3 dage i Harzen - hvad skal du se? Læs med og få 5 bud på spændende eventyr, vi vil anbefale!

Reklamesamarbejde med Harzer Turismusverband
Indeholder reklame

Vidste du, at du med kun 4½ times kørsel fra den danske grænse kan opleve Tysklands smukke Nationalpark Harzen? Og at du på bare 3 dage i området kan nå fra det dybeste inderste i Rammelsbergminen og helt op til 1.141 meters højde på Harzens højeste bjerg Bloksbjerg? Og at du på bare 3 dage i Harzen, kan opleve fantastiske eventyr, der ikke bare er for inkarnerede outdoor entusiaster men også eventyr, hele familien kan være med på? Den er god nok – læs bare her, hvad vores lille treenighed oplevede på vores 3-dages eventyr sidst i august.
Vi blev inviteret en tur til Harzen, både for at opleve de gamle smukke middelalderbyer Goslar og Wernigerode, den 3.000 år gamle Rammelsbergmine, køre med damplokomotiv op til nordtysklands højeste bjerg, Brocken (også kaldet Bloksbjerg) og Sahlen Thale Erlebniswelt. Vi var meget spændte på at opleve Harzen, som i omtale skulle være utrolig smukt, men som ingen af os har oplevet før. Vores forventninger blev i den grad indfriet. Vi både oplevede, slappede af, nød udsigter, udfordrede os selv og ikke mindst, havde en fantastisk familietur.

3 dage i Harzen var hvad det blev til (i denne omgang) og hvis du en dag skal til Harzen, så har du her 5 fantastiske eventyr, som vi vil anbefale dig at opleve!

Men først… on the road again!

On the road again

Der er ingen tvivl om at vi elsker roadtrips. Vi elsker roadtrippin’ fordi, det på mange måder giver os en stor følelse af frihed. Nogle gange tager vi afsted uden at vide hvorhen, bare for at opleve, se, snakke, og nyde verden vi møder undervejs og især, selvfølgelig, på grund at de steder, vi når ud til og oplever.

Turen til Harzen startede en augustdag, kl. 6 om morgenen. Vi synes det er fedt at stå tidligt op så vi kan tilbagelægge så mange kilometer som muligt, inden morgentrafikken ned gennem Jylland begynder at tage over. Ingen af os lider (heldigvis) af morgensurhed og da slet ikke, når vi har en rejse foran os. Så humøret var højt – også denne august morgen.

På den tyske motorvej på vej til Harzen
På den tyske motorvej på vej til Harzen

Vi kørte klokken 6.30 og klokken var kun lige omkring kl. 14, da vores bil rullede ind over brostenene i den gamle middelalderby, Goslar, lige for foden af Harzens smukke bjerge.

Smukke, gamle Goslar, byen for foden af Harzens bjerge

Når du kommer kørende gennem Nordtyskland og de første bjerge begynder at kunne ses, er du ved at være i området omkring Harzen. Harzen ligger sydøst for Hannover/Hildesheim og når du drejer af fra E7 mod øst, begynder Harzens bjerge at dukke op foran dig. Efter flere timers kørsel på den tyske motorvej, bragte dette syn og bjergene stor jubel hos os alle. Det er noget af det, vi elsker ved at rejse – glæden ved at ankomme til en ny destination. Nye eventyr venter altid på os og det er forventningens glæde, vi mærker.

Det var ikke lige til at se det gennem vores airconditionerede bil. Men der var, trods kalenderen meldte sidst i august temmelig varmt, da vi ankom til Goslar, 33 grader i skyggen! Vi tjekkede ind på vores skønne hotel, “Hotel Alte Münze“, og skyndte os ned i byen for at se, hvor vi var havnet denne gang.

Goslar åbnede sig op med smukke, middelalder gamle huse og bygninger, brosten, skifer-tage med smukke mønstre, blomster og et roligt hverdagsliv, der stille bevægede sig i takt med skoleelever og folk, der skulle på ærinder i byen.

I et af disse gamle huse boede kejserens forlystelses piger... hvad end det så indebar....
I et af disse gamle huse boede kejserens forlystelses piger… hvad end det så indebar….

