Drømmer du om vild (og til tider rå) natur, charmerende landsbyer og venlige mennesker? Så vil du elske Algarve!

Hvis du tror, at Algarve udelukkende består af turist boliger og store klynger af turister, så kan vi garantere dig for, at Algarve er så meget mere end det. Området er enormt og afstandene kan i visse områder være vidtstrakte og øde. Men bare rolig, sammenlignet med Spaniens sydlige og enorme landskaber føles Algarve som et miniputland, hvor landsbyerne ligger som små tætte perler, godt spredt ud over området og skaber en næsten hjemmevant hyggelig følelse af ro og tryghed.

Vi har rejst flere gange i Portugal og hver gang vi har været afsted bliver vi mindet om, at Algarve går lige i blodet på os og vækker alle vores følelser. Vi har besøgt Algarve både sommer og vinter – billederne her er fra en rejse vi foretog en vinter – nærmere betegnet, i juledagene og henover nytåret. Turen tog vi for at samle os i en lidt sårbar periode, hvor jeg netop havde mistet min far, var blevet gift og jeg var 3 måneder henne med vores dreng, Sebastian.

Rejsen til Algarve foregik med tog fra Lissabon – og turen ned gennem Portugal var henrivende og fyldt med refleksioner over livet. Nogle gange er det lige netop disse rejser, der giver de største indtryk.

Men selvom vi følte stærkt på denne tur, er Algarve bare ualmindelig speciel og et skønt område at besøge året rundt. Det har vores mange rejser derned efterfølgende bekræftet for os. Her er nogle af de eventyr Algarve har givet os – vi både tror og håber, du også vil elske dem.

1. Oplev Algarves vilde, forrevne kyster

Det bedste og vildeste ved Algarve er helt sikkert de vilde og rå kyster. Det er noget helt særligt at komme så tæt på kontinentets yderste kyster og se det ende så brat ud til det frådende hav med de til tider ret voldsomme bølger. Nogle gange er det lige præcis det, man har brug for at befinde sig i.

Algarves kyst er ualmindelig vild og smuk året rundt
Algarves kyst er ualmindelig vild og smuk året rundt
Der fiskes ivrigt året rundt ved Algarves kyst
Der fiskes ivrigt året rundt ved Algarves kyst

2. Tag ud til de Algarves smukke strande

Algarves kystlinje strækker sig over ca. 155 km. og er kendt for sine kalkstenshuler og grotter – men også deres mange smukke strande og lækre badevand. Det er derfor heller ikke helt uden grund, at Algarves strande er blevet kåret til at være nogle af Europas bedste (World Travel Awards).

Algarve har i vintermånederne omkring 150 soltimer om måneden, og sammenligner du det med de 50 timer, vi har her i Danmark, er det ikke svært at forstå, at Algarve kysten tiltrækker så mange udenlandsdanskere – eller bare rejsende, som også ønsker at opleve Algarve om vinteren.

Der er mange flotte formationer ved Algaves kyst
Der er mange flotte formationer ved Algaves kyst

Algarve har over 100 forskellige strande, og lur mig om der ikke også er en strand, der passer til lige netop din smag. Der er brede strande, små laguner, klippefyldte strande, øde strande og turistede strande. Det gælder bare om at prøve dem af og se, hvilken strand, der passer til dig og dit temperament.

Om vinteren er vegetationen omkring strandene lettere sparsom, men om sommeren finder du mange smukke blomster, avocado-, citron-, mandel- og korktræer, som gør strandene helt bedårende at besøge.

Det er nemt at finde plads på Algarves Strande om vinteren
Det er nemt at finde plads på Algarves Strande om vinteren

3. Bliv forelsket i gudernes samlingssted, Sagres

Det er ikke engang løgn… vi har danset med hinanden på en parkeringsplads i Sagres, mens vi sang vores yndlingssang sammen, som en fejring af vores barn i maven, kærligheden til hinanden og så fordi… Sagres gjorde noget ved os!

Sagres er europas kontinentale mest sydvestligste punkt og er vildt, øde og magisk!  At køre herud, stå ud af bilen og nå helt ud til kysten (gå ikke for langt ud til kanten) og så spejde ud over Atlanterhavets store bølger er ikke mindre end fantastisk. Intet under, at romerne engang troede, at det var enden på verden. Det er heller ikke spor svært at forestille sig, hvordan de store skibe fra Portugal, i gamle dage, sejlede ud på de vildeste eventyr og erobrede verden.

Lise (med Sebastian i maven) ved Sagres, Algarve
Lise (med Sebastian i maven) ved Sagres, Algarve

Sagres (som stammer fra ordet Sagrado, der betyder hellig) er blevet givet til dette område vilde område pga. de vigtige lokale religiøse praksis og ritualer, der har fundet sted under nationens forhistorie. Man mener, at middelhavs folkene ærede området, fordi de mente, at det var deres guders samlingssted, formentlig pga. fraværet af menneskelig bosættelse.

