Skal du 7 dage til Marokko? Her er 14 fantastiske eventyr, du helt sikkert ikke må gå glip af!

Det er næsten ikke til at forstå det… men lige uden for Europas sydlige grænse, ligger et kæmpe stort, farverigt, mangfoldigt og eventyrligt land. Klædt i teracottarødt, indigo og farver, vi sjældent oplever herhjemme, oplevede vi i sommer det varme Marokko. Vi oplevede ikke bare den varme vind fra Sahara, men også marokkanernes varme øjne og venlighed. Det blev til virkelig mange eventyr, her er 14 af dem, du også kan opleve! Velkommen til 1000 og en nat.

Vi har længe drømt om at opleve Marokko. Se landet, møde menneskene, opleve markederne og ikke mindst fornemme afrikas hjerte slå sin puls op i det lille hjørne, vest for Sahara og syd for Spanien og Portugal.

Det blev så i år, vi rejste derned. For 7 dage kun, men med eventyr, som havde vi været afsted i 14. Vi landede pladask ned i Marrakech, byen med den vildeste puls i medinaen og den stilleste ro, når vi, godt gemt bag vores riads mure, hvilede ud efter dagens eventyr.

Det blev også en rejse fra den terracotta varme storby med bus til den hvide fiskerby Essaouira, byen med de 1000 måger og lune vind. En rejse, hvor vi mærkede strækket fra den store varme by inde i landet til den friske, men lune fiskerby, Essaouira, der med havet som nabo sender historiske bindeled ud i verden.

Så jo, det gav os mange eventyr på få dage. Men hvilke eventyr vil vi anbefale dig, der skal opleve 1001 nats eventyr med blot 7 overnatninger?

Vi har gjort os mange tanker og reflektioner over de eventyr, der har gjort os mest glade. Her får du 14 af dem serveret!

1. Oplev medinaerne

Vi valgte at bo inde midt i medinaen, både i Marrakech og Essaouira. Det er vi så glade for, at vi gjorde. Det er her, den gamle bydel findes. Omgivet af bymure hele vejen rundt snørkler trange gader og gyder sig labyrintisk ind imellem hinanden, blot forstyrret af summende souks (markeder), små butikker, hverdagsliv, fontæner, moskeer og paladser.

Medinaen i Marrakech har teracottarøde mure og har både brede gyder og virkelig smalle gyder

Vores riad i Marrakech lå midt i det allermest snørklede i medinaen. Og alligevel lykkedes det os at finde hjem igen og igen. For ikke at fare vild måtte vi lave mange visuelle pejlemærker, vi kunne guide os frem og hjem med. Vi vidste f.eks., at vi skulle gennem 2 byporte, dreje til venstre, gå igennem krydderimarkedet, dreje til venstre ved den lille butik, dreje til venstre igen ved de offentlige toiletter (ja, det må være der markeds folkene besørger i løbet af dagen – det havde vi en lille snak om), højre og venstre og ind af den gamle dør til vores riad.

Medinaen er en sand smeltedigel af liv, dufte, aromaer, lugte, farver og ikke mindst… mennesker i færd med alle former for daglige gøremål. Det er også her, du finder spændende tagterrasser, restauranter, og museer af forskellig art.

Medinaen i Marrakech blev i 1985 opført på Unescos Verdensarvsliste, pga. dens store antal bygninger og anlæg fra dens historiske guldalder. Derudover, også pga. en række kulturhistoriske bygninger og seværdigheder, bl.a. Bin Yousuf-madrassen, som desværre var under restaurering, da vi forsøgte at besøge den.

Her står vi uden for Musée de Marrakech og falder i svime over et smukt kunstværk af mosaikker.

Sebastian Ser På Marrokanske Mosaikker
Marrokanske Mosaikker

2. Forhandl priser med de handlende i soukerne

I Marrakech oplevede vi kun få gange, at de handlende på markederne prismærkede deres varer. At købe ind foregik derfor næsten altid med en forhandling. Selvom de handlende indimellem kunne opleves at være noget anmassende og pågående, blev det at forhandle priser ofte til en sjov disciplin, vi udøvede sammen med de lokale. Det gav ofte anledning til små snakke eller lidt sjov med hinanden.