De mange gamle gader, i den gamle del af byen, bugter sig rundt om markedspladser, butikker, restauranter og store flotte bygninger og vidner om en lang historie som kejserby, møntby, hverdags by og nu også turistby. Goslar er virkelig smuk! Og jeg kan godt forstå de mange mennesker, der hvert år drager til Harzen for at gå på opdagelse her. Tidspunktet, vi besøgte byen i (sidst i august) var ikke voldsomt turistet og vi følte sagtens, vi kunne opleve Goslar i fred og ro.

Den historiske bydel i the Goslar blev i 1992 udnævnt til at komme på Unescos Verdensarvsliste. Og det er ikke uden grund. De små trange gader og historiske bygningers pragt, som kan takkes den gamle Rammelsbergmine (også udnævnt til Unescos Verdensarvsliste) er signifikant bemærkelsesværdige.

Så Mange Fine Gader I Den Gamle Kerjserby, Goslar
I Det Store Hus, På Hjørnet Nede Af Gaden Boede Siemens Familien...

Midt i Goslar, midt på “Marktplatz Goslar”, fandt vi os en plads i skyggen. Her var den fineste udsigt til både det gamle rådhus og “Kämmergebäude” som netop satte gang i sit klokkespil, bedst som vi ankom. Findes der noget bedre end at indtage en ny by på en café med en kold “Gose” øl (øl, brygget i Goslar) en kæmpe is til drengen, og bare sidde studere livet i byen gå sin gang?

Netop ankommet til Goslar efter en lang dags kørsel fra Danmark. Så findes der ikke noget bedre bare at sidde og tage byen ind. Her på Marktplatz Goslar.
Netop ankommet til Goslar efter en lang dags kørsel fra Danmark. Så findes der ikke noget bedre bare at sidde og tage byen ind. Her på Marktplatz Goslar.

De historiske huse i Goslar bringer dig virkelig en tur tilbage i tiden. Tilbage til middelalderen, hvor minearbejdere sled og arbejdede i Rammelsbergminen og var med til at skabe fundamentet for den historiske velstand i Goslar. Byens huse gennemgår flere historiske stilarter lige fra romansk, gotisk, renæssance og hele vejen op til vores nutidige arkitektur. Hvert hus har sin egen stil og fortæller sin egen historie. Det er sjovt at se de forskellige udsmykninger, hvert hus havde.

Så Mange Fine Gader I Den Gamle Kerjserby, Goslar
Goslar Pynt1

Det mest charmerende ved Goslar, synes jeg, var nu de smukke bjerge, som kunne ses helt nede fra byen. Jeg elsker, når naturen nærmest vælter ind i byer… den følelse får jeg, når jeg som ved denne gade kan se bjergene ligge lige for enden.

Jeg elsker de høje bjerge for enden af denne gade i Goslar, Harzen
Jeg elsker de høje bjerge for enden af denne gade i Goslar, Harzen

Hoteller i Goslar (reklame)

Booking.com

Se den 3 tusind år gamle Rammelsbergmine

3.000 år gammel mine? Hvordan kan det lade sig gøre? Det er nærmest ikke til at fatte at man for 3.000 år siden begyndte at grave i et bjerg bare fordi der var en plet, hvor der ikke voksede træer – og på den måde opdagede at her var spændende og vigtige ting at hente. Vigtige ting som f.eks. malm, men også zink, kobber, guld og sølv. Ikke desto mindre, har man nu i mere end 1.000 år udvundet malm fra minen mere eller mindre konstant, indtil man i 1988 lukkede minen.

I denne gamle, har vi været på besøg. Både på toppen af minen, inde i bjerget og dybt nede i minens gange. Og sikke et eventyr!

Rammelsebergminen fortæller nemlig en lang historie om mænd, der hver uge tog afsked med deres familier og drog ned i minens mørke for at arbejde dagen lang… ja, ugen lang. Stedet fortæller historien om et solidarisk fællesskab minearbejdernes familier igennem. Hvordan kvinderne hjalp hinanden med at passe børn og husholdning, mens mændene arbejdede. Historien om, hvordan de festede og spiste sammen, som en fælles forankring i en benhård hverdag. Om forhold, der trods på trods af deres barskhed omfattede sammenhold omkring de der blev syge og hjælp til de efterladte til dem, der mistede livet i minen.

