnen for dig eller andre gode tips, du kan bruge undervejs. I det hele taget er det en god ide lige at tjekke op på flyselskabet, i rejser med, for at få ro på den del af rejsen.

Overnatning

På vores rejse boede vi flere steder uden aircon. Det kan vi ikke anbefale. Det kan blive ekstremt varmt om sommeren og selvom du måske selv har det fint med varmen, er det ikke sikkert din baby synes det er nemt. Rejser i til et varmt land, er det værd at overveje at finde et sted med aircon. Babyen (og jer selv) kan få brug for at køle ned i løbet af dagen – og om natten. Desuden kan det være nemmere at få jeres lille baby til at sove i kølig luft end i varm luft.

Hvor skal i bo? Overvej, om i får brug for at koge sutter og sutteflasker – og om i har brug for at kunne vaske tøj selv eller få evt. hotelservice til at vaske. Der går mange stofbleer til og rigtig meget skiftetøj til i løbet af en dag. Men det ved du jo allerede 🙂

Følelsen af at være tryg

Alt er bare nyt og anderledes, når man lige er blevet forælder. Alt er vendt på hovedet, du får måske ikke din søvn og din krop har netop gennemgået den vildeste forandring. Det er sådanne perioder i dit liv, at alt andet der er muligt at få til at fungere – fungerer. Og det gør det sjældent på rejser. Jo mere ro du derfor selv skaber på rejsen, jo mere kan du slappe af og nyde tiden sammen med din lille familie. I som familie kan være stærke sammen og være vant til mange udfordringer, men behøver det være lige nu, i skal udfordres?

En af de ting jeg selv gjorde for at give mig selv ro var at forberede mig på worst case scenario. “Hvad nu hvis… ” spurgte jeg mig selv – og så svarede jeg “Ja så gør jeg dette…”. Jeg lagde en plan B, for at berolige min hjerne, som gerne ville forudse alle farer og ulykker. Det var en måde at acceptere og anerkende mine bekymringer, håndtere dem jeg kunne og forsøge at lade resten ligge. Jeg skrev dem ned i en lille notesbog, som jeg tog med mig og det i sig selv medvirkede til, at jeg følte mig tryg i de udfordringer, jeg mødte undervejs.

Enjoy the moment

Prøv at fokusere på nydelsen. Det kan godt være, at ikke alting bliver nemt eller som du håbede på. Men så bliver det noget andet. Og jeg lover dig at uanset hvad, så vil denne første rejse som familie blive noget du vil huske resten af dit liv. Hukommelsen har det med at lægge flødeskum på alle strabadserne og vil efterlade dig de stunder, hvor du og din familie oplevede verden i helt særlige øjeblikke.

Selv tænker jeg tit tilbage på de nætter, hvor jeg sad og ammede Sebastian, mens cikaderne larmede udenfor og morgenlyset begyndte at strømme ind mellem gardinernes sprækker. Peter og jeg griner også stadig over hvor lidt vi fik badet på den tur, eller dengang jeg panikkede over sebastians allerførste nedgroede negl, eller dengang jeg sendte Peter afsted på en flere timers køretur, fordi vi havde glemt sebastians dyne på et hotel.

Og jo, vi husker da også de trælse ting… men ville vi have været det foruden? Nej. Ville jeg ønske jeg havde ventet en måned eller to? Ja lidt. Men ikke entydigt. Jeg elsker, at vi gjorde det vi gjorde. Det var det hele værd.

Rigtig god tur til dig og din familie.

Nyd det.

 

 

Nyttige links

 Pas til spædbørn / Borgerservice.dk
 Netsundhedsplejersken

 

Opdateret 18. november 2020
Oprindelig oprettet 15. november 2009