Drømmer du om julemarkeder, julepynt, julehumør, kaneldufte og julegaveindkøb i udlandet? Så find dit juleeventyr i London!

Jul handler om traditioner, gentagelser og tryghed. Men julen indebærer også meget mere end de traditionelle glæder. Essensen af, hvad der gør din jul til en god jul, kender du helt sikkert bedst til selv. Men vi vil så gerne vise dig, at jul også er at finde andre steder end her i Danmark og det er muligt at dyrke julen med nye og udenlandske eventyr.

Du skal ikke ret langt væk fra danmarks grænser for at få nye juleeventyr. Både Sverige, Norge, Tyskland og England, som ligger tæt på os, og som er forholdsvis billigt at rejse til, har masser af jul og julestemning, du kan opleve. Vi har selv oplevet julestemning i andre lande, både før jul men også efter jul, da man i mange lande fortsætter med at fejre julen efter d. 24. december.

For nogle år siden valgt vi at tage på juletur til London med 2 overnatninger. Både for at opleve julestemningen, men også for at se Raymond Briggs: “The Snowman” som teaterforestilling – en drøm, jeg har haft i mange år og gerne ville opleve sammen med familien. Vi gjorde os mange tanker og forhåbninger om at se og opleve en hel masse på de 2 dage. Faktum blev, at vi oplevede en hel masse julestemning, men vi nåede slet ikke alle de ting, vi drømte om at opleve. Her deler vi med dig, de ting vi ønskede at opleve – både dem vi udlevede og dem, vi stadig har til gode.

Vi håber, du bliver inspireret til din næste juletur til London.

  Oplev London pakket ind i julepynt

London er hyggelig. Og i december måned, bliver byen endnu mere hyggelig. Julepynten er virkelig flot og storslået. Nogle steder går de helt amok, og mine øjne kunne slet ikke få nok af alle julelysene, der glimrede i dagslyset og lyste varmt og hyggeligt op i mørket.

London pynter naturligvis ikke op overalt. Men de fleste butikker, restauranter og caféer pynter op. Og de mest besøgte gader og vejkryds er også pyntede. Julepynten bliver hyggeligt akkompagneret af de mange sanseindtryk, du møder på din vej rundt omkring i byen – som f.eks. krydrede dufte fra boder og caféer med brændte mandler, ristede kastanjer, varme krydrede drikke og julesange og små happenings på gaderne.

Julen klæder London, pakket ind i glimmer mens de røde dobbletdækkerbusser skrider rundt om hjørnet og plasker regnvand op på dig...
Julen klæder London, pakket ind i glimmer mens de røde dobbletdækkerbusser skrider rundt om hjørnet og plasker regnvand op på dig…
Julehygge i London
Julehygge i London

Flere steder i London går de all in. Her er det ikke nok med gran rundt omkring bygningerne, der pyntes også med hvidmalet gran for at give det hele et mere “julet look”. Plastik juletræer, røde, grønne og blå julelys, der glimter og lyser kunstigt op i gadebilledet. Julemænd, der drejer rundt og deler slik ud til børnene. Jeg æder det hele råt. Ved godt, jeg er lidt julenørdet…

London pyntet op til jul
London pyntet op til jul

  Mærk julestemningen på Londons mange julemarkeder

London er stor, og hvis ikke du finder julestemningen, der hvor du befinder dig, kan du besøge et af Londons mange julemarkeder. Og hvorfor skulle du så det? Jo ser du, de gør rigtig meget ud af deres julemarkeder! De er små winter wonderlands og hvis du bevæger dig ind i en af dem, er det svært ikke at lade julestemningen tage bare en lille bitte smule over.

Julemarkederne er fyldt med små hyggelige boder, gløgg, juleøl, julemusik og masser af julelys! Nogle er små, mens andre er temmelig store og tilbyder events af forskellig art til alle aldre. Det er lidt som små forlystelsesparker, der er lavet om til jule-verdener, du kan drage ind i.

Vi oplevede selv 3 julemarkeder Southbank Center Christmas Market og Leicester Square Christmas Market og Christmas Market mellem London og Tower Bridge, men herudover er der også nogle andre julemarkeder, du kan opleve i London som f.eks.: Hyde Park Winter Wonderland, Christmasmarket at Tate Modern og Greenwich Christmas Market,

  Se julepynten på Oxford Street

Oxford Street er dejligt levende året rundt… også i december. Her pynter de op til jul og du finder masser af liv og julegaveræs. Hvis du er til det.

Vi ankom midt på formiddagen, og jeg kunne sagtens se formålet med at komme herned efter mørkets frembrud, for det er i mørket Londons juleeventyr starter. Her bliver der bagt varme kastanjer på gaden og de store magasiner står flotte i deres overdådige julepynt.

Hvis du, ligesom os, foretrækker mere stemning, ro og julerier, kan du også trække lidt ned mod SOHO-området, ad de mindre gader og opleve julestemningen dér.

  Oplev Evening Choir i Sct. Pauls Cathedral

Et af mine store ønsker til denne juletur til London var at komme ind og høre drengekoret synge i Sct. Pauls Cathedral. Jeg har lidt af en forkærlighed for de engelske/amerikanske juletraditioner, og til dertil hører åbenbart også drengekor, der synger julesalmer. Jeg oplever en dybt forankret ro i deres lyd og mærker med det samme min indre juleglæde.