Rammelbergminen ligger lige uden for Goslar og dens bygninger læner sig stødt op af bjerget, hvorunder minegangene udhuler de stejle skifervægge.

Sebastian ser ud over Rammerlsbergminen, Harzen
Sebastian ser ud over Rammerlsbergminen, Harzen

Udover at være udnævnt til Unescos Verdensarvsliste er det indlysende, når man besøger Goslar og Rammelsberg hvor vigtig minen har været for Harzen – og især Goslar. Minen har været en stor del af områdets historie, og hænger uløseligt sammen med den økonomiske, historiske og sociale kultur.

Men, hvordan var det så at opleve selve minen? Mange har spurgt mig efterfølgende om det ikke var ubehageligt at gå “inde i et bjerg, dybt nede i jorden, og i små trange gange”. Og jo, jeg havde da også mine betænkeligheder, inden vi skulle derned. For, hvordan føles det at have mange tons bjerge ovenover sig? Og hvad, nu hvis jeg fik klaustrofobi inde midt i bjerget? Og hvad med Sebastian, hvordan vil han have det med det?

Til min (og vores) store forbløffelse var det at befinde sig inde i et bjerg ikke spor ubehageligt. Det var lidt køligt (ca. 12 grader), men vi havde forberedt os med en ekstra trøje/poncho. Sebastian tog det helt fint, og selv da han skulle klatre op af metalstiger, hvor man kunne se dybt og langt ned i skakter, tog han det i stiv arm. Minen har stået der i århundreder og væggene føles bundsolide, der er masser af frisk ilt og ja, vi havde det fint derinde.

Rammelsbergminen
Rammelsbergminen

Det eneste vi liige skulle overvinde var de små gule mine-tog, som bragte os ind i selv minen. Det var de samme tog, minearbejderne i sin tid tog, når de hver morgen skulle fragtes ned til deres mine position og arbejde. Togene er virkelig små, og du kan intet se, når først du kører ind i minen. Heldigvis var vi forberedte på, at det både ville blive bælgmørkt og larme voldsomt.

Helt anderledes var det, da vi dagen efter tog det gamle damplokomotiv fra Westerntor i byen Wernigerode op til toppen af Brocken, også kaldet Bloksbjerg…

Tag med damplokomotivet til Brocken

Det er muligt at hekse kan flyve afsted til Bloksbjerg på en enkel Sankt Hans aften. Men vi dødelige kan også komme derop på forholdsvis kort tid, og en af måderne at bestige bjerget er med det gamle damplokomotiv.

Der er nu noget helt specielt i at opleve verden fra et tog – især, når toget kører på damp
Der er nu noget helt specielt i at opleve verden fra et tog – især, når toget kører på damp

Dette 140 km lange damplokomotiv eventyr tager afsæt i en helt anden by, nemlig Wernigerode, lidt mere øst for Goslar. Her finder du den lille togstation, Wernigerode Westerntor, hvor de fredede damplokomotiver fra 1897 stadig bringer dig helt op på toppen af Brocken (Bloksbjerg).

Sebastian Udnyttede Ventetiden Med En Lille Lur
Så Kom Damplokomotivet Endelig   Med Fuld Damp!
Togene på Wernigerode Westerntor togstation
Togene på Wernigerode Westerntor togstation

Damplokomotivet bringer dig op gennem skove og træer og giver dig de smukkeste udsigter undervejs. Toget damper afsted og kører dig til sidst på den højeste beliggende banegård af en tysk smalsporsbane, “Brockenbahnhof”), som befinder sig i 1000 meters højde.

Noget af udsigten kan du tage inde fra togenes kupeer, men det er også en sand fryd at stå udenfor og opleve bjerg luften og naturen der forandrer sig.

