Skal du og familien på eventyr – og skal i flyve langt med ungerne? Her får du 13 tips til den perfekte flyvetur.

Drømmer du og familien om at rejse langt væk på ferie? Og er du allerede begyndt at frygte den lange flyrejse med utålmodige og trætte børn? Frygt ej længere – her får du nemlig 13 tips, der gør flyveturen meget nemmere!

Selvom vi elsker at rejse, gik der desværre alligevel 7 år før, vi fik mulighed for at rejse rigtig langt væk med vores 7-årige søn. Da det lykkedes for os gik rejsen til Singapore og Bali.

Rejsen varede omkring 23 timer og vi havde en god, lang flystrækning foran os.

Fordi vi ingen erfaring havde med at flyve langt med barn, var vi spændte på at se, hvordan Sebastian, dengang 7 år, ville tage flyve rejsen.

Vi havde tanker som:

 • Hvad nu hvis han keder sig så meget, at det bliver uudholdeligt – også for os?
 • Hvad nu, hvis ikke han kan lide maden ombord?
 • Får han nu ondt i ørerne igen?
 • Hvad med søvn, kan han sove (kan vi), når vi kommer til Singapore?
 • Hvad skal vi medbringe til ham undervejs?

Vi researchede lidt, inden vi tog afsted, tog vores forholdsregler – forberedte os og ham, og fik den mest fantastiske rejse og flyvetur. Sebastian var en drøm at rejse med, og vi var så glade og lettede over, at det gik så nemt og smertefrit.

Her får du vores bedste tips til en god langdistance flyvetur med børn:

Før du skal afsted

 1. Undersøg, hvad dit luftfartselskab skriver om at rejse med børn
  De fleste flyselskaber skriver lidt om, hvad du og børnene kan forvente dig af flyveturen. Det er meget rart at se, hvad de tilbyder, deres råd og service undervejs. Derudover, er det også sjovt for børnene at se den underholdning, de kan benytte under turen. Sebastian var glad for deres spil/film oversigt som gjorde, at han havde noget at se frem til.
 2. Overvej at flyve, når børnene alligevel skal sove
  Det kan være svært at få det hele til at hænge sammen med døgnrytmen, når i rejser over mange tidszoner. Men det kan give god mening at lægge den lange flystrækning sådan, at børnene kan sove den største del af turen. Det giver mindre tid på turen til at kede sig i.
 3. Bestil børnemenuerne på forhånd
  Vi bestilte børnemenu til rejsen til Singapore – både frem og tilbage. Det var ok mad, og Sebastian spiste det meste af det. På vores rejse til Thailand bestilte vi kun til turen ud (efter Sebastians eget ønske). Han fortrød senere, at han ikke også fik børnemenuen på hjemturen, da han så børnemenuerne blive delt ud til de andre børn. Du skal bestille børnemenuerne ved de fleste flyselskaber på forhånd.
 4. Pak iPad og høretelefonerne med i kabinetasken
  En iPad og et par høretelefoner er den ultimative underholdning undervejs. Ikke blot i flyveren, men også ved mellemlandinger og måske transporten til og fra lufthavnen. Tiden kan godt føles lang, og det er ikke altid at flyets underholdning er lige interessant. Vær dog opmærksom på, at nogle lande har forbud mod iPads i flyveren (artikel om forbud om iPad)
 5. Medbring bolcher til små ører
  Sebastian har, siden han var lille, døjet med trykket i ørerne, når flyet letter og lander. Det er heldigvis gået over igen. Men det er en god ide, at have bolcher med til at sutte på for at trykudligne, når flyet lander og letter.
 6. Snak med børnene om, hvad man gør – og ikke gør på flyet
  Det er en god ide at forberede børnene på, hvad man gør og hvad man ikke gør i et fly. Det kan fx være at sige til, når der skal tisses i god tid. Eller at huske at sige til, hvis de tørster eller lignende. Det er en god ide, fordi det gør børnene opmærksom på sine behov og at det er okay at give udtryk for det, selvom man sidder i et fly 10.000 meter over jorden. Det er også i orden at snakke om, hvor højt man taler, hvordan man sidder på sæderne (og ikke står i dem), eller at man ikke sparker til sædet foran osv. Det gør turen mere tryg og sikker for børnene, fordi rammerne er sat på forhånd.
 7. Medbring lidt ‘comfort-zone’ til flyveturen
  Hvis det er første gang dine børn rejser langt med fly, eller hvis en af dem føler sig utryg ved at være så højt oppe i luften, så medbring lidt ‘comfort zone’ ind i flyet. Det kan fx være en bamse, en dukke eller et andet bestemt stykke legetøj det kan kramme eller på anden måde føles trygt.
 8. Pak en overraskelses-fly-taske
  Flyturen kan godt være lang, især hvis der er mange stop undervejs. Du kan hjælpe børnene til at udholde lange ventetider med en lille overraskelses-taske. Den kan indeholde små sjove ting fra fx Tiger eller Søstrene Grene. Gerne noget, de kan underholde sig lidt med i et stykke tid. Måske en pixibog, lidt tegnegrej eller lignende, som de kan have plads til på flysædet (og fly bordet).
 9. Vær i god tid
  Det er altid en god ide at være i god tid, når der er børn med. Der sker uventede ting, og nogle skal måske lige pludselig tisse, bliver ked af noget, sur eller skal undersøge noget ‘meget vigtigt’. Derudover er det sidste du ønsker, på en lang rejse, at stresse dit barn med ord som ‘skynd dig’ – ‘bliv nu færdig, ellers når vi det ikke…’ osv. God tid og tids-buffere er nøglen til rolige børn på en lang rejse.
Ventetid i Changi Airport - Singapore
Ventetid i Changi Airport – Singapore
Der spilles og ses film i flyveren
Der spilles og ses film i flyveren 

