Oplev eventyrlige Tulum. Her er vild natur, smukke sandstrande, lækkert turkisblåt hav og mayaruiner, der får fortid og nutid til at smelte sammen.

Er du til hvide puddersandsstrande, palmer, turkisblåt varmt hav, jungle helt ned til strandkanten, maya ruiner, skildpadder der lægger æg på stranden, romantik og øko-venlige hoteller? Så er Tulum i Mexico med garanti noget for dig. 

Da vi rejste til Mexico var vi ikke forberedte på den skønhed vi ville møde. Ej heller havde vi forestillet os den ro og uspolerede natur, som flettede sig sammen med den ældgamle kultur og historie, som Mexico også emmer af.

Vi startede vores rejse i den store turistby Cancun, som ligger på spidsen af den Yucatánske halvø, i det sydligste Mexico. Vi anede ikke hvad der ventede os, men det gik ret hurtigt op for os at Cancun ikke var en by, vi ønskede at befinde os i – andet for et kort transit.

Syd for Cancun, langs kysten ligger der en lille by, der hedder Tulum. Den havde vi læst lidt om. Tulum skulle være stedet med ro, natur, og lækre strande. Det var lige dét, vi søgte. Det tiltalte os at der fandtes mange øko-hoteller og at det var stedet, hvor mange hippier hang ud.

Ikke fordi vi anser os selv som hippier, men vi har opdaget at vores værdier ofte er de samme – natur, hygge, autencitet, økologi og stor rummelighed overfor forskelligheder.

Afsted til Tulum

Da vi havde smidt det værste jetlag checkede vi ud af hotellet, smed rygsækkene på ryggen og tog bussen sydpå, ned langs kysten for at finde Tulum.

Busturen gik gennem små mexicanske byer og landområder. Efter et par timers kørsel, blev vi smidt af i Tulum by. Byen i sig selv var ikke noget særligt. Men vi vidste godt, hvor vi skulle hen for at finde vores eventyr.

Vi hyrede en taxa der kørte os ud til stranden.

Og så startede vores eventyr. Eventyr, der handlede om skildpadder der om aftenen kom op af vandet for at grave deres æg ned, ildfluer, heftige tequilaer, nøgenbadning (om natten)… mayaruiner, lækker (og mexistærk) mexicansk mad … og ja, det var også her vi blev forlovede…

Tulum strandene

Tulum Beach - det trækker op til tordenvejr
Tulum Beach – det trækker op til tordenvejr

Så snart vi blev smidt af taxaen tog vi rygsækkene på ryggen igen og travede ud af vejen, langs stranden. Solen stod midt på himlen og den yucatánske jungle pressede sig ud over vejen og lukkede al luft ude. Sveden drev ned af os.

Vi kunne dufte havet og solen glimtede i bølgerne mindre end 30 meter fra os. Selvom vi længtes efter at smide rygsækkene og kaste os i de caribiske bølger, blev vi ved med at gå, indtil det helt ‘rigtige’ hotel dukkede op.

Det caribiske hav er varmt, klart og smukt som en i h......!. Tulum.
Det caribiske hav er varmt, klart og smukt som en i h……!. Tulum.

På vores venstre side lå hotellerne. Mange af dem lå placeret på selve stranden og var i en helt speciel stil, som vi aldrig havde set før. De fleste var bygget i træ og nogle af dem var strå klædte.

Det hotel vi faldt for, lå helt ned til vandet. Hotellet bestod af små, sorte træ bungalows med stråtag. Vores bungalow havde veranda og lå direkte på stranden med udsigt ud over det caribiske hav. Vores lykke var gjort.

Her boede vi en uges tid. Senere vendte vi tilbage til Tulum, men det er en helt anden historie.

Vi boede lige ned til stranden og det caribiske hav. Esmaralda. Tulum.
Vi boede lige ned til stranden og det caribiske hav. Esmaralda. Tulum.
Strand Skulptur Tulum Strand
Tulum Style Strand Seng
Riviera Maya - stranden er uendelig og for enden ligger naturreservatet: Reserva de la Biosfera Sian Ka'an
Riviera Maya – stranden er uendelig og for enden ligger naturreservatet: Reserva de la Biosfera Sian Ka’an

Tulum ruinerne

Tulum ruinerne ligger helt nede ved havet
Tulum ruinerne ligger helt nede ved havet

Lidt nord for Tulum ligger den nok mest smukt beliggende mayaruin i verden. Ruinerne ligger på klipperne der beskytter dem mod det, til tider noget barske, caribiske hav. Bygningerne blev bygget i 1300-tallet og tjente dengang som fæstning og havneport for Cobá.

Tulum betyder egentlig ‘mur’ på mayasprog – men byens originale maya navn er ‘Zamá’ og betyder ‘stedet, hvor solen står op’.