Peter og Sebastian på damplokomotivet til Mount Brocken
Peter og Sebastian på damplokomotivet til Brocken

Du kan tage damplokomotivet ned igen, når du har været på Brocken. Her står du på toppen af bjerget og venter på at damplokomotivet, skal komme for at hente dig. Det er en sand fornøjelse at se (og høre) damplokomotivet, når det cirkler sig op på bjerget og dukke op. Du kan høre det, du kan lugte det (kulrøgen) og pludselig dukker det op mellem bjergets træer.

For at komme op på Brocken, kan du stå på i Wernigerode, men du kan f.eks. også stå af og på i Drei Annen Hohne. Turen fra Wernigerode Westerntor tager ca. et par timer hver vej.

Peter på togstationen Wernigerode Westerntor
Peter på togstationen Wernigerode Westerntor

Men, hvad skulle vi dog oppe på det bjerg? Og var det 2 timers togtur i damp og røg værd? Altså, udover at vi fangede lidt kul rundt omkring i vores hår og på vores tøj, ja, så var det faktisk ret fedt og et dejligt dagseventyr. Se bare her, hvorfor…

Bliv bjergtaget på Harzens højeste bjerg, Brocken

Harzen levede fuldstændigt op til dets ry om smuk, vild natur. Turen op af bjerget Brocken gav os en fornemmelse af, at dette blot er et lille hjørne af en stor nationalpark. En nationalpark, der ikke blot er et smukt syn en sensommerdag i august, men også utrolig betagende, selv når skyerne trækker ind og skaber silhuetter mellem bjergenes skove. Det vidner om, hvor smukt der må være om efteråret eller når sneen er faldet.

Sebastian og Peter på Brocken, Harzen
Sebastian og Peter på Brocken, Harzen

Brocken er med sine 1.141 meter, Harzens og nordtysklands højeste bjerg. Det er med andre ord det bjerg, vi Sankt Hans aften sender vores hekse til. Det er ikke svært at forestille sig hvordan myterne om heksesabbatter på valborgsaften er opstået. Stedet har en særlig magi over sig.

Tågen over Brocken skabte smukke silhuetter mellem træerne
Tågen over Brocken skabte smukke silhuetter mellem træerne

Der er rige muligheder for vandreture i Harzen – også ved Brocken. Mange vandrere stod eller gik vinkende til os, da vi kom med damplokomotivet op på bjerget. Men, der er nu også ret mange smukke udsigter at blive bjergtaget af.

Udsigten fra Brocken er fantastisk smuk!
Udsigten fra Brocken er fantastisk smuk!
Sebastian indtager udsigten ud over Harzens højeste bjerg Brocken
Sebastian indtager udsigten ud over Harzens højeste bjerg Brocken
Sebastian leger med Go Pro - Brocken, Harzen
Sebastian leger med Go Pro – Brocken, Harzen

Du kan bruge dage, ja uger i Harzens bjerge. Vi havde kun lige nogle timer – denne gang. Men sikke nogle dejlige timer! Tiden, vi havde på bjerget indbyder i den grad til, at vi en dag vender tilbage hertil både for at opleve den smukke natur og udsigter men også for at vandre og få bjergene “helt ind under huden”.

Brocken gav os en fornemmelse af, hvor høje bjergene kan blive i Harzen. Men en ting er at køre i damplokomotiv og stille og roligt stige 1000 km. – en helt anden ting er, når man med den vildeste højdeskræk, vælger at tage kabelbanerne op til Hexentanzplatz i smukk Thale. Det gjorde vi…

Få en på opleveren i smukke Thale

Både Sebastian og jeg lider af højdeskræk. Det er ikke noget vi tænker over til dagligt, da det ikke har den store indflydelse på mit og Sebastians liv som sådan. Jeg elsker at udfordre min højdeskræk ved at kravle op på broer og tårne, når vi er ude at rejse. Det samme gælder, når flyet lige letter og jeg kan mærke suset over at stige til vejrs i min mave. Sebastian er faktisk også ret god til at udfordre sig selv med højder og øve sig.

Vi vidste det godt, inden vi tog afsted – at vores højdeskræk ville blive udfordret den sidste dag i Harzen. Planen var nemlig at skulle med kabelbane op på et bjerg. Og det var et temmelig stejlt bjerg, set med vores øjne. Det var som sådan ikke noget, vi snakkede så meget om… men nøj, vi følte os udfordret, da vi stod for foden af bjerget.