Hvor vi i Marrakech oplevede stor iver for at forhandle priser, var de knap så ivrige i Essaouira. Priserne i Essaouria var til gengæld oftere prissatte – og lavere end i Marrakech.

Der er ingen grænser for hvilke krydderier, du kan købe dig til på markederne i Marrakech
Der er ingen grænser for hvilke krydderier, du kan købe dig til på markederne i Marrakech

Der er nærmest ingen grænser for hvilke krydderier, du kan købe dig til på markederne i Marrakech. Gå hen til dem, duft til dem. De handlende vil hellere end gerne fortælle dig om dem og lade dig dufte (og indimellem også smage).

Overalt, i soukerne, finder du en sand overflod af skåle, fade, kopper, krus, tallerkner og tajines (lerkrukker til at lave mad i) i smukke farver, skønne mønstre. Sammen udgør de de smukkeste mønstre akkurat som deres mosaikkunst, du møder overalt i Marokko.

Keramik Bod
Keramik Ny

Det kan være virkelig svært at vælge hvilken skål, fad, kop eller krus, du skal tage med hjem. Der er så mange smukke at vælge imellem! Vi valgte at medbringe en ekstra rygsæk, så vi havde god plads til de mange sjove ting, vi gerne ville have med hjem. Og selvom vi syntes vi gav den gas og købte mange af deres smukke ting kunne vores køkken og hjem sagtens bære mere. Det opdagede vi først, da vi kom hjem og pakkede ud… Men… næste gang!

3. Se det hele fra en tagterrasse

Findes der noget bedre end at sidde på en tagterrasse og se det hele fra oven?

Der sker mange ting i Marrakech. Der er mange mennesker, der er mange lyde, meget musik, mange trommer, mange mennesker, der vil dig “et eller andet” og når sanserne er ved at være trætte er det ret så befriende at sætte sig på en tagterrasse og se det hele lidt fra oven.

Især Sebastian var udfordret af pulsen i Marrakech’s medina. Om aftenen vågner Djeme al-Fna pladsen og alle mennesker strømmer hertil for at opleve, købe ind og spise og drikke. Slangetæmmerne spiller musik og der er afrikanske danse og musik med mange trommer. Alt i alt et skønt, eksotisk kaos, men for en 10-årig, kan det godt være overvældende.

Så kom tagterrasserne os til gode. Her fik vi, ud over en lille pause fra det hele, de gode udsigter – både ud over byen, byens markederne, husenes tage, andre huses tagterrasser og ikke mindst, solnedgangene over Atlas Bjergene.

Sebastian og Peter på en tagterasse ved Djerma af Fna
Sebastian og Peter på en tagterrasse ved Djerma af Fna
Tagterasse I Marrakech
Sebastian Og Lise På Tagterasse I Marrakech

4. Bo i en riad

Vi valgte at bo i riads alle dagene, vi var afsted (på nær den sidste nat, hvor vi valgte et hotel med stor swimmingpool til Sebastian). Riads er et traditionelt, marokkansk hus bygget op uden vinduer udadtil men med åbne vinduer og døre ud mod husets midte, som ofte indeholder en lille gårdhave gerne med en lille pool.

Vores Riad I Marrakech
Peter På Vores Riads Balkon I Marrakech

I riad’erne, vi boede i, fandt vi en stilhed og ja nærmest en paradisisk ro, med fuglekvidder og en sagte rislen fra en fontæne i haven. Også selvom vi befandt os midt inde i Marrakech’s medina. Efter mange kilometers vandren i løbet af dagen, var det fredfyldt at vende hjem til så stille et sted. Riad’erne havde kølige, stille rum og som regel alle iskolde pools.