Desværre, nåede vi ikke at komme derind, denne gang. I julen synger drengekort hver dag kl. 17 og det er en af de eventyr, jeg stadig må have til gode. Men måske, det kan blive et juleeventyr for dig?

Sct Pauls Cathedral

  Nyd en juleforestilling i et af Londons mange teatre

London har mange spændende teatre. Vi har gennem tiden set flere forestillinger i London, bla. “Lion King”, “Phantom of the Opera”, “Les miserable” – og nu også “The Snowman“. Besøger du London, må du endelig give dig selv et treat i teatret. Deres forestillinger er eminente!

Det er tydeligt, at teatrene har en stor betydning i englændernes bevidsthed. Her er plads til alle, der elsker en autentisk teateroplevelse. Og har du børn, så tag dem endelig med!

Men, hvilken teaterforestilling, kan du så vælge at se i julen? Der er flere at vælge imellem, du kan bla. opleve at se “The Snowman“, “The Christmas Carol“, “White Christmas” og mange flere – alt efter, hvad du nu finder julet.

Sebastian foran Peacock Theatre London, lige inden vi skal ind og se Raymond Briggs "The Snowman"
Sebastian foran Peacock Theatre London, lige inden vi skal ind og se Raymond Briggs “The Snowman”

  Ta’ på julegaveshopping i Londons mange fine butikker

Hvad du drømmer om, det skal du få – så længe du har penge nok – og er i London! Her er alt, hvad hjertet og pengepungen begærer. Lige fra små secondhand-butikker, legetøjsbutikker, LEGO-store, stormagasiner, kunstbutikker, designbrands, boder med hjemmelavet-alt-muligt… you name it!

Julepyntede SOHO, London
Julepyntede SOHO, London

Sebastian skal altid ind i den store LEGO butik ved Leicester Square, og denne gang fik han også fornøjelsen af at opleve den store legetøjsbutik Hamleys, hvor de har masser af Harry Potter, LEGO, legetøj, kåber, stave og alt, hvad du ellers skal bruge til en fuldstændig indtræden i Harry Potter universet.

Men bare rolig, hvis ikke du er til Lego og Harry Potter, London er spækket med muligheder og inspiration til din næste julegave.

Hvis du vil kombinere julegaveindkøbene med en rejse, er London stedet at tage til, her kan du få det hele.

  Oplev julestemningen mellem London Bridge og Tower Bridge

En af de ting, vi endnu ikke havde oplevet sammen i London, var Tower of London – det ville vi opleve denne gang. Derfor sørgede vi for at squeeze en gåtur omkring Tower of London og Tower Bridge ind for at opleve stedet sammen med Sebastian. Til vores overraskelse var her masser af julestemning, juletræer, julemarked, boder og ikke mindst en perlerække af statuer af min elskede “The Snowman”.

Du kan stå af ved Tower of Bridge, gå rundt om den langs Themsen, krydse Tower Bridge og komme over på den anden side, hvor du finder juleboderne og statuerne af “The Snowman” (2019).

Sebastian ved Raymond Briggs "Snowman" figur ved Tower of Bridge
Sebastian ved Raymond Briggs “Snowman” figur ved Tower of Bridge
Sebastian på Tower of Bridge
Sebastian på Tower of Bridge
Peter fotograferer Tower of Bridge

  Indtag high tea eller afternoon cake på en af Covent Gardens cafeér

High tea på en af Covent Gardens caféer var desværre en af de ting, vi ikke nåede på vores juletur til London. Men ikke desto mindre en af de ting, vi havde på listen. Hvorfor? Fordi Covent Garden er så hyggelig ved juletid. Vi gik lige forbi (og der så så julehyggeligt ud) men, fordi vi kun havde 2 overnatninger og skulle flyve kl. 6 om morgenen fra Stansted, valgte vi at tage vores sidste overnatning ude ved lufthavnen. Netop derfor, nåede vi ikke denne lille delikatesse. Og vi som ellers elsker high tea!

Men, måske du ikke har så travlt som os? Så hav dette juleeventyr in mente.

  Få julevarmen i en af de julepyntede caféer

Noget af det, jeg tænker tilbage på som det mest “julet” ved vores tur, var vores små pitstops på caféerne rundt omkring i London. Jeg stor-elsker caféerne i London. Og ved juletid, elsker jeg dem endnu mere.

Kender du det, at have gået og gået… i timevis… og oplevet og oplevet – og pludselig drejer af, og ender på en ukendt café? Og kender du følelsen af at sætte kroppen ned på en af caféens stole, strækker benene, bevæger tæerne i de trange sko/støvler, bestiller en kop kaffe og så… bare sidder og stener, kigger på de andre gæster, der summer forbi dig og snik-snakker rundt omkring bordene?

Den følelse… blandet op med kanel, kardemomme, varme, julemusik, og taknemmeligheden over at være til… den findes lige her. I London. I december… Måneden over alle måneder, for alle, der elsker jul. Det er her, du samler tankerne for året der gik, oplevelserne, og alt det, der ikke gik… men også alt det, der lykkedes.

Det var sådan, vi havde det. Og lige netop den følelse blev limen på vores tur og spandt året sammen i en ro og glæde ved at være midt i det hele og bare nyde det, at vi var til. Det er da julet. Er det ik´?

Londons cafeer kan være umådelig hyggelige - og ikke mindst i december måned
Londons cafeer kan være umådelig hyggelige – og ikke mindst i december måned

  Links til juleeventyr i London

  Her finder du Londons juleventyr

Skrevet Januar 2020. Opdateret November 2022