Se med, da vi oplevede fiskerbådene en blæsende dag – i den helt specielle natur lige vest for Fjerritslev...

Findes der noget bedre på en blæsende efterårsdag end at tage bilen og køre ud til vestkysten og blive blæst godt igennem? Vi var i hvert fald tændt på ideen da vi en oktoberdag valgte at køre 2 timer for at nå Thorupstrand, blive blæst bagover og se de flotte fiskerbåde.

Men hvorfor valgte vi at køre den lange tur, når vi kan se fiskerbåde i mange af de danske havne og bare stikke hovedet udenfor en dør for at blive blæst igennem?

Jeg har længe gerne ville opleve de flotte fiskerbåde, når de er trukket op på land. Og netop på den danske vestkyst, nærmere betegnet Thorupstrand, ligger nordeuropas største kystlandingsplads for fiskerbåde.

Thorupstrand ligger mellem Svinkløv og Bulbjerg i det smukke område, vest for Fjerritslev. Turen derop fra Århus bugtede sig gennem det jyske landskab og som altid med vigtige ting at snakke om og ikke så meget fokus på det vi kørte forbi. Men det ændrede sig.

Da vi nærmede os kysten ændrede landskabet sig på dramatisk vis til at blive mere vild og barsk. Træerne lænede sig mod øst pga. vestenvinden og vi kunne næsten dufte saltet i luften. Området ved Fjerritslev er spændende og vækker altid min opmærksomhed.

Vi drejede af ved Thorupstrand og så snart vi nåede stranden lå de store, flotte fiskerbåde allerede og ventede nede i strandkanten.

Fiskerbådene ligger flot i strandkanten. Thorupstrand.
Fiskerbådene ligger flot i strandkanten. Thorupstrand.

Hvad er der så specielt ved Thorupstrands fiskerbåde?

Thorupstrand har omkring 19 fiskerbåde, der hver dag fisker efter bæredygtige principper. De fisker med garn og snore vod – og ikke med trawl. Det i sig selv, synes jeg er virkelig interessant.

Hvis du kommer i deres arbejdstid kan du følge fiskernes aktiviteter, købe de friskfangede fisk i butikken – og måske se med, når de trækker bådene op på land – eller i vandet. Og er der noget bedre at se, end folk udfører det de brænder for – og som de mestrer allerbedst?

Det er også ved Thorupstrand at kystredningstjenesten holder til. Alene tanken om de mange historiske dramaer der har udspillet sig netop her, synes jeg er vildt spændende. Noget, jeg vil vende tilbage til på en ikke-blæsende dag – og gå mere i dybden med.

Derudover er området både vildt, barskt og alligevel helt vildt yndigt på én gang. Det er dansk kultur, natur og historie, når det er allerbedst.

Vi var ikke de eneste der var kørt til stranden for at blive blæst omkuld

Vi var ikke de eneste der var kørt til stranden for at blive blæst omkuld. Selvom vi ikke mødte nogle fiskere eller så hvordan de trak bådene op og i vandet med deres spil, var turen på ingen måde forgæves. Stranden og området er helt specielt og et eventyr at udforske.

Vinden var så stærk at vi næsten ikke kunne stå oprejst og sandet føg omkring os og lagde sig i alle folder og sprækker på tøjet. Vesterhavet brølede og viste tænder, så skummet fløj i alle retninger.

Og så mange flotte, sand polerede sten, der lå der og lokkede med deres mange flotte farver.

Lige et sted for mig – os.

Der samles flotte sten på Thorupstrand
Der samles flotte sten på Thorupstrand
Peter og Sebastian går langs stranden
Peter og Sebastian går langs stranden
Peter på Thorupstrand
Peter på Thorupstrand

Selvom vi måtte trække os pga. stormen og det fygende sand, var det en fantastisk oplevelse og et dejligt eventyr for en dag.

Vi kan varmt anbefale dig at tage det lille roadtrip og opleve Thorupstrand, næste gang det stormer. Eller måske en dag hvor solen skinner og du virkelig kan bruge tid og nyde stranden – og den helt specielle natur.

Lise på Thorupstrand
Lise på Thorupstrand
Bevoksningen ved Thorupstrand er hårdfør
Bevoksningen ved Thorupstrand er hårdfør
Flot landskab 50 meter inde i landet fra Thorupstrand
Flot landskab 50 meter inde i landet fra Thorupstrand

  Links

-> Fiskerne på Thorupstrand

  Thorupstrand