Drømmer du om Borneos smukke natur og vilde dyr med base i en fin og charmerende by? Så er Kuching måske lige stedet!

Da vores søn, Sebastian, blev konfirmeret, ønskede han sig en rejse ud i verden. Vi havde mange ideer og drømme og vi var mange destinationer igennem for at vælge det helt rigtige rejseeventyr. Sebastians største ønske lød bl.a. på at opleve en bounty-ferie (uden regntid) og vild natur + storbyferie. Rejseruten endte derfor på: Dubai – Kuala Lumpur – Perhentian Islands – Borneo – Singapore – Dubai.

Drømmen om Borneo

Et af de helt store drømme var at opleve Borneos orangutanger og næseaber. Der er mange muligheder for det på Borneo, men fordi jeg ikke kan trekke pga. mit ben, eller kunne sidde længere tid i en båd, var vores eneste mulighed at opleve Borneos orangutanger på et af øens rehabiliteringscentre.

Sådan et er der ved Sandakan, i det nordøstlige Borneo og for at komme derhen, ville vi flyve til Kota Kinabalu først. Kota Kinabalu er et populært udgangspunkt at starte sine eventyr på Borneo fra. Meningen var så, at vi ville flyve videre til Sandakan, hvor vi bl.a. kunne besøge Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre.

Rejseruten ændres

Billetterne til Kota Kinabalu var allerede købt, da vi ved et tjek på udenrigsministeriets hjemmeside opdagede, at de frarådede alle rejser til netop det område, hvor Sepilok ligger. Årsagen var, at der havde været mord og kidnapninger på turister af filipinske islamistisk militarister. Det var ikke lige den slags eventyr, vi var ude efter! Ved lidt research fandt vi ud af, at vi kunne besøge et lignende rehabiliteringscenter i Sarawak (som ligger ca. 1500 km. sydligere på Borneo). Vi ændrede derfor ruten til at gå til Kuching i stedet.

Vi var lidt usikre på, om vi ville kunne få 6 dage til at gå i Kuching, men byen og Sarawak både overraskede os og tog os med storm. Vi fandt hurtigt ud af, at 6 dage SLET ikke var nok. Selv hvis vi ikke havde måtte hive 3 dage ud af kalenderen pga. sygdom, ville der have været så meget at opleve! Jeg tænker 2-3 uger vil være et mere passende tidsrum – selv for os, der ikke kunne tage på de store trek og ture!

Vi brugte tiden godt og eventyrene kom til os i en lind strøm. Her er en lille håndfuld af de eventyr, du kan opleve i Kuching og nærområdet.

1. Eventyret om Borneo starter lige over Kuching

Der findes mange former for eventyr, nogle af dem starter allerede ved tanken og forestillingen om det, der ligger i vente. Udsigten over Borneo var en sand kickstart, hvad dette angår.

Efter en enkelt overnatning i Kota Kinabalu, fløj vi de 1500 km sydpå for at lande i byen Kuching. Udsigten fra flyet var formidabel. Først fløj vi over Sabahs smukke koralrev og bountyøer. Herefter spredte junglen sig under os, og blev kun delt op af floder og bjerge. Fra himlens tropiske skyer, kunne vi se skyerne vælte kaskader af vand ud over det  grønne landskab. Det var et fantastisk syn.

Store showers over byen Kuching, Sarawak, Borneo, Malaysia
Store showers over byen Kuching, Sarawak, Borneo, Malaysia

Borneos regnskov lå lige under os og dampede, og ved indflyvningen til Kuching fløj vi forbi halvøen, hvor Bako Nationalpark ligger. Alene tanken om alle de orangutanger og næseaber, der måske sad i junglen og kiggede ud fra trækronerne, varmede – og det fik os til at smile til hinanden og juble begejstret.