Det er varmt at gå rundt mellem ruinerne. Tulum. Lise Kryger
Det er varmt at gå rundt mellem ruinerne. Tulum. Lise Kryger

Dét, der gør mayaruinerne så spændende er at de er forholdsvist velbevarede. Det er interessant at gå rundt imellem dem og forestille mig hvordan det har været at leve der, dengang for mange mange år siden.

Dét, og så at ruinerne ligger så umådeligt smukt på klipperne lige ovenover den kridhvide strand og det azurblå hav – mens junglen ihærdigt forsøger at overtage de veltrimmede plæner. Det er smukt.

Det er brændende varmt at gå rundt imellem de gamle ruiner men da de ligger ud til kysten, er der flere der medbringer badetøj og håndklæde og hopper i havet. Det kan ‘varmt’ anbefales.

Palme Ved Ruinerne I Tulum
Øglen Havde Flotte Rygfarver. Ruinerne Ved Tulum.
Der vokser smukke blomster mellem ruinerne, Tulum
Der vokser smukke blomster mellem ruinerne, Tulum
Øgle trækker frisk luft på ruinerne. Tulum.
Øgle trækker frisk luft på ruinerne. Tulum.
Ruinerne ligger midt i det grønne. Tulum.
Ruinerne ligger midt i det grønne. Tulum.

Tulum by

Vi levede nærmest på stranden. Om aftenen gik vi langs stranden for at finde en restaurant, hvor vi kunne spise. Der lå nogle restauranter, som vi blev ret afhængige af. Nogle af dem var i forbindelse med hotellerne, mens andre var rigtige ‘restauranter’.

Det gjorde tilværelsen i Tulum enkel og rolig, men indimellem måtte vi ind til ‘byen’ for at proviantere.

Frugt Og Grøntbutik I Tulum.
Mexicansk Mand I Butik. Tulum

Byen var enkelt opbygget omkring hovedvejen, som delte byen i to. Her kunne vi købe grønt og frugt, finde sjove mexicanske ting og sager i de små butikker. Vi gik også på café for at drikke kaffe eller tog os en frokost på en af byens mange lækre restauranter.

Det var også fra Tulum by’s busstation tog bussen da vi skulle til Cobá og San Cristobal de las Casas.

Typisk Tulum hus
Cafe I Tulum
Siddende Skelet I Butik, Tulum.
Smuk flaskevæg i restaurant. Tulum.
Smuk flaskevæg i restaurant. Tulum.

8 eventyrlige grunde til at Tulum er turen værd

  1. Naturen er enestående. Den yucatánske jungle er frodig, larmende, tæt og vokser flere steder helt ned til stranden.
  2. Strandene er de smukkeste jeg har oplevet. Pudderhvidt sand, turkis klart, varmt vand. Sandbund.
  3. Hotellerne har en speciel ‘Tulum-style’, som er meget mexicansk og rustik.
  4. Her er ro og øde. Når du går mod syd ender stranden i den store nationalpark – ‘Reserva de la Biosfera Sian Ka’an’ og får dig til at føle dig i ét med naturen. Det føles som at være ved verdens ende.
  5. På den årstid vi var der kom de store havskildpadder op om aftenen for at grave lægge deres æg.
  6. Mange af hotellerne var yderst øko-venlige. Al lyset blev fx slukket om aftenen kl. 9-10 stykker for at give ro til natur og skildpadderne.
  7. Maden var fantastisk, mexicansk, lokal, stærk og så de lavede de de heftigste Tequilas.
  8. Kort derfra kan du opleve store eventyr som Tulumruinerne, mayapyramiden Cobá, dykke i jordskredshuller… se kæmpe landkrabber og meget meget mere.

Der er ingen tvivl om at Tulum er vores lille paradis på jord. Men hvordan kan det også være andet, når det er stedet hvor solen står op – så er det jo her, alting har sin begyndelse.

Ik’?

  Sådan kommer du til Tulum

Bus
Vi tog selv bussen fra Cancun til Tulum. Busturen tog omkring et par timer. Du kan også tage busser, der går direkte fra lufthavnen i Cancun.

Da vi skulle videre til San Cristóbal de las Casas var det også med bus fra Tulum busstation.

Taxa
Da vi skulle rejse hjem igen (og skulle flyve fra Cancun) tog vi en taxa fra Tulum. Det kunne sagtens betale sig for os. Vi skulle afsted om morgenen og vi skulle alligevel med taxa ude fra stranden for at komme ind til Tulum by.

Bil
Du kan også vælge at leje en bil. Det skulle være en rigtig god måde at transportere sig rundt i Tulum området.

  Tulum, Mexico