Vindue I Riad
Poolen I Vores Riad

Vores riad i Marrakech, var et gammelt herskabeligt hus fra det 16. århundrede, holdt i dens oprindelige stil. Det føltes som at træde ind i en sultans rige og vi ventede hvert øjeblik et harem af smukke mavedansere danse gennem vores stuer… (skulle nogen være i tvivl, ventede vi forgæves… det skete desværre aldrig) men tanken var nær.

5. Køl ned med friskpressede juicer

Kan det komme bag på nogen at landet med de mange appelsintræer, citrustræer og meloner har de skønneste, friske juices? Og skulle det komme bag på nogen at i landet, hvor alkohol de fleste steder er forbudt, får du de skønneste non-alkoholiske drinks, juices og shakes? Og kan det komme bag på nogen, at indtagelsen af disse drinks, på en tagterrasse, er som en smuttur ind i den 7. himmel?

De friskpressede juices kommer i alle former og prislejer. Lige fra juices-to-go på Djema al-Fna Square til 4 kr. pr. stk. til de lækreste og mest fancy og dyre af slagsen.

Friskpresset juice på tagterasse, Marrakech
Friskpresset juice på tagterrasse, Marrakech

6. Jardin Majorelle

Marokko giver dig det ene gratis eventyr efter det andet. Men der er også museer, paladser, moskeer og andre seværdigheder, der er spændende og værd at bruge tid på. En af disse museer og haver er Jardin Majorelle i Marrakech.

Landskabshaven blev skabt af den franske kunstner Jacques Majorelle gennem 40 år og opkøbt af modedesignerne Yves Saint-Laurent og Pierre Bergé i 1980’erne. Haven, som også indeholder et kubistisk villa, er spændende med dens smukke blå, gule, orange og terracotta farvede krukker, springvand og flotte kaktusser.

Blåt springvand midt i Jardin Majorelle
Blåt springvand midt i Jardin Majorelle

Det der gør haven særlig er at den overrasker. Den får mig til at spørge “hvorfor” og vækker undren hos mig. Den er rolig, skyggefuld, solrig og fyldt med kontraster. Den ekstremt blå farve i kontrast med de gule og orange farver springer nærmest ud af de lidt fortabte kaktus grønne farver og skaber igen en sultans have… igen et eventyr, jeg aldrig har set lignende på mine rejser rundt i verden.

Smukt Kolorerede Krukker I Jardin Majorelle, Marrakech
Citron Krukke   Jardin Majorelle

7. Le Jardin Secret

I en helt anden have, stadig inden for Marrakech’s gamle bymure, finder du et meget mere forventeligt Marokkansk eventyr. Det er den 400 år gamle have Le Jardin Secret, som tidligere har indeholdt et palads og huse tilhørende ikke mindre end flere sultaner og vigtige politiske figurer.

I hjertet af Le Jardin Secret, finder du en kilde som er de synlige rester fra et tusind år gammelt vandsystem, der via hydraulisk vandforsyning sendte vand ud fra Atlasbjergene og ind til Marrakech. Vandet blev ledt ud til moskeer, hammans og springvand – og nogle af de store rige huse. Le Jardin Secret, var et af disse huse og havde derfor det usædvanlige privilegium at have sin egen vandforsyning allerede i det 11. århundrede.

Haven (der er nyrestaureret) er smuk, fredfyldt og meget harmonisk opbygget.

En fin bænk i Le Jardin Secret, meget fransk-agtigt
En fin bænk i Le Jardin Secret, meget fransk-agtigt
Sebastian er normalt ikke glad for at lade sig opstille til fotografering. Her fik vi ham dog overtalt... Le Jardin Secret - Marrakech
Sebastian er normalt ikke glad for at lade sig opstille til fotografering. Her fik vi ham dog overtalt… Le Jardin Secret – Marrakech
Le Jardin Secret
Le Jardin Secret

8. Oplev fiskerbyen, Essaouira

Essaouira, vindens og fiskernes by. Mågernes og kattemissernes by. Den hvide by. Vindens by. Byen har mange navne. Disse var mine.

