Drømmer du om julemarkeder, julepynt, julehumør, kaneldufte og julegaveindkøb et andet sted i verden? Så rejs til London!

Jul handler om traditioner, gentagelser og tryghed. Men julen bærer også meget mere end disse gode, traditionelle dyder. Essensen af hvad der gør din jul til en god jul, kender du helt sikkert bedst til selv. Men, vi vil så gerne vise dig at jul også er at finde andre steder end her i Danmark og hvor du kan dyrke julen med nye og andre eventyr end dem, du finder herhjemme.

Du skal ikke ret langt væk fra danmarks grænser for at få nye jule eventyr. Både Sverige, Norge, Tyskland og England som ligger tæt på os, og som er forholdsvis billigt at rejse til, har masser af jul og julestemning, du kan opleve. Vi har selv oplevet julestemning i andre lande, både før jul men også efter jul, da man i mange lande fortsætter med at fejre julen efter d. 24. december.

I år blev det til en juletur til London med 2 overnatninger. Både for at opleve julestemningen men også for at se Raymond Briggs: “The Snowman” som teaterforestilling, en drøm jeg har haft i mange år. Vi gjorde os mange tanker og forhåbninger om at se og opleve en hel masse på de 2 dage. Faktum blev, at vi oplevede en hel masse julestemning, men vi nåede slet ikke alle de ting, vi drømte om at opleve. Her deler vi med dig, de ting vi ønskede at opleve – både dem vi udlevede og dem, vi stadig har til gode.

Her kommer de i hvert fald. Vi håber, du bliver inspireret til din næste juletur til London.

  Oplev London pakket ind i julepynt

London er hyggelig. Og i december måned, bliver byen endnu mere hyggelig. Julepynten er virkelig flot og storslået. Nogle steder går de helt amok og mine øjne kunne slet ikke få nok af alle julelysene, der glimrede i dagslyset og lyste varmt og hyggeligt op i mørket.

Der er naturligvis ikke pyntet op over alt. Men de fleste butikker, restauranter og caféer pynter op. Og de mest besøgte gader gader, og vejkryds er også pyntede. Julepynten bliver hyggeligt akkompagneret af de mange sanseindtryk, du møder på din vej rundt omkring i byen, som f.eks. krydrede dufte fra boder og caféer af brændte mandler, ristede kastanjer, varme krydrede drikke og julesange og små happenings på gaderne.

Julen klæder London, pakket ind i glimmer mens de røde dobbletdækkerbusser skrider rundt om hjørnet og plasker regnvand op på dig...
Julen klæder London, pakket ind i glimmer mens de røde dobbletdækkerbusser skrider rundt om hjørnet og plasker regnvand op på dig…
Julehygge i London
Julehygge i London

Flere steder i London går de all in. Her er det ikke nok med gran rundt omkring bygningerne, der pyntes også med hvidmalet gran for at give det hele et mere julet look. Plastik juletræer, røde, grønne og blå julelys, der glimter og lyser kunstigt op. Julemænd, der drejer rundt og deler slik ud til børnene. Jeg æder det hele råt. Ved godt, jeg er lidt jule nørdet…

London pyntet op til jul
London pyntet op til jul

  Find julestemningen på Londons mange julemarkeder

London er stor. Og hvis ikke du finder julestemningen der hvor du befinder dig, kan du prøve at søge hen på et af Londons mange julemarkeder. Og hvorfor skulle du så det? Jo ser du, de gør rigtig meget ud af deres julemarkeder! De er små winter wonderlands og hvis du bevæger dig ind i en af dem er det svært ikke at lade julestemningen tage, bare en lille bitte smule, over.

Julemarkederne er fyldt med boder, gløgg, juleøl, julemusik og (masser) af julelys! Nogle er små, mens andre er temmelig store og tilbyder events af forskellig art til alle aldre. Det er lidt som små forlystelsesparker, lavet om til jule verdener, du kan drage ind i.

Vi oplevede selv 3 julemarkeder Southbank Center Christmas Market og Leicester Square Christmas Market og Christmas Market mellem London og Tower Bridge, men herudover er der også nogle andre julemarkeder, du kan opleve i London som f.eks.: Hyde Park Winter Wonderland, Christmasmarket at Tate Modern og Greenwich Christmas Market,

  Se julepynten på Oxford Street

Oxford Street er dejlig levende året rundt… også i december. Her er pyntet op til jul og masser af liv og julegaveræs. Hvis du er til det.

Vi ankom midt på formiddagen og jeg kunne sagtens se, formålet med at komme herned efter mørkets frembrud. Her bliver der bagt varme kastanjer på gaden og de store magasiner står flotte med deres overdådige julepynt.

Hvis du ligesom os foretrækker mere stemning, ro og julerier, kan du med god mening trække lidt ned mod SOHO ad de mindre gader og opleve julestemningen dér.

  Oplev Evening Choir i Sct. Pauls Cathedral

Et af mine store ønsker til denne juletur til London var at komme ind og høre drengekoret synge i Sct. Pauls Cathedral. Jeg har lidt af en forkærlighed for de engelske/amerikanske juletraditioner og til det hører også drengekor, der synger julesalmer. Jeg oplever en dybt forankret ro i deres lyd og når det indtræffer, får jeg direkte adgang til juleglæden.

