Tag med os til Koh Chang i Thailand og find ud af hvorfor du bør besøge øen, når der er regntid

Det var med lukkede øjne, vi valgte vores rejsedestinationer i Thailand. Vi rejste nemlig på et tidspunkt, hvor der er regntid, flere steder i Thailand. Vi fandt det svært at gennemskue, hvor i landet regntiden ville dominere. Derfor lod vi regn være regn, og tog derhen, hvor vi havde lyst til at være.

Så vi valgte, efter at have brugt lidt tid i Bangkok, på at rejse til Koh Chang i syd, og herefter til Chiang Mai i nord, og til sidst (inden vi vendte næsen mod Bangkok igen) yderligere ud i bjergene, nordøst for Chiang Mai.

Det viste sig, at vi havde valgt lige netop de steder, hvor regntiden virkelig sætter ind i juli. Men vi erfarede at regntid har noget helt særligt over sig, og netop fordi vi ankom i regntiden, var det lige netop de helt rigtige valg for os.

Færgen går til Koh Chang

For at komme til Koh Chang, tog vi en 6 timers taxa-tur helt ned i sydøstlige hjørne i Thailand. Herfra tog vi en båd over til øen. Vi havde ingen anelse om hvad der ventede os de næste 7 dage og spændingen var næsten uudholdelig turen over. Vi kunne se den store jungle beklædte ø foran os og efterhånden som vi nærmede os øen blev havet mere og mere jadegrønt forårsaget af genspejlninger fra junglen. Mellem junglen og havet så vi gule striber, der lyste op. Sandstrande!

Peter og Sebastian på færgen til Koh Chang
Peter og Sebastian på færgen til Koh Chang

Bådene vi sejlede med var én af to færge muligheder. Du kan enten tage med “Koh Chang Ferry” eller “Center Point Ferry“. Turen derover foregik med Koh Chang Ferry og hjemturen tog vi med Center Point Ferry. Selvom der på billederne ser ud til at være stor forskel på færgerne, klager vi ikke, vi havde fremragende overgange med begge selskaber.

Begge selskaber sejler året rundt fra tidlig morgen til sen aften, og der skal efter sigende meget voldsomt vejr til, for at de ikke sejler. Selv i regntiden er det yderst sjældent at de ikke sejler, da området ligger i læ for tropiske storme. I slutningen af regntiden, november og december kan det dog godt blive lidt rough på havet, men de sejler stadig – de tager bare lidt længere tid. Normal sejltid, ca. 45 min.

Der var ikke mange med færgen, så vi fik pladser på første række.

Koh Chang Ferry
Ferry From Koh Chang

 

Vejsving og grønklædte bjerge

Nogle gange sker det, at vi ankommer til et sted og med det samme føler os hjemme. Det var også hvad der skete, da vi havde hyret os ind i en taxa bus, som kørte os hen til vores hjem for de næste 7 nætter.

Der går en hovedvej ned gennem øen, langs kysten og for foden af bjergene. Vejene svinger og går op og ned i stejle kurver. Og pga. regntiden var alt vi så klart og farverigt.

Hele dagen, på vej ned mod færgelejet havde det regnet. Silet ned. Men nu, hvor vi kørte ned gennem Koh Chang opløste skyerne sig, solen tittede frem og selvom alting var dryppende, kunne vi mærke det. Det her føltes helt rigtigt

Sebastian gynger på stranden, Koh Chang
Sebastian gynger på stranden, Koh Chang

Hvorfor er Koh Chang fantastisk i regntid?

Færre turister og lave priser

Jeg kan ikke sige så meget om hvordan Koh Chang er, når det ikke er regntid. For vi oplevede det kun i denne periode. Men vores tur ned gennem Koh Chang viste os en strækning som var tynget af turisme. Souvenirbutikker, turoperatører, dykkerture, og restauranter der kæmpede om pladsen langs vejen. Men lige nu var de tomme. Kun de lokale og hundene daskede rundt på må og få, snakkede og hyggede sig.

Vi boede midt på øen, helt ud til vandet, på vestsiden. Så vi skulle et stykke ned, og jo længere vi kom nedad på øen, jo mere lokalt og roligt så det ud til at blive.

Regntiden skræmmer mange turister væk, men dem der er tilbage får roen og freden, og de laveste priser på året. Det fik vi også.

Smukke, grønne, dryppende Koh Chang

Luften er ren. Hver dag bliver øen skyllet ren og der er en sprød friskhed i alt det grønne, der står, hænger og drypper. Havet er ikke så klart i regntiden, men det er til gengæld rent og lækkert at bade i.