Højt oppe i himlen, kunne vi ane de små kabelvogne hænge frit svævende i luften
Højt oppe i himlen, kunne vi ane de små kabelvogne hænge frit svævende i luften

Ingen af os kunne forestille os, hvordan vi ville overleve turen op på bjerget. For at sige det mildt, var vi godt og grundigt ramt af højdeskræk. Ikke desto mindre besluttede vi os efter mange overvejelser for at tage udfordringen op. Og mand, hvor var det en vild oplevelse for at overvinde! Turen op af bjerget var absolut stunning! Og ja, vi gjorde det. Og vi tog faktisk også turen ned igen – denne gang, valgte vi bevidst at tage en kabelvogn med glasbund!

Vel ankommet til bjergets top opdagede vi et helt område kaldet Hexentanzplatz, som havde den helt ualmindeligt smukke udsigt.

Udsigten er fantastisk når man trækker sig lidt væk fra Hexentanzplatz
Udsigten er fantastisk når man trækker sig lidt væk fra Hexentanzplatz

Hexentanzplatz er et område hvor du kan opleve flere forskellige udendørs attraktioner (som f.eks. Funpark, minigolf, vand karrusel) og restauranter. Vi tog en tur på naturkælkebanen “Harzbob”, som er en kælkebane, der suser ned gennem bjergets skovområde.

Hvis du er til smuk natur, udendørs oplevelser, vandreture, og få en oplevelsesrig dag sammen med din familie – så kan vi varmt anbefale jer at udforske Sahlenbahn Thale Erlebniswelt. Hvis du er mere til by, shopping, romantik og mindre udfordrende oplevelser, er den romantiske middelalderby, Wernigerode måske noget for dig.

Oplev romantiske Wernigerode

Wernigerode (også kaldet “Harzens perle”) er en lille by, som også ligger for foden af Harzens bjerge. Byen strækker sig ind i bjergene og hvis du bor på Hasseröder Burghotel, som vi, får du den smukkeste udsigt ud over bjergene. Vi kunne fra vores hotelværelse se helt op til Brocken.

Selve Wernigerode by er en lille, fin og farverig middelalderby, fyldt med butikker og små hyggelige gader. Byens udtryk er ganske romantisk, gamle bindingsværkshuse, blomster og med et flot slot der knejser op over byen. Og for at færdiggøre det romantiske billede, så har byen også et damplokomotiv, der tøffer gennem byen for at forsvinde ind i bjergene. Meget idyllisk…

Peter og Sebastian venter på mig ved brønd i Wernigerode
Peter og Sebastian venter på mig ved brønd i Wernigerode
Wernigerode Rådhus
Smuk Gade I Wernigerode
Wernigerode Castle knejser smukt på bjerget ved Wernigerode
Wernigerode Castle knejser smukt på bjerget ved Wernigerode
Wernigerode by ligger for foden af Harzen bjerge...
Wernigerode by ligger for foden af Harzen bjerge…

Hoteller i Wernigerode (reklame)

Booking.com

Det var 5 dages roadtrip, 3 dage i Harzen, 2 dage i Goslar og 2 dage i Wernigerode. Vi havde en helt fantastisk tur, fredelig, rolig, hyggelig og til tider udfordrende på de helt rigtige steder. Vi er ikke færdige med denne plet i Tyskland. Vi vender tilbage…

  Tips to go

  Husk varmt tøj til Rammelsbergminen, der er ca. 12 grader i minegangene
  Husk varmt tøj til Brocken, det blæser ofte deroppe
  Ja, der er toiletter på Brocken
  Ja, du kan få noget at spise på Brocken

  Links

  Rammelsbergminen
  Casino-rammelsberg.de
  Harzen Smalsporsbane (damplokomotivet fra Wernigerode)
  Harzen Nationalpark
  Dampfromantik
  Seilbahnen Thale Erlebniswelt
  Harzinfo.de
  Hotel Alte Münze
  Hasseröder Burghotel

 

  Tyskland, Harzen: Goslar, Wernigerode, Brocken og Thale