Touchdown Kuching var pjaskvåd og drønvarm. Den aircon-kolde taxa kørte os ind i byen, og gennem de regnvåde vinduer fornemmede vi byens liv og atmosfære for første gang. På en eller anden måde, var det fascinerende at vide, at byen var omkranset verdens ældste regnskov og jeg var så klar på at se orangutangerne svinge sig gennem gadernes lysmaster og kæmpe edderkopper marchere hen over hustagene.

Jeg kan allerede nu afsløre, at det ikke skete. Men nogle eventyr bliver bare større af visheden om, at der er mere, end øjet lige ser. Og den fornemmelse havde jeg opholdet igennem – Kuching havde altid lige et eventyr mere, den ville vise os.

2. Oplev Kuching’s Chinatown

Det første vi gjorde, efter at have tjekket ind på hotellet, var at gå ned mod floden Sarawak River, som deler Kuching i to. Det var blevet tusmørke, og da det jo ikke varer længe i troperne, kom mørket hurtigt. Regnen og tordenvejret vakte barndomsminder frem fra hyggelige efterårs eftermiddage, når jeg efter skoletid smed benene op i vores sofa, og dagens input lagde sig stille rundt omkring mig. Kuching var på en eller anden måde stille, på samme måde, tryg og stemningsfuld. De regnvåde huse strålede i douchede farver og folk sprang gennem regnpytterne, godt gemt under deres paraplyer. Rundt omkring i gaderne tændtes lamperne i byens huse. Vores første møde med Chinatown var godt – og det blev det ved med at være opholdet igennem.

Indgangsporten til Chinatown i Kuching, Borneo
Indgangsporten til Chinatown i Kuching, Borneo

Hvordan er Kuching’s Chinatown?

Kuching’s Chinatown hilser dig velkommen af en grandios kinesisk port. Bydelen er fyldt med små kinesiske butikker og værksteder. Her finder du cykelsmede, tømrere, syersker, boghandlere, isenkræmmere, små hyggelige caféer, madboder, krydderi butikker og alle mulige små tingeltangel shops. Chinatown bruges af de lokale, og der er liv og summen af aktiviteter og dagligdag, også om aftenen.

Chinatown i Kuching har en særlig varm kinesisk stemning, som jeg ikke har mødt før i andre Chinatowns. Husene er slidte, men farverige og fyldt med kinesiske tegn og er meget meget charmerende. På vores ture gennem bydelen mødte vi flere kinesiske templer, flotte som bare pokker. Nogle af dem kan du besøge – og ellers bare nyde synet udefra.

Kuching 2
Kuching 1

3. Tag på gourmet eventyr i Kuching

Vores rejseoplevelser er altid smækfyldte med madeventyr. Malaysia serverer rigtig god mad. Det gør de også i Kuching. Faktisk, gør de det så godt, at UNESCO anerkendt Kuching til at være “Creative city of gastronomy” pga. byens kreative tilgang og udvikling af deres kulturelle og etniske diversitet. UNESCOs anerkendelse tilskrives Sarawaks kreative forening af lokale retter med nye udefrakommende smagsvarianter, som du kun kan opleve i Kuching. Sarawak er stadig hjemsted for mange stammefolk og deres lokale retter, skabt på baggrund af lokale planter og dyr, har en enorm forskelligartethed og har høj kulturel værdi.

Et af stederne, hvor vi særligt fornemmede denne fusion var på restauranten “KANTIN at The Granary”. Her tager de Sarawaks lokale og etniske retter og fusionerer dem med internationale smage. Det er med stor respekt for de traditionelle retter og smager ekstremt lækkert.

Men det er ikke kun på de nye og anerkendte restauranter, du finder den lækre mad i Kuching. Madeventyrene er at finde overalt i Kuching, både i de små restauranter og i de store food courts, som er spredt ud over byen. Du vil helt sikkert blive præsenteret for deres stoltheder, som f.eks. være at prøve deres Sarawak Laksa , Nasi Aruk, Pork Satay, Kolo Mee og Keh Lapis, alle sammen lokale/etniske retter.

