En hyggelig aften ved en meget lokal restaurant ændrede pludselig, vores rejse i Thailand. En sød og kælen, lokal hund gjorde udslaget.

En hyggelig aften ved en meget lokal restaurant ændrede pludselig, vores rejse i Thailand. En sød og kælen, lokal hund gjorde udslaget.

Vi havde rejse rundt i Thailand i knap 3 uger og havde haft en fantastisk god tur. De sidste dage havde vi brugt i Mae Sa Valley, ca. 40 km fra Chiang Mai (et rigtig dejligt sted – midt i naturen og bjergene). Om aftenen spiste vi på en meget lille og meget lokal restaurant. Her kom vi hver aften og nød den gode, billige mad og selskabet, inklusiv selskabet af deres søde hund.

Hunden var sød, men bed pludselig uden varsel
Hunden var sød, men bed pludselig uden varsel

Den sidste aften på resortet var ikke anderledes end andre aftener, og vi ville naturligvis afslutte vores gode ophold på den lokale restaurant. Denne aften var hunden, som ellers var sød og kærlig, distraheret af en kat, der rendte rundt og drillede den. Da jeg sad ved bordet og hunden kom hen til mig, førte jeg hånden hen forbi dens hoved for kærligt at klappe den. Den blev forskrækket, snappede ud efter mig, og biddet skabte et lille hul i min hånd. Bidet var nærmest ikke tilstedeværende, men tænderne var gået igennem huden. Først tænkte jeg ikke over det – et lille hul af denne størrelse, giver mig normalt ikke anledning til bekymring.

Men Lise insisterede på at det var vigtigt at få det undersøgt, for hun var for en del år siden udsat for et abe dbid, der heller ikke var noget særligt. Her havde hendes mor – som boede i Thailand på daværende tidspunkt sagt, at uanset størrelsen af hullet skulle det undersøges. Årsagen er at rabies kan smitte så snart biddet går gennem huden (gennem spyttet), og der er en ret stor rabies rate i Thailand. Faktisk er der op til 5% af de Thailandske hunde, der har rabies. Så det er absolut ikke et sted, der skal tages chancer.

Hvad pokker er rabies?

Nu er er det jo ikke alle der ved hvad rabies er – faktisk var jeg heller ikke sikker på, hvor slemt rabies er. Rabies går også under navnet hundegalskab og det er der sikkert flere der har en ide om, hvad er. Rabies er en virussygdom der gør hunde, flagermus og andre dyr syge, aggressive og til sidst slår dem ihjel. I Danmark er det ikke noget vi tænker særligt meget over, for her er sygdommen gennem de seneste år kun blevet fundet hos flagermus. Sygdommen smitter via spyt – og kan også smitte mennesker.

Sygdommen kan ikke helbredes, når først symptomerne er brudt. Den bryder ud nogen tid efter bidet. Sygdommen ender dødeligt.

Vaccine mod rabies

Du får normalt ikke vaccine mod rabies, inden du tager på en rejse til udlandet – heller ikke selvom rejsen går til Thailand. Man kan som sagt ikke helbrede sygdommen men man kan vaccinere mod den, hvilket man gør ved andre sygdomme som f.eks. tyfus, difteri etc.

Grunden til at man ikke vaccinerer mod rabies inden rejse ligger sikkert i at der går ca. tre uger til tre måneder, fra du bliver smittet til symptomerne begynder. I nogle få tilfælde kan inkubationstiden, være i op til flere år. Det betyder i praksis at hvis du bliver du bidt vil en vaccine (som du skal have så hurtigt som muligt efter biddet) være i kroppen, inden symptomerne normalt bryder ud.

I hvilke lande skal du være opmærksom på rabies hos hunde?

Den hyppigste smittebærer af rabies er ræve og vaskebjørne. I Danmark er det dog stort set kun flagermus, der er rabies bærende (og Danmark bliver derfor betegnet som lav risiko land). Lav risiko betyder dog ikke at der ikke kan forekomme rabies, blot at der er lav risiko for at blive smittet. Afrika og Asien er de to verdensdele hvor der er flest der bliver smittet med rabies så vær ekstra opmærksom, når du rejser til de to verdensdele.

Jeg kan på det stærkeste anbefale at du undersøger nærmere omkring rabies og smittebærere i det land, du rejser til. Et godt sted at tjekke smitterisiko for rabies i forskellige lande i verden er på www.gov.uk, som har en liste med risiko fordelt på land.

Hvad gjorde jeg så, efter jeg blev bidt?

OK! Nu har jeg vist fået skabt nok frygt omkring sygdommen. Det jeg gjorde, efter jeg var blevet bidt af hunden var at ringe til mit rejseforsikringsselskab, så snart jeg kom tilbage til vores resort. Jeg fik en fantastisk hjælp både fra mit forsikringsselskab og det, der kaldes for “SOS”. Forsikringsselskabet henviste mig til “SOS”, som var den partner de brugte i den slags situationer. “SOS” fortalte mig hvad jeg skulle gøre, helt stille og roligt, uden panik og var iøvrigt super gode til at følge op på situationen.

Det skal du gøre, hvis du bliver bidt af en hund i Thailand

Nu hvor jeg har været igennem omgangen vil jeg lige kort ridse op hvad du skal gøre, hvis du selv står i en lignende situation:

  1. Kontakt dit forsikringsselskab
  2. Hvis forsikringsselskabet ikke har givet dig en kontakt til en læge eller lignende, så tag selv kontakt til “SOS” på tlf. +45 7010 5050
  3. Spørg en lokal om hvor det nærmeste sygehus er, og bed dem evt. dem om at kontakte en taxachauffør for dig. På den måde sikrer du dig, at du kommer til det rigtige sted.
  4. På sygehuset skal du helt sikkert undersøges af en læge og alt efter hvilket land sikkert også af en sygeplejerske (jeg fik taget blodtryk og blev vejet).
  5. Efter at lægen havde renset mit sår (du får måske en ekstra indsprøjtning ved såret, for at rense), fik jeg besked på at jeg skulle have et stik med noget medicin. Medicinen skulle jeg hente et andet sted på sygehuset. Efter at have fået medicinen skulle jeg så vente på at blive stukket. Dog var ventetiden kort.
  6. Efter det første besøg på sygehuset skal du regne med, at du skal have en vaccine mindst 2 gange mere (højst sandsynlig 4 gange mere). Vaccinerne skal falde med faste intervaller (det er vigtigt, at intervallerne overholdes).

Jeg lagde selv ud for transport, sygehus, læge, medicin og telefonopkald, da jeg blev behandlet, men fik refunderet alt da jeg kom til Danmark. Husk, at du skal gemme alle kvitteringer for at kunne få refunderet pengene. Det kan dog være svært at få en kvittering på Taxa, men prøv alligevel, da forsikringsselskabet sandsynligvis ikke vil refundere, med mindre du har en kvittering. For mig endte det i ca.kr. 600,- for sygehus, læge og medicin og omkring kr. 400,- for telefoni til forsikring og SOS. Så lige omkring kr. 1.000,- for to behandlinger (jeg fik de sidste 3 i Danmark) og telefoni.

Min sidste kommentar er – lad være med at gå i panik, det skal nok gå. Så længe du husker husker at tegne en rejseforsikring hjemmefra og tager dine forholdsregler omkring dit helbred.