Træt af charterferier og all inclusive? Savner du nye måder, at opleve verden på sammen med din familie?

Jeg tror egentlig aldrig vi havde tænkt over det, inden vi fik barn. Om vi skulle rejse på en bestemt måde, nu vi var blevet en børnefamilie. Jeg tror bare vi fortsatte hvor vi slap, før vi fik barn, og tog barnet med os ud i verden for at opdage undervejs, hvad der virkede og ikke virkede.

Der var mange ting der forandrede sig i vores måde at rejse på, da vi fik barn. Vores frihed til at rejse 100% som vi havde lyst til blev kraftigt indskærpet og vi fik andre vaner som udviklede sig, efterhånden som Sebastian voksede sig større.

Vi har prøvet lidt af hvert for at erfare, hvad der virker godt for vores familie. Jeg tror det bliver en fortsat udvikling som forandrer sig alt efter det liv, vi lever. Dog kan vi se at der er nogle områder hvor vi skiller os stærkt ud fra mange af de familier, vi kender og møder. Det er en forestilling om hvordan man rejser med børn så både børn og voksne har det godt, at vi adskiller os.

For os, er der ingen forkert måde at rejse på. Men hvis du er vant til at rejse charter og all inclusive og har lyst til at blive inspireret til at få flere anderledes rejseeventyr sammen med din familie så kan disse 3 rejsevalg, hvor vi adskiller os fra andre børnefamilier, måske inspirere dig?

Hæng på, her får du indblik i fordelene ved at rejse non inclusive, vælge strand frem for pøl og gå efter oplevelser fremfor legeland:

Non inclusive

Ok en plat titel. Men vi foretrækker faktisk at rejse til hoteller eller resorts, hvor vi ikke har all inclusive med i overnatningspakken.

Når maden ikke bare bliver serveret for jer bliver i nødt til at opsøge et andet sted, at spise jeres mad. Det kan der godt komme spændende ting ud af:

  • I oplever nye steder, for når i nu alligevel skal ud at finde maden, kan i jo lige så godt opleve forskellige nye steder.
  • Større kulinariske oplevelser: Ofte er maden, på et All Inclusive hotel, buffet af en slags. Det gør at maden ofte er en smule kedelig, og det er ofte det de samme retter der serveres hver dag. Skal i selv ud at finde maden, kan i selv vælge variationen og formentlig derfor også få en større lokal madoplevelse
  • Mindre overspisning og sundere mad for alle, er ofte udfaldet. Årsagen er at når der er buffet er der jo rigeligt mad og hvis der så liige er en ret der smager ekstra godt, kommer man (læs: vi) nemt til at hente en portion eller tre for meget. På en almindelig restaurant er der som regel portioner, hvilket sætter en naturlig begrænsning.
  • For os er det at spise sammen en fælles-oplevelse, hvor vi sidder og snakker over maden. Den oplevelse får vi sjældent ved All Inclusive (eller buffeter generelt) da der altid er en eller to, der er oppe og hente mad. Der er jo én der skal være ved bordet, når der hentes mad.
Vi spiser lokal (stærk) mad i Mae Sa Valley
Vi spiser lokal (stærk) mad i Mae Sa Valley

Stranden frem for pølen

Der er ingen tvivl om at det er fedt at kunne bade og svømme, når man rejser i varme lande – det samme mener vores søn. Spørgsmålet er bare; skal det være i pølen eller skal det være i havet, ved stranden? Vi foretrækker havet, og det er der flere grunde til:

  • På en strand kan i lave så meget andet end blot at svømme. Der kan spilles bold, kastes med frisbee, laves sandslotte og meget andet. Sagt med andre ord der er en masse aktiviteter, i kan foretage jer sammen. Det giver jer mere nærvær sammen og samtidig giver det også mulighed for at i kan læse i en bog uden at i behøver at være bekymret, om jeres barn nu er ved at drukne i pølen eller er ved at blive trampet ned af andre børn.
  • Havet har mange spændende elementer, en pøl ikke har. Der er fisk, krabber, sten og meget andet i havet. Det giver en oplagt mulighed for at tage snorkeludstyr med og plaske rundt og kigge på de mange undervands ting. Det giver både læring og spændende eventyr.
  • Der kan ofte være fuldkomment overfyldt med mennesker omkring og i en pool. Det kan medføre et højt støjniveau og det gør faktisk også at vandet i pølen ofte er noget beskidt (børn der tisser i pølen og som måske ikke lige får vasket sig, når de hopper i vandet) – og dermed lidt af en bakteriebombe, der kan give infektioner. Havet, derimod, er så stort at selvom der er nogen der tisser i vandet, bliver det hurtigt fortyndet til nærmest ingenting.
Sebastian fandt en kæmpe konkylie på stranden. Her viser han den stolt frem. Koh Chang, Thailand
Sebastian fandt en kæmpe konkylie på stranden. Her viser han den stolt frem. Koh Chang, Thailand

Oplevelser frem for legeland

Når vi tager på ferie er det vigtigt for os, at det er en god blanding af afslapning og oplevelser. For os er oplevelser ikke to dage i legeland, om det så er et vandland, et udendørs legeland eller et andet legeland. Af samme grund, fravælger vi som regel at tage i legelande. Af samme årsag booker vi heller ikke hoteller og resorts, hvor fokus er på deres legeland(e).

  • Vi mener, at der er så meget mere at opleve i verden end blot et legeland. Det kan være alt fra museer (som vores søn faktisk godt kan li’ at være på) til storslåede naturoplevelser. Pointen er – kan du om 10 år huske, at du var i et eller andet legeland? Eller kan du huske de oplevelser du så, da du f.eks. var på London National Museum? Vi er ikke selv i tvivl om hvad det er, vi husker.
  • Legelande underholder ganske rigtigt ens barn, og barnet får brændt noget krudt af. Men har der været en stor familie oplevelse ved det? For mig er der ikke meget sjov ved et legeland, dermed vil jeg heller ikke være særlig involveret i legen i et legeland – og dermed ikke opleve meget kvalitetstid sammen med vores søn. Går vi rundt i Londons gader og vores søn spørger om et eller andet han ser, så kan vi fortælle hvad det er og snakke om det – og på den måde, får vi en fælles oplevelse.

Men, ingen regler uden undtagelser. Vi har prøvet at være på All Inclusive. Og vi bader med glæde i pøler. Dette er mest et udtryk for hvad vi pejler efter, når vi har mulighed for at vælge.

Hvilke rejseoplevelser vil du gerne opleve med din familie? Vi vil vildt gerne høre fra dig.