At komme til Essaouira efter 3 dage i Marrakech var ligesom at komme på ferie på ferien. Luften var frisk og lun (til tider kølig) og jeg måtte holde på både hat og skørter, når vi bevægede os rundt i byen. Hvor husene i Marrakech var terracottarøde, var husene i Essaouira hvidkalkede.

Byen dufter af hav, fisk (både friske og ikke-friske), og tempoet er helt nede i gear. Her er der er ikke så mange, der konstant tager fat i dig og vil have dig til at købe noget.

Igen, boede vi i en riad midt i medinaen, og det kan på det varmeste anbefales. Det er her det spændende Marokko foregår. Også Essaouiras arkitektur og medina står på UNESCOs verdensarvsliste.

Udenfor Essaouiras bymur vokser de smukkeste palmer, træer og vilde blomster
Udenfor Essaouiras bymur vokser de smukkeste palmer, træer og vilde blomster

Essaouira ligger helt ud til Marokkos Atlanterhavskyst på en pynt. Hvor atlanterhavsvinden slår mod den ene side af byen, giver den stærk fralandsvind i den anden side af byen. Følger du stranden sydpå, kommer vinden ind på ny som stærk pålandsvind. Den stærke pålandsvind på denne strandstrækning tiltrækker mange kitesurfere i området.

Ved pyntens spids og starten på byen, finder du havnen, hvor alle de lokale fiskere har deres både liggende. De kommer ind fra havet om morgenen med deres friskfangede fisk er og ordner og sælger deres fisk direkte på havnen. At komme herned, på fiskerihavnen, blev en af mine største oplevelser på vores tur til Marokko.

Smuk Gammel Båd Ved Fiskerhavnen I Essaouira
Essaouira Ved Første Øjekast

9. Gå tur ved havnen og oplev Essaouira Citadel

Lige inden du træder ud i fiskernes havn, træder du gennem det gamle forts mure og forsvarsværk med kanoner og hele molevitten. Dét, der optog mig mest på dette område var de fantastisk smukke fiskerbåde og måger i tusindvis, der svævede i øjenhøjde, ventende, på en fiske godbid fra en af fiskerne.

Fisker, der sidder og renser fisk på havnen i Essaouira
Fisker, der sidder og renser fisk på havnen i Essaouira

10. Oplev fiskerne og gå en tur på havnen, Essaouira

Fiskerne nærmest lever her. De ordner deres fisk og de sælger dem også her. De snakker og socialiserer med hinanden. De ordner deres både og de bøder deres garn. Her er en uendelig stank af rådne fisk, men deres nyfangede fisk er friske og velduftende, når de ligger linet op til salg.

Havnen har en meget charmerende mole, du kan gå ud på. Her finder du de mange fine, små fiskerhuse med de smukkeste måger på, som når langt ud mod havnens mole. Flere steder er der så mange fiskeskæl, at de ligger som et blødt tæppe spredt ud over molen og under dine fødder. Dine sandaler kommer nok ikke uden om en god skrubbetur efter en tur på havnen, men lad det ikke holde dig hjemme – havnen er fantastisk!

Fisker, der sidder og renser fisk på havnen i Essaouira
Fisker, der sidder og renser fisk på havnen i Essaouira
Drengene fisker ligesom deres fædre har gjort i mange hundrede generationer
Drengene fisker ligesom deres fædre har gjort i mange hundrede generationer

11. Slentre ved Borj El Barmil og se kanonerne

Essaouira er en befæstet by og på den nordlige side af Essaouira, kan du gå på byporten langs kanonerne og opleve den forrevne kyst nedenfor. Vinden var meget stærk her, men med en 10-årig dreng i hånden er det noget helt særligt at tjekke fæstningen og kanonerne ud. Og så er det bare en helt anderledes oplevelse at se Essaouira fra denne side – med klipperne og de store bølger.