Til under flyveturen

 1. Klæd børnene på til den lange flyvetur
  Det giver på ingen måde mening at give børnene det allerfineste tøj på, når i skal flyve langt. Der spildes, der grises og der tørres rigtig mange fingre af i tøjet undervejs. Hvis i gerne vil være pæne, når i lander, er det en meget bedre ide at medbringe skiftetøj. Skiftetøj er i øvrigt en rigtig god ide, uanset hvilket tøj i flyver i. Det kan godt blive en lang rejse, hvis dit barn først har spildt ud over det hele og ikke har mulighed for at skifte undervejs. Klæd børnene på i behageligt, sidde/sove-venligt tøj.
 2. Gør brug af tidlig boarding
  Vi var ikke klar over det i starten, men vi opdagede at mange flyselskaber foretrækker, at børnefamilier kommer først ind i flyet og finder deres plads. Det betyder, at hvis jeres familie stiller jer op til gaten og står stille og rolige, vil i blive set og bedt om at boarde flyet før de andre. Nogle gange råber de det ud over højtaleren, at rejsende med børn skal boarde først, men ikke hver gang.
 3. Lidt junkfood og hvidt brød er ok
  Ja. Der er hvidt brød. Ja brødet er fyldt med sukker. Ja, der er sodavand, saft og kage og pomfritter. Det går nok. I skal nok overleve, selvom i under rejsen bliver nødt til at ty til junkfood undervejs. Sund mad er naturligvis at foretrække for sundheden og for at mindske jetlag. Men. Nogen gange er det bare det billigste, nogen gange er det bare det eneste, der er at få, andre gange er det det eneste, børnene vil ha’. Det går nok. Lad være med at bruge al krudtet på bekymring. Nyd turen, livet og jeres rejse i stedet.
 4. Vand, vand og atter vand
  Glem det ikke. Det er vigtigt. Så hellere en tur mere på flytoilettet. At dehydrere i et fly er det sidste, du ønsker for dine børn – og dig selv.

Til sidst.

Det bliver en fantastisk tur. Nyd muligheden for at nå langt væk og give jeres børn muligheden for at opleve verden.

Vi ønsker jer den bedste tur.

Enjoy!

Sebastian og Peter i Abu Dhabi Lufthavn
Sebastian og Peter i Abu Dhabi Lufthavn

Har du fløjet langt med børn? Er der noget, du vil tilføje til listen? Skriv en kommentar – vi ser frem til at høre fra dig.

Privacy Preference Center