Kuching Food 2
Kuching Food 1

4. Kryds Sarawak River i en tambang båd

En af de helt store overraskelser, vi fik i Kuching, var de små farvestrålende tambang både. Kuching er delt i to af floden Sarawak River og i gamle dage brugte man de små træbåde for at komme nemt og hurtigt over floden eller til et stop lidt længere nede af floden. Efter den store bro, Darul Hana Bridge, blev bygget, bliver bådene nu nok mest brugt af turisterne.

En tambang båd lægger til i Kuching, Sarawak
En tambang båd lægger til i Kuching, Sarawak

Vi tog en tur med bådene og det var en dejlig måde at komme rundt på i byen. Vores plan var egentlig at købe en times tur og sejle ned af floden, men vi nåede det ikke, da vores tid i byen blev indskrænket pga. sygdom. Men det er helt klart et af de eventyr i Kuching by, som vi på det varmeste kan anbefale.

Du finder træbådene langs floden, hvor der er broer og områder, hvor de lægger til. Du siger bare, hvor du gerne vil hen, aftaler en pris og manden fører dig over floden. Bådene er motordrevne, og bliver ført af en enkelt mand, som står ude i stævnen og navigerer båden. Inde i båden, sidder du træbænke, som løber på hver sin side af båden.

To tambang både lægger til ved bredden på Sarawak River, Borneo
To tambang både lægger til ved bredden på Sarawak River, Borneo

Jeg blev meget forelsket i tambang bådene, fordi der ligesom så meget andet i Kuching bare er små fungerende eventyr, der ikke er hypet op eller gjort et stort nummer ud af. Tambang bådene er små farvestrålende eventyr, der lige så stille har deres eget liv – eller, som små dekorerede kager, glidende over en grøn brun flod (ovenikøbet smækfyldt af krokodiller).

5. Oplev magien i Kuchings charmerende bygninger

Der er så mange naturoplevelser i Kuching området, men når du ikke lige er ude og opleve orangutanger, se næseaber eller trekke, kan du opleve rigtig mange små eventyr bare ved at gå rundt i Kuching by. Kuching har mange fine huse og bygninger, som nok er noget slidte men desto også så meget mere charmerende.

De ældste gaders bygninger går helt tilbage fra 1864, hvor bydelen blev hærget af en kæmpe brand, der tog de fleste huse i Chinatown. Mange af bygningerne emmer stadig af den tids arbejderkvarter med dens opiumshuler og andre lyssky affærer. I dag er Kuching en ganske fredelig by, så den tid er helt sikkert ovre… men det er som om de gamle eventyr stadig sidder i murene.

Bybillede, Kuching, Borneo, Malaysia
Bybillede, Kuching, Borneo, Malaysia
Peter og Sebastian, Kuching, Malaysia
Peter og Sebastian, Kuching, Malaysia

Darul Hana Pedestrian Bridge

Kuching er sådan en skøn by, men nøj, hvor er den rodet. Ikke mindst pga. den bro, der går over Sarawak River, Darul Hana Pedestrian Bridge. Broen er formet som et gigantisk yin-yang eller “S” og har to master, der peger i hver sin retning for at symbolisere balancen af de mange kulturer, der lever sammen i Sarawak. Med broens mange stålwires og master ved øjet ikke helt, hvor det skal hvile og det giver et uroligt bybillede (synes vi).

Men går du op på broen, er det en helt anden historie. Her får øjet masser at hvile på, og udsigten er modsat broens udseende, rolig og indtagende. Vi nåede ikke helt over broen, da mit ben ikke kunne mere, men vi nåede op på en af broens platforme, hvor vi kunne se et massivt skybrud nærme sig. Her er Peter, med moskeen India Mosque Kuching i baggrunden.

Der er en rigtig fin udsigt fra Darul Hana Pedestrian Bridge, Kuching, Borneo
Der er en rigtig fin udsigt fra Darul Hana Pedestrian Bridge, Kuching, Borneo

Sarawak State Legislative Assembly Building

Passerer du Darul Hana Pedestrian Bridge, ser du den store paraplyformede bygning med det gyldne tag på din højre side, bygningen, Sarawak State Legislative Assembly Building. Bygningen er Kuchings lovgivende kompleks, hvor stats forsamlingsmedlemmer fra hele Sarawak mødes og fører debatter og vedtagelse af love.