Promenaden ved Borj el Barmil
Promenaden ved Borj el Barmil

12. Kameler på stranden, Plage Tagharte, Essaouira

Ingen Marokko uden kameler. Faktisk, så vi ikke mange kameler, mens vi var afsted. Men lige her, på den sydlige ende af stranden ved Essaouira, så vi dem. De holder til her med deres ejere, hvor de tilbydes til rideture for en skilling. Vinden var uendelig stærk, den dag vi var der, og vi kunne ikke blive meget længere på stranden længere end til en kort tur og til et par billeder af de smukke kameler og heste, der hang ud her.

Der Var Også Heste På Stranden, Essaouira
Kameler Ved Stranden, Essaouira
Kamelerne på stranden var nærmest ikke til at fotografere pga. den heftige blæst
Kamelerne på stranden var nærmest ikke til at fotografere pga. den heftige blæst

13. Køb friskbagt brød på gaden

En af fornøjelserne, jeg havde ved at rejse med vores 10-årige Sebastian, var morgenerne i Essaouira. Her tog vi ud i byen, han og jeg, for at købe brød af en gammel mand på gaden.

Hver morgen stod han med sin lille vogn, nede ved det lokale marked og solgte sine friskbagte brød og det blev dagens højdepunkt at se ham lyse op ved synet af Sebastian, handlen, og ikke mindst at komme hjem i vores riad og nyde de lækre brød ude på balkonen. Brødene var stadig lune, fyldt med smag og så holdt de det meste af en dag uden at blive tørre. Selv uden noget på, var de lækre.

Her sidder vi med vores brød og venter på bussen, som skal bringe os tilbage til Marrakech.

Ved busstationen i Essaouira, vi spiser vores sidste brød, inden turen går tilbage til Marrakech
Ved busstationen i Essaouira, vi spiser vores sidste brød, inden turen går tilbage til Marrakech

14. Oplev eksotiske Djema al-Fna Square

Man kan sige meget om Djema al-Fna Square i Marrakech. Her er både varmt, kaotisk, larmende og til tider (især om aftenen) temmelig kaotisk. Men uanset hvad du må mene og synes om denne plads, er det helt sikkert en oplevelse værd.

Vores første møde med pladsen var en smule kaotisk. Vel ankommet til Marrakech og installeret i vores riad, begav vi os ud i aftenens mørke for at opleve byen. Om dagen er pladsen forholdsvis rolig (og varm), men om aftenen vågner den og fyldes med mennesker, sælgere, handlende, gøglere, slangetæmmere, dansere og musikere. Oplevelsen var lidt i overkanten for Sebastian og først efter at have gået igennem den nogle gange, begyndte han at sænke skuldrene og slappe mere af.

Men det er faktisk med rette ved solnedgang, pladsen viser sig fra sin mest eksotiske side, så giv dig selv den oplevelse at se den på dette tidspunkt.

Slangetæmmerne sidder på den store Djema al-Fna plads
Slangetæmmerne sidder på den store Djema al-Fna plads

Marokko blev det skønneste eventyr for os. Smuk, eksotisk, afrikansk og bare… ja, Marokko. Som vi drømte om, oplevede og nu har med i vores rygsæk af skønne, varme eventyr.

Så smuk byen er også i solnedgang! Vi sidder på en tagterasse og ser solen gå ned over Djerma Al Fna
Så smuk byen er også i solnedgang! Vi sidder på en tagterrasse og ser solen gå ned over Djerma Al Fna

  Tips to go:

  • Medbring altid kontanter
  • Bliv altid enig om taxa prisen, før du lader dig transportere
  • Marokkanere bryder sig generelt ikke om at blive fotograferet, spørg altid før du begynder at knipse løs
  • Pools i riads er ofte meget små, tjek deres billeder ud flere steder, hvis du vil sikre dig den pool størrelse, du (eller dit barn) ønsker

  Links

  Visit Marrakech

  Visit Essaouira

  Jardin Majorelle

  Le Jardin Secret Marrakech

  Marrakech og Essaouira, Marokko