Her dufter rent. Alt hvad der måtte være af køkkenaffald fra restauranterne vaskes hurtigt væk fra veje og landsbyer. Og selv strandene var fine, rene og stort set uden skrald.

Og alt grønt er så frodigt, sprødt og friskt i regntiden.

Tid til eftertanke

Det er ikke uden grund, at vi ikke har noget imod regntid i vores familie. Regn byder nemlig på ro og eftertænksomhed. Og regn inviterer os til at søge indenfor til spil og hygge, som er i høj værdi, når vi rejser gennem længere perioder.

Derhjemme lever vi en travl hverdag. Der er mange ting, der skal huskes, planlægges, nås, klares og ordnes. Vi er blevet vant til at zappe os videre til sjovere og mere spændende muligheder konstant og fordi det er muligt, kan vi ikke lade være. Det er både fedt og fantastisk. Og forfærdelig afhængighedsskabende.

Vi vægter stilhed og pauser (og kedsomhed) virkelig højt. Ikke hele tiden. Men indimellem. Regntid giver krop og sjæl tid til at rumme og integrere de mange sanseindtryk du får, når du rejser.

Sebastian ser tænksom ud - Sea View Resort, Koh Chang
Sebastian ser tænksom ud – Sea View Resort, Koh Chang

Oplev Bangbao uden turister

Du kan næsten forestille dig det. En 700 meter lang mole med huse på pæle op til, overdækket, 30-35 grader varmt og hundrdevis af turister. Jeg kunne i hvert fald og jeg var lykkelig over at være nogle af de eneste turister, den dag vi tog til Bangbao.

Læs om vores eventyr i Bangbao her.

Bangbao, Koh Chang
Bangbao, Koh Chang

Robinson Crusoe for en dag

Hvem får mulighed for at lege Robinson Crusoe med sin søn, når solen skinner og turisterne flokkes om de små øer?

Det var lidt af et eventyr vi fik da vi med kajakker sejlede ud til den lille ø, der lå ude for vores strand. Vandet var krystalklart og under os gled korallerne forbi og ledte os ind på den mystiske ø. Her boede ingen. Udover altså eremitkrebsene, der piblede op og ned af deres små huller i sandet og skabte smukke stjerne mønstre.

Kun en gammel, rådden gynge, mindede os om, at vi nok ikke var de første på øen. Det var ok.

Den dag satte vi de første fodspor – og legede far og mor og barn overlever på øde ø.

Vi leger Robinson Crusoe på den lille ø, vi havde sejlet i kajak ud til
Vi leger Robinson Crusoe på den lille ø, vi havde sejlet i kajak ud til

Hvor meget regner det egentlig på Koh Chang, når det er regntid?

Regnen kan være stille og silende på Koh Chang, men det kan også være heftig. Og den kan bestå af voldsomt tordenvejr og heftige lyn.

Der falder ca. 3-4.000mm regn om året på Koh Chang – det meste af det falder i regntiden (til sammenligning falder der i gennemsnit ca. 712 mm om året i Danmark).

Regntiden begynder i maj og fortsætter til oktober. Det regner hver dag. Nogle dage ikke så meget. Andre dage rigtig meget. De fleste regnshowers varer et par timer. Ofte oplevede vi at det regnede hele natten, lynede og tordnede, og så kom solen frem i løbet af dagen.

Regntid giver andre oplevelser, som fx lynnedslags-show og vandpjaskeri i nedløbsvandet fra tagene. Det giver stille strandture og stemningsfulde aftener, morgener, eftermiddage.

Og når så solen bryder frem tørrer regnpytterne ud, håret tørrer og du finder igen solcremen frem til næsen.

Man kan godt nyde en strand, selvom det regner. Koh Chang
Man kan godt nyde en strand, selvom det regner. Koh Chang

Regntid or not

Jeg kunne nok godt have skrevet dette indlæg og fortalt dig om alle de andre ting du også kunne gøre, når det er regntid på Koh Chang. Det kunne fx være at du fandt ud til et af øens vandfald, som er oplagte at se, når der er regntid på Koh Chang. Eller om vandreture. Eller fx om madlavningskurser, barer, klubber og andre underholdningsaktiviteter.

Mulighederne er mange, og ja, du kan sikkert også tage med en båd og finde gode snorkle- og dykkersteder, selvom det er regntid.

Men det var bare ikke lige det vi gjorde i. Vi ville bare være til.

På Koh Chang. Regntid or not.

– and we liked it.

Peter, Koh Chang
Peter, Koh Chang

  Links

-> Koh Chang Ferry Timetables
-> I am Koh Chang

  Koh Chang, Thailand