Bygning er udpræget Malaysisk, ellere nærmere meget Kuching’sk, og efter at blive mødt med dens særprægede udseende hver dag fra vores hotelvindue, begyndte jeg at holde rigtig meget af dens udseende og udtryk.. Ved siden af sig, står en gigantisk flagstang med Sarawaks flag blafrende i vinden (se topbilledet, øverst på siden). Hvad er der lige med Malaysia og deres gigantiske flagstænger?

Sarawak State Legislative Assembly Building
Sarawak State Legislative Assembly Building

Kuching har også flere kolonialistiske bygninger, der er værd at bemærke. F.eks. er der de smukke bygninger som General Post Office, Old Courthouse og Fortet som kan dateres tilbage til kolonitiden og perioden for Sir James Brooke (den første hvide rajah af Sarawak) og Charles Brooke, den anden rajah af Sarawak i midten af det 19. århundrede.

6. Besøg Kuchings templer, moskeer og kirker

Kuching emmer af spiritualitet og religion på alle mulige måder. Her lever de forskellige livsoverbevisninger side om side. Ca. 50% er kristne, 34% er muslimer, 12% buddhister (inkl. taoister og animister) – hvilket vi tydeligt kunne mærke i gadebilledet, hvor vi så mange templer, moskeer og kirker.

Der er noget helt særligt over byer, der dyrker balancen mellem forskelligheder, etniciteter og tro. Det er som om der udvikles en helt særlig varme i befolkningen, som vi ikke kan stå for, det er meget smittende.

Kuching Mosque, Borneo, Malaysia
Kuching Mosque, Borneo, Malaysia
India Mosque Kuching ligger ved Sarawak River
India Mosque Kuching ligger ved Sarawak River

Vi kom forbi den flotte India Mosque Kuching og spurgte, om vi måtte opleve moskeen indefra. Det fik vi lov til og fik udleveret kåber, som dækkede os på respektfuld vis, inden vi gik ind. Moskeen var utrolig smuk, stille og det var en oplevelse, som både var sjov og hyggelig, fordi vi mødte nogle søde Malayer, men også et besøg, der indgød plads til refleksion over livet.

Kinesisk tempeludsmykning, Kuching, Borneo
Kinesisk tempeludsmykning, Kuching, Borneo

De religiøse bygninger er smukke og spændende at besøge. Husk at udvise respekt for de forskelliges overbevisninger og følg deres regler, hvis du besøger dem.

7. Mærk junglen trække vejret i Kuching

Noget af det mest fantastiske ved Kuching – er dens enorme kapoktræer (eller silkebomuldstræer). Træerne står rundt om i byen, blandt andet ved Padang Merdeka og ved The Old Court House. Det er som om junglen har skubbet sine enorme rødder ind under byen og skudt dem op rundt omkring for at give den varme by ilt.

Kapoktræerne er oldgamle og bomstærke. De pryder byen og giver skygge for solen. Og endnu mere, de er uendelig smukke at se på eller søge i ly ved.

Silke-bomulds træerne i Kuching er enorme!
Silke-bomulds træerne i Kuching er enorme!

Det regner meget på Borneo, og det regner selvfølgelig også meget i Kuching. Vi anskaffede os hurtigt et par billige paraplyer, vi kunne tage frem fra rygsækken. Og de er blevet taget frem mange gange i løbet af dagen. Et shower i Kuching kan være ret så voldsomt. Hvis du har plads til det, så vælg en paraply, der er større end dem du ser på billederne herunder (husk også at paraplyerne kan bruges som parasoller for den stærke sol).

