Overvejer du og din familie at køre langt? Få 7 tip til, hvordan i som familie får det bedste ud af de lange road trips.

Overvejer du og din familie at køre langt? Og er du lidt i tvivl om, du har mod på det? Vi har flere gange været på længere road trips med vores søn, Sebastian. Det har vi har lært meget af og af disse ture, har jeg samlet 7 tip til, hvordan i som familie får det bedste ud af de lange road trips.

Road trips, hvor der bliver tilbagelagt mange kilometer i bilen med barn, kan være udmattende for alle. Børnene eller barnet, som det er i vores tilfælde, kan nemt komme til at kede sig og finde turen meget lang. At køre ned gennem Europa med et barn, der keder sig, kan måske afholde nogen fra at tage turen. Men bare rolig, kedsomhed findes der råd for, også i denne artikel (læs punkt 3).

Men først tager vi det vigtigste:

1. Sikkerhed først

Sikkerhed er altid vigtig. Det gælder helt sikkert også på road trips. Sørg for, at dit barns sæde er 100% i orden. Sørg for, at i har tæppe(r), førstehjælpssæt, lommelygte og opladt telefon med på turen.

Skulle uheldet være ude er det vigtigt, at i har styr på jeres autohjælp abonnement, som f.eks. Falck eller “SOS autohjælp”.

Husk at god nattesøvn er vigtig for, at i får en god og sikker tur. Er chaufføren træt, bliver vedkommende nemt uopmærksom og sætter sikkerheden på spil.

Det er altid Peter der kører bil, når vi kører langt
Det er altid Peter der kører bil, når vi kører langt

2. Mad

Overskriften kan virke banal, selvfølgelig skal i have mad undervejs. Spørgsmålet er nærmere – hvilken mad?

Mad fra motorvejs cafeer og fastfood i det hele taget giver sjældent ret meget energi til kroppen. Derfor er det en rigtig god ide, at i sørger for at få sund mad med hjemmefra. Det kan være sandwiches, i evt. selv har smurt, lidt frugt og grønt etc. Det betyder dog ikke, at i ikke skal tage på en café for lige at få en snack eller lignende, for det kan være et fint afbræk. Men nærmere, at i skal huske at få noget af det sunde ind i kroppen også – ellers bliver i nemt irritable og energien forsvinder stille og roligt.

Vi spiser madpakken på vores roadtrip
Vi spiser madpakken på vores roadtrip

Det samme gælder det i drikker. Sodavand og kaffe er helt sikkert lækkert at treate jer selv med undervejs, men det giver ikke meget godt til kroppen. Så husk at pakke rigeligt med vand til turen.

3. Små overraskelser mod kedsomhed

Forbered en pose hjemmefra med små gaver, i har købt på forhånd. Det kan f.eks. være små ting fra f.eks. Tiger, Søstrene Grene eller andre steder, hvor i kan købe småt og billigt legetøj, jeres barn kan underholde sig med. Det kan også være små poser med vingummier, rosiner etc. Det vigtigste er, at det er små overraskelser, der kan holde jeres barn beskæftiget for en stund.

Vi har brugt det rigtig meget, og det gør de lange ture lidt nemmere at komme igennem. Husk dog, at det skal være ting, der er nemmere at lege med i en bil, et stort puslespil egner sig f.eks. ikke super godt til bilture. Det gør tegnegrej, bøger, biler og dukker til gengæld.

Husk, det er ikke tanken at i skal købe jer fattige i gaver inden rejsen men blot tanke bilen med små overraskelser, der kan underholde for en stund.

4. Forbered dit barns tablet eller mobil

Jeg er ikke stor tilhænger af, at vores barn sidder over sin tablet eller telefon hele dagen. Men på road trips gør jeg gerne en undtagelse – for den kan bruges til rigtig mange ting. F.eks:

Podcasts
Der er flere muligheder for at finde lydbøger, der passer lige til dit barns alder. Du kan f.eks. købe lydbøger på Amazon (ja, de har faktisk danske lydbøger), eller du kan låne dem på f.eks. ereolen.dk.

Film
Hvis ud i forvejen har Netflix, Viasat eller andre online tjenester til streaming, har du også mulighed for at streame til din tablet. Flere tjenester har også mulighed for at gemme film offline, så i ikke behøves at streame men blot afspiller filmen direkte fra jeres tablet.

Spil og leg
Der eksisterer en uendelig mængde spil til tablets og telefoner, så det er ikke udbud der mangler. Dog, kan det være en god ide at finde spil, der ikke kræver, at dit barn er online. Det kan også være en god ide, at finde spil, der giver læring til dit barn.

5. Fælles aktiviteter i bilen

Fællesaktiviteter er nok ikke det første, der falder dig ind, når du tænker road trip. Men der er faktisk en del ting, i kan lave i fællesskab i bilen.

Eksempler kunne være:

  • Synge sange (f.eks. alfabetsange: Skift til at synge sange, der starter med et bestemt bogstav)
  • Høre lydbøger
  • Tælle røde, blå, grønne etc. biler
  • Lege gættelege, som – hvilket dyr er det (jeg har pels, bor i Afrika) etc.
  • Digte historier sammen
  • Snakke om, hvad i gerne vil opleve, når i kommer frem.

Find på fælleslege, der kan slå noget af tiden ihjel og skriv dem meget gerne i kommentarfeltet på dette indlæg, vi vil vildt gerne høre dine ideer til lege.

6. Pak strategisk

Når i pakker bilen er det en god ide at tænke over, hvordan i pakker. Det nytter f.eks. ikke noget, at det mad i skal have til middag ligger allerlængst nede i bilen, hvor det er svært at få fat i.

Sørg for, at i har et sæt skiftetøj, jakker, mad til turen, drikkevarer etc., som er nemt tilgængeligt. Så slipper i for at blive irriteret over, at i ikke kan få fat i det, når i har brug for det.

7. Kør om natten – eller tidlig morgen

Hvis i planlægger et road trip kan det være en rigtig god ide at køre om natten eller tidligt om morgenen. Her får du 3 grunde til, hvorfor:

  • i slipper for den værste trafik
  • jeres barn/børn bliver træt og sover måske en del af vejen, dermed føles turen kortere for dem.
  • har i mange kilometer foran jer, kan i bedre sikre, at i kommer frem til jeres destination i fornuftig tid. Specielt, hvis det er et flere dages roadtrip, kan det være en rigtig god ide at nå frem til jeres overnatningssted i god tid, så i kan få slappet ordentligt af, inden i skal afsted på næste dags køretur..
Vi gør holdt på en Schweizisk rasteplads
Vi gør holdt på en Schweizisk rasteplads

Der er nu noget fedt ved road trips, oplevelsen af at være på vej og verden, der stille og roligt flyder forbi, mens familien får mærket hinandens nærvær undervejs. Vi glæder os allerede til vores næste!

Rigtig god tur.

Har du gode forslag og erfaringer fra road trips med børn? Skriv dem endelig som kommentar, jeg vil vildt gerne høre dine erfaringer.

Privacy Preference Center