Er Szczecin et besøg værd? Og hvad kan du opleve i byen på 3 dage? Her får du vores bud på 3 dages i eventyr i Szczecin.

Hvor mange gange har vi ikke stirret på det svært stavede ord ‘Szczecin’ og spurgt hinanden, om vi skulle tage et smut dertil. Hver gang, har vi kigget på hinanden og sagt… det gør vi en anden gang. Men i år, besluttede vi os for at undersøge byen og oplevelsen skuffede os ikke. Tværtimod…

Det var kun få dage før vi tog afsted, at beslutningen blev taget. Sådan er det ofte for os. Vi tænker længe over hvor vi skal tage hen og tager først afsted når vi fornemmer, at vi har fat i det helt rigtige. Og det helt rigtige føles godt i maven, får små sommerfugle til at baske af forventning og lyst til at tage afsted.

Det hele skal hænge sammen. Økonomi, ferie (fridage/weekender), overskud, lyst og nysgerrighed for at se verden. Vi er forbløffende ens hvad præferencer angår, men vi går ikke på kompromis med vores mavefornemmelser. Vi tager ikke på rejse, med mindre det giver mening indeni. Og denne juleferie hvor vi havde taget fri fra arbejde, kunne vi ikke få tingene til at hænge sammen. Enten blev rejsen for dyr, tog for lang tid – og det ene med det andet.

Når eventyret dukker op i sigtekornet

Men det fik heldigvis en ende, da vi opdagede, at Szczecin kun lå 7 timers kørsel fra Aarhus, lå i et land Sebastian og jeg endnu ikke havde besøgt (Polen) og havde priser efter nytår, som vi også kunne være med på. Ikke mindst faldt priserne på overnatning betragteligt dagene efter nytår – og at spise ude, ja, det er ca. halv pris af, hvad det er herhjemme.

Det hele faldt pludselig i hak og vi en kold januar morgen kl. 5, kørte vi igen ud for at opleve verden, Szczecin, den polske by i Pommeren. Byen, der forærede os 3 hele dage med skønne oplevelser og eventyr.

Her er hvad Szczecin gav os…

Stare Miasto

Noget af det første vi oplevede, var da vi så disse fine gamle huse. Lige midt i Szczecin, ikke så langt fra havnen, ligger den gamle bydel med det gamle rådhus og brostensbelagte plads og flotte huse rundt om. Vi boede lige rundt om hjørnet og befandt os derfor en hel del i området.

Flotte bygninger ved siden af The Old Town Hall, Szczecin, Polen
Flotte bygninger ved siden af The Old Town Hall, Szczecin, Polen
Peter og Sebastian ved den flotte vandpost på Stare Miasto, Szczecin
Peter og Sebastian ved den flotte vandpost på Stare Miasto, Szczecin

Ducal Castle

Lige bagved det gamle rådhus, ligger det gamle slot ‘Ducal Castle’. Faktisk, lå slottet lige i vores baghave og om aftenen stod det lysende i mørket, med dets hvide flader og flotte vinduer, tårne og spir.

The Pomeranian Dukes' Castle
The Pomeranian Dukes' Castle

Ducal Castle var det tidligere hertugdømme af Pommern’s hertugers sæde i årene 1121-1637. Slottet har været ødelagt men genopbygget flere gange. Under 2. verdenskrig blev hele 60% af slottet ødelagt men blev genopbygget og restaureret i årene 1958-1980.

I dag fungerer slottet som hovedsæde for Vest-Pommerns kulturliv. Slottet indeholder derfor galleri, udstillinger, teater og der afholdes koncerter.

Slottet er smukt og når du er der om aftenen er gaderne helt tomme og fordrer til ro og historisk