Regnvejr i Kuching, Borneo
Regnvejr i Kuching, Borneo

8. Mød orangutangerne

Et af de helt store eventyr, du kan opleve på Borneo, er at møde orangutangerne. Enten i fri natur eller på et rehabiliteringsreservat. Kuching er et eminent udgangspunkt, hvis du vil opleve disse vidunderlige dyr. Her er flere muligheder:

 1. Semenggoh Wildlife Centre: Dette center er et rehabiliteringscenter for orangutanger, som ligger omkring 24 kilometer fra Kuching. Orangutanger, der er blevet reddet fra fangenskab eller har brug for rehabilitering, bliver taget vare på her. Du kan besøge centret og deltage i guidede ture for at se orangutanger fodres i deres naturlige omgivelser. Det gjorde vi, da jeg ikke kunne trekke, og vi ikke nåede ud i Bako National Park pga. sygdom. Selvom det var “frugt sæson”, hvor orangutangerne normalt selv finder deres mad, var vi så heldige at møde en stor han, der kom forbi.
 2. Bako National Park: Bako National Park er bl.a. kendt for sine orangutanger og næseaber. Du kan tage en bådtur til parken fra Kuching og deltage i vandreture med erfarne guider, der kan hjælpe med at spore orangutanger og andre dyrearter i området.
 3. Matang Wildlife Centre: Dette center ligger omkring en times kørsel fra Kuching og fokuserer på rehabilitering af orangutanger og andre vilde dyr. Du kan besøge centret og deltage i ture for at lære mere om orangutangerne og deres bevarelse.
 4. Tours og rejsearrangementer: Der er også rejsearrangører i Kuching, der tilbyder ture og pakkerejser, der inkluderer besøg på steder, hvor du kan se orangutanger i naturen. Disse ture kan variere i længde og omfang og kan omfatte flere destinationer ud over orangutanger.
Den store han kom forbi, da vi besøgte Semengoh Wildlife Center
Den store han kom forbi, da vi besøgte Semengoh Wildlife Center

Orangutangerne lever meget få steder i verden, nemlig på Sumatra og Borneo, og deres antal er desværre i hastig nedgang. Pga. skovrydning, landbrug, ulovlig jagt og handel med unge orangutanger som kæledyr er orangutangerne klassificeret som en kritisk truet dyreart.

Når du besøger orangutanger i naturen, er det vigtigt at huske at respektere deres naturlige adfærd og levesteder ved at følge alle regler og anvisninger fra guider og besøgscentre. Det er også afgørende at støtte bevarings bestræbelser for at beskytte orangutanger og deres levesteder for fremtidige generationer.

9. Oplev Bako National Park og spot næseaberne

Bako National Park er en ægte skat på Borneo og tilbyder en unik mulighed for at fordybe dig i øens betagende natur og dyreliv. Det er en destination for naturelskere, vandrere, fuglekiggere og alle, der ønsker at opleve den storslåede skønhed og biodiversitet, som Borneo har at byde på.

Bako National Park er kendt for sin spektakulære naturskønhed, med imponerende kalkstensformationer, klipper, kløfter, strande og mangroveskove. Udover at være et sandt fugleparadis, kan du i Bako National Park få mulighed for at opleve de mest spændende dyr som f.eks. aber, vildsvin, hjorte, krokodiller, slanger, og selvfølgelig, orangutanger og næseaber. Det er også et paradis for fuglekiggere med over 150 fuglearter registreret i området.

Vores plan var selv at besøge Baku, da vi havde en drøm om at se næseaberne, som netop lever her. Udover at se næseaberne var Baku også et oplagt sted for mig, hvis ben ikke kan trekke. Parken har nemlig en hel del vandreruter og naturstier, som er i en længde, mit ben kunne være med på. Desværre nåede vi det ikke i denne omgang pga. sygdom.

10. Gå på opdagelse i Kuchings museer

I Kuching finder du flere spændende museer, der giver dig mulighed for at lære om områdets kultur, historie og kunst. Museerne tilbyder en bred vifte af oplevelser og indsigter i Sarawaks unikke kultur og historie. Afhængigt af dine interesser, kan du vælge at besøge nogle eller alle af dem for at få en rigere forståelse af denne fascinerende del af Malaysia.

