Er der noget bedre end at komme hjem fra rejsen og vise billederne af dine eventyr frem til familie og venner? Og vil du lære at tage endnu bedre rejsebilleder?

Og kender du følelsen af at trække billederne frem på skærmen og opdage at de slet ikke gengiver en mikro del af det eventyr, du selv netop har rejst for at opleve?

Det gør jeg, så jeg har sat mig for at lære det!

Jeg er endnu ikke verdensmester i at fotografere, men jeg er godt på vej til at lære håndværket. Jeg er begyndt at sætte mig ind i hvordan mit kamera fungerer så jeg kan tage fantastiske rejsebilleder næste gang, vi skal ud og rejse

Så hvad er så vigtigt, når du står der ved den fantastiske oplevelse og gerne vil forevige din oplevelse visuelt?

Der er rigtig mange ting der spiller ind, når du vil tage fantastiske rejsefotos. Motiv, lys, komposition, engagement, kreativitet, planlægning og en god portion held og tilfældighed.

Her har jeg plukket 10 af de vigtigste tips som giver mening for mig når jeg tager billeder så jeg tænker, du måske også kan bruge dem?

Her kommer de:

10 tips til fantastiske rejsefotos

 1. Lær dit kamera at kende! Jeg har førhen haft et spejlrefleks kamera men jeg må indrømme at jeg sjældent brugte det, og ofte blev jeg en smule skuffet over mine billeder. Jeg brugte alle de prædefinerede indstillinger og billederne blev ofte uskarpe, rystede og lidt matte i betrækket.Jeg har lært af min lektie og min tid og mine fejlskud i “manuel-mode” giver mig det ene kick efter det andet fordi jeg oplever at selv jeg kan tage fantastiske fotos, fordi jeg stille og roligt lærer mit kamera at kende.
 2. Den gyldne time. Hvor har jeg ofte stået foran den vildeste natur og skudt de mest dødsyge billeder! Ja, jeg kan lige så godt være ærlig. Men jeg var simpelthen ikke obs på lyset! Mange af billederne er blevet udtryksløse, matte og overbelyste fordi jeg tog dem, da solen stod højest på himlen. Især på mine rejser sydpå og især, når jeg befandt mig omkring ækvator. Billederne har brug for dybde, skygger og det bløde varme lys, som timen efter solopgang og før solnedgang giver. Stå tidligt op, mærk livet, atmosfæren og få de smukkeste billeder – eller vent til solen når horisonten ved solnedgang.
 3. Forgrund, midte og baggrund. Har du prøvet at tage et billede ved en smuk strand eller en anden spændende horisont? Og har du oplevet at uanset hvor smukt det har været har billedet ikke givet andet end tomme linjer med matte farver? Måske er det fordi billedet mangler et fokuspunkt! Det er spændende at se på naturbilleder hvis der er perspektiv i form af enten forgrund, midte og baggrund. Evt. blot en sten som øjet kan fokusere på og som skaber dybde, perspektiv og stemning i billede.
 4. Rule of third. Dette er et princip, jeg har haft rigtig meget glæde af. Det går ud på at bygge kompositionen op i dit billede ud fra at billedet er opdelt i 3 vandrette linjer og 3 lodrette linjer som tilsammen skaber 9 lige store dele. Princippet går ud på at opbygge billedets komposition så det skaber balance og det gør det ofte, når man bruger disse linjepunkter som guideline. Prøv at placér dine elementer i billedet så de rammer dér, hvor linjerne rammer hinanden. Eller så elementerne følger linjerne. Fx er det godt at placere øjnene i linje med rule of third.
  Rule of thirds
  Rule of thirds
 5. Bevæg dig. Selvom der er zoom på kameraet så giver det god mening at bruge kroppen til at gå rundt om det du vil fotografere. Tag billederne fra forskellige vinkler og prøv forskellige kompositioner af. Du kan blive overrasket over at opdage hvordan tingene kan se ud fra vinkler, du ikke normalt ser tingene fra.
 6. Fokusér på øjet. Yep. Simpelt tip, men billeder af mennesker og dyr er bare mest udtryksfulde, når du ser øjnene klart og tydeligt. Hvilket betyder at du ikke stiller skarpt på poterne, ørene eller snuden – men øjnene!
  Fokusér på øjnene
  Fokusér på øjnene
 7. Giv dig tid. Det er ikke altid mulig. Jeg ved det – vi har selv en dreng på 7 år, med krudt i røven og meget lidt tålmodighed. Men det er tiden der giver dig synet for detaljerne, det du ellers ikke når at se og ikke mindst – at giver dig mulighed for at være der, når det helt rigtige moment opstår.
  Øgle i Randers Regnskov
  Øgle i Randers Regnskov
 8. Skyd i RAW. Det kan godt være at billedfilerne kommer til at fylde virkelig meget på dit hukommelseskort, men det er det format der giver dig mest at arbejde med, når du vil redigere billederne bagefter. Jeg har selv opdaget forskellen for nylig og jeg går formentlig ikke på kompromis med den option igen.
 9. Find det store i det små. Kort og godt. Nogle ting er kedelige at se på, når de står i sammenligning med andet. Men når de forstørres og du kommer rigtig tæt på får de en ny form for eventyr over sig.
  Mælkebøtte ved stranden
  Mælkebøtte ved stranden
 10. Gi’ den gas – og fejl for vildt. Der er ikke nogen grund til at spare på billederne. Indimellem er det dét billede du knipsede forkert, der viser sig fra sin bedste side. Glem alt om at gøre alting perfekt fra starten, fejl og fejl mange gange. Lær af dine fejl. Ret og justér – eksperimentér. Så er jeg sikker på du får både eventyrlige og fantastiske rejsefotos.

Privacy Preference Center