Hvad skal man bruge 2 uger til, når man allerede har været ude at rejse i knap 4 uger, og ens mand allerede er startet på arbejde? Sebastian og jeg havde 2 uger sammen, inden han startede på skole og jeg på arbejde – og et af de eventyr vi fik ud af den danske august måned handlede om noget så enkelt som: Hyben.
Vi har gået forbi dem så mange gange. Disse røde, tunge bær på hybenroserne. Både dem der sidder på de hvide hybenrosers buske – og dem, der sidder på de pink hybenrosers buske. Og vi har set dem, fra de var små, grønne knolde til de voksede sig store og røde, hængende der, som julepynt midt om sommeren.
Snakken har tit gået på, hvad man dog kan bruge dem til. Og jeg har forklaret Sebastian om marmelade af både bærene og bladene fra roserne. Første gang jeg smagte rosenmarmelade var på en rejse, jeg engang var på til Cameron Highlands i Malaysia. Rosenmarmelade smager himmelsk. Sødt, parfumeret og delikat. Anden gang, var da jeg lavede min egen rosenmarmelade – netop af hybenroserne her fra stranden.
Faktisk kan du også bruge hyben til mange andre lækkerier. Har du fx prøvet at lave hybenmuffins, hybensirup eller hybenvodka? Det lyder eventyrligt, men jeg har endnu ikke forsøgt mig – endnu.
I år ville vi lave hybenmarmelade. Og så gik jagten i gang for at samle hybenbær ind.
Sebastian havde sin gode ven August på besøg. Og med poser i hånden gik vi igang med at samle bær ind. Vi plukkede de rødeste vi kunne finde, og lod de overmodne hænge. Vi lod også de orme befængte sidde. Vi skulle have mange, og vi plukkede mange. Men da vi kom hjem og vejede dem, havde vi alligevel ikke samlet mere end 400 gram.
Vi fandt hurtigt ud af at 400 gram var mere end rigeligt. Ikke fordi hyben rækker til særlig meget, men det gik op for os at arbejdet med at fjerne kernerne tog en evighed.
Sådan laver du hybenmarmelade
Først skulle hybene selvfølgelig vaskes. Så skulle de skæres over – og med en kniv, ske eller med fingeren fjerne kernerne, hvorefter de blev skyllet en gang til.
Der lå kerner overalt. Køkkenbordet sejlede i kerner, vasken, gulvet, os selv… hybensnask og kerner.
Da vi endelig var færdige smed jeg dem i en gryde og dækkede dem med vand. Strøede lidt vaniljepulver ud over, hældte en del sukker i og et par skrællede æbler, jeg havde skåret i små stykker.
Jeg kogte bær-grød-massen koge op og lod det herefter småkoge i næsten 1 time. Så fik den grove grød en tur med stavblenderen og vupti vupti, havde vi den lækreste hybenmarmelade.
Hybenmarmeladen består af:
400 gram hyben
2 æbler, uden kernehus og i små stykker
Vaniljepulver
Vand, så det dækker
Sukker, så det smager
Drengene blev kaldt ind fra deres leg og fik serveret hjemmebagte boller med hybenmarmelade … og saftevand til.
Se det var en rigtig eventyrlig sommerdag.
Vidste du forresten at hyben…
- kan både være orange, højrøde, brune og sorte
- vokser på en af ca. 10 arter vilde roser
- for det meste er dem, der hedder “Rynket rose” eller “Hybenrose”
- indeholder store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium
- C-vitaminerne forsvinder ved kogning (men bevares i tørret pulverform)
- bruges til både at lave marmelade, gelé, te, saft og supper (og muffins, sirup og vodka)
- bruges, som naturmedicin mod gigtsmerter i leddene