Her er nogle af de mest populære museer, du kan overveje at besøge:

 1. Sarawak Museum: Sarawak Museum er et af de ældste og mest ikoniske museer i Malaysia. Det har en imponerende samling af arkæologiske fund, etnografiske genstande, kunst og historiske artefakter, der giver indblik i Sarawaks kultur og historie.
  Sarawak Museum, Kuching, Malaysia
  Sarawak Museum, Kuching, Malaysia
 2. Fort Margherita: Dette historiske fort blev bygget af de hvide Rajahs som en beskyttelse mod pirater. Det fungerer nu som et museum, hvor du kan lære om Sarawaks koloniale fortid og militærhistorie.
 3. Textile Museum Sarawak: Museet er dedikeret til tekstil- og tekstil traditioner i Sarawak. Du kan udforske forskellige typer tekstiler, mønstre og teknikker, der er en vigtig del af Sarawaks kultur.
 4. Chinese History Museum: Dette museum udforsker Kuchings kinesiske arv og historie. Her kan du se udstillinger om kinesisk migration til Sarawak og deres bidrag til samfundet.
 5. Sarawak Timber Museum: Museum, der udforsker skovindustrien og træfældningens historie i Sarawak.

11. Få indblik og hands-on i Sarawaks kultur og historie i Cultural Village

Cultural Village er et slags kulturelt center, hvor du kan lære om Sarawaks forskellige etniske grupper, deres traditioner, kultur og livsstil. Området indeholder autentiske rekonstruktioner af traditionelle langhuse, der er de typiske boliger for Sarawaks forskellige etniske grupper (herunder Iban, Bidayuh, Orang Ulu, og mange flere).

På vores sidste dag, valgte vi at besøge Cultural Village. Vi var netop kommet os over 3 dages madforgiftning og var en smule slatne. Men vi kunne godt hive os op til at tage en “Grab” og køre de 32 km, det tager for at komme dertil. Det var en fin oplevelse og interessant at se, hvordan de forskellige langhuse er bygget op.

Et af de mange opførte langhuse i Cultural Village, Sarawak, Borneo
Et af de mange opførte langhuse i Cultural Village, Sarawak, Borneo

Når du besøger Cultural Village går du fra langhus til langhus og møder lokale beboere, som giver dig mulighed for at prøve forskellige aktiviteter, som f.eks. vævning, bue/pil bygning og forskellige lokale etniske retter. Hver dag kan du opleve danseoptrædener, musikforestillinger og ritualer udført af lokale kunstnere iført traditionelle kostumer.

Cultural Village, working on a music instrument
Cultural Village, working on a music instrument

Cultural Village er en levende og engagerende måde at lære om Sarawaks kulturarv og samfund på. Det giver dig mulighed for at fordybe dig i forskellige kulturer og traditioner og giver en værdifuld indsigt i øens mangfoldige og farverige kulturelle arv.

Området, hvor Cultural Village ligger, er umådelig smukt. Det ligger for foden af Mount Santubong, som vi var så heldige at have udsigt til fra vores hotelvindue.

Med Mount Santubong i baggrunden, Kuching, Borneo
Med Mount Santubong i baggrunden, Kuching, Borneo

At besøge Kuching var lidt som at åbne for Pandoras æske. Der blev ved med at dukke spændende eventyr op, vi ville elske at opleve. Vores ophold blev desværre udfordret af helbredet, og vi kan ikke anbefale det nok til dig der skal afsted: Giv dig selv RIGELIG med tid – der er så meget at opleve og så mange eventyr, du ikke ønsker at gå glip af, som vi.

Vi kommer helt sikkert tilbage til Kuching igen. Helt sikkert med længere tid – og måske udvidelse af området til Kota Kinabalu og Sabah i det hele taget.

Så… indtil videre – hav en fantastisk tid i Kuching! Hils Borneo og sig, vi kommer igen!

  Nyttige links

  Her finder du eventyrene i Kuching