Desværre nåede vi ikke at komme derind. I julen synger de hver dag kl. 17 og det er en af de eventyr, jeg stadig må have til gode. Men måske, det bliver et eventyr for dig?

Sct Pauls Cathedral

  Se en juleforestilling i et teater

London har mange spændende teatre. Vi har gennem tiden set flere forestillinger i London, bla. “Lion King”, “Phantom of the Opera”, “Les miserable” – og nu også “The Snowman“. Besøger du London, må du endelig give dig selv den treat at gå i teatret. Deres forestillinger er eminente!

Det er tydeligt at teatrene har en stor betydning i englændernes bevidsthed. Her er plads til store og små, og alle, der elsker en autentisk oplevelse. Så har du børn, så tag dem endelig med!

Men hvilken teaterforestilling, kan du så vælge at se i julen? Der er flere at vælge imellem, du kan bla. opleve at se “The Snowman“, “The Christmas Carol“, “White Christmas” og mange flere – alt efter, hvad du nu finder julet.

Sebastian foran Peacock Theatre London, lige inden vi skal ind og se Raymond Briggs "The Snowman"
Sebastian foran Peacock Theatre London, lige inden vi skal ind og se Raymond Briggs “The Snowman”

  Ta’ på julegaveshopping i Londons mange fine butikker

Hvad du drømmer om, det skal du få – så længe du har penge nok – og er i London! Her er alt, hvad hjertet og pengepungen begærer. Lige fra små second hand butikker, legetøjsbutikker, LEGO, stormagasiner, kunstbutikker, designbrands, boder med hjemmelavet… you name it.

Julepyntede SOHO, London
Julepyntede SOHO, London

Sebastian skal altid ind i den store LEGO butik ved Leicester Square og denne gang fik han også fornøjelsen af at opleve den store legetøjsbutik Hamleys, hvor de har masser af Harry Potter LEGO, legetøj, kåber, stave og alt, hvad du ellers skal bruge til en fuldstændig indtræden i Harry Potter universet.

Hvis du vil kombinere julegaveindkøbene med en rejse, er London stedet at tage til, her kan du få det hele.

  Oplev julestemningen mellem London- og Tower Bridge

En af de ting, vi endnu ikke havde oplevet i London, var Tower of London – det ville vi opleve denne gang. Derfor sørgede vi for at squeeze en gåtur omkring Tower of London og Tower Bridge for også at opleve stedet sammen med Sebastian. Til vores overraskelse var her masser af julestemning, juletræer, julemarked, boder og ikke mindst en perlerække af statuer af min elskede “The Snowman”.

Du kan stå af ved Tower of Bridge, gå rundt om den langs Themsen, krydse Tower Bridge og komme over på den anden side, hvor du finder juleboderne og (2019) statuerne af “The Snowman”.

Sebastian ved Raymond Briggs "Snowman" figur ved Tower of Bridge
Sebastian ved Raymond Briggs “Snowman” figur ved Tower of Bridge
Sebastian på Tower of Bridge
Sebastian på Tower of Bridge
Peter fotograferer Tower of Bridge

  Indtag high tea eller afternoon cake på en af Covent Gardens cafeér

Det var desværre en af de ting, vi ikke nåede på vores juletur til London. Men ikke desto mindre en af de ting, vi havde på listen. Hvorfor? Fordi Covent Garden er så hyggelig ved juletid. Vi gik lige forbi (og der så så julehyggeligt ud) men fordi vi kun havde 2 overnatninger og skulle flyve kl. 6 om morgenen fra Stansted, valgte vi at tage vores sidste overnatning ude ved lufthavnen. Netop derfor, nåede vi ikke denne lille delikatesse. Og vi, som elsker high tea!

Men måske, du ikke har så travlt som os? Så hav dette in mente.

  Få varmen på en af de julepyntede caféer

Noget af det, jeg tænker tilbage på som det mest “julet” ved vores tur, var vores små pit stops på cafeerne rundt omkring i London. Jeg storelsker cafeerne i London. Og ved juletid, elsker jeg dem endnu mere.

Kender du det, at have gået og gået… i timevis… og oplevet og oplevet – og pludselig drejer af og ind på en café? Og kender du følelsen af at sætte kroppen ned på en af cafeens stole, strækker benene, bevæger tæerne i de trange sko/støvler, bestiller en kop kaffe og så… bare sidder og kigger på menneskerne, der har deres daglige rutine rundt omkring dig? Og stener?

Den følelse… blandet op med kanel, kardemomme… varme, julemusik, og taknemmeligheden over at være til… den findes her. I London. I december… Måneden over alle måneder, for alle, der elsker jul. Det er her, du samler tankerne for året der gik, oplevelserne, alt det der ikke gik… alt det der lykkedes.

Det var sådan vi havde det. Og lige netop den følelse blev limen på vores tur og spandt året sammen i en ro og glæde ved at være midt i det hele, uanset vilkår og bare nyde det at være til. Det er da julet. Er det ik´?

Londons cafeer kan være umådelig hyggelige - og ikke mindst i december måned
Londons cafeer kan være umådelig hyggelige – og ikke mindst i december måned

  Links

  London oplevelser ved juletid