Når nu du er derude, så gå ikke glip af det magtfulde fyrtårn, Cabo de Sao Vincente, som kan ses helt op til 60 km. væk. Derudover, kan du også opleve Fortaleza de Sagres befæstningen med det 43 meter store vind kompas, som ligger på jorden, og som blev brugt som navigationskompas i gamle dage.

Sagres har naturligvis også sit helt eget naturreservat, Reserva Biogenetica de Sagres, som er hjemsted for en hel række unikke planter og dyr – blandt andet store spændende rovfugle. Sagres er også det eneste sted i verden, hvor den hvide stork bygger sine reder i de stenede klipper.

3. Tab dit hjerte til portugiserne (og deres får)

Portugiserne er nogle af de mest elskelige folk, vi har mødt på vores rejser rundt i verden. Redet over en kam, oplever vi dem som milde, imødekommende, varme, og til tider lidt tilbagetrukne folk. Du ser dem ofte være samle rundt omkring på pladser og i parker, hvor de taler om (vi gætter på) livet, noget, vi selv ville elske at praktisere mere herhjemme.

Der er mange får der skal passes - også når det er vinter i Algarve
Der er mange får der skal passes – også når det er vinter i Algarve

Vi tabte vores hjerter til portugiserne, fordi vi nemt fornemmer deres tilstedeværelse og hverdagsliv overalt, vi har været i Portugal. Måske, er det fordi de, udefra set, lever et mere roligt tempo, vi selv ville ønske, vi kunne finde ud af at leve. F.eks. manden på billederne her… han drev sine får rundt for at de kunne græsse. Da vi kom med bilen, måtte vi standse bilen, fordi der var får overalt på vejen. Når jeg tænker på det område, vi selv bor i, og hvor lidt tålmodighed bilisterne har for selv de korteste sekunders venten, bliver jeg helt lettet over at opleve, at tid stadig er noget, der respekteres ude i verden.

Fårehyrden passer godt på fårene - og vi venter pænt på at vi kan køre videre
Fårehyrden passer godt på fårene – og vi venter pænt på at vi kan køre videre

4. Lad dig forføre af de mest charmerende byer i Algarve

Når du rejser gennem Algarve, opdager du hurtigt, at der langs kysten findes både små og store byer. Byerne er spredt ud, som perler på en snor, både langs kysten, men også oppe i bjergene.

Byerne er meget forskellige, men rigtig mange af dem er charmerende og fyldt med en helt særlig portugisisk atmosfære. Nogle af byerne er moderne og pulserende. Andre byer er små fiskerbyer og emmer af ro.

Algarve har været under indflydelse af både keltere, fønikere, romerne og maurerne, og de har alle nået at sætte deres præg på de mange byer.

Byerne er stadig smukke om vinteren i Algarve
Byerne er stadig smukke om vinteren i Algarve

Mange af byerne er fyldt med hvidkalkede huse med orange tage, historiske pladser, brostensbelagte gader og stræder.

Smukke tage i byerne ved Alagarve
Smukke tage i byerne ved Alagarve

5. Oplev den portugisiske gadekunst

Du ser det over det hele, når du bevæger dig rundt i byerne – den portugisiske gadekunst… på væggene, facaderne, bygningerne, fortovene, pladserne… ja, overalt.

Billederne er nærmest historiske monumenter som vidnesbyrd for portugals historie, kunst og vægmalerier og kakler. Og den er flot! Dragende og vildt charmerende. Vi kan slet ikke stå for den.

Der er altid noget spændende at se på i byerne ved Algarve
Der er altid noget spændende at se på i byerne ved Algarve

Ligesom de mange kunstværker vidner om en spændende portugisisk historie, vidner de også om et land (og område), som har oplevet meget og derfor også har en dyb og spændende kultur, du kan dykke ned i.

Algarve er for os et af de steder i verden, vi aldrig bliver trætte af at vende tilbage til. Selvom området kun er en lille del af Portugal, er der bare så meget at opleve endnu. Vi mangler f.eks. at udforske bjergene mere, se flere af byerne, opleve flere af Algarves strande, prøve flere af deres helt utroligt lækre lokale retter, drikke mere af deres portugisiske vin… og ja, bare mer’ af alt det bedste derfra. Sagres er et MUST DO hver eneste gang.

Der er så meget at komme efter i Algarve… vi må helt sikkert tilbage dertil. Snart.

Har du rejst i Algarve?

– og har du et tip til, hvad du synes vi skal se, næste gang vi besøger området? Skriv det i kommentarfeltet herunder, vi vil elske at høre fra dig.

Gode links

VisitPortugal.com
Getyourguide.com – Algarve
Algarve-tourist.com – Sagres

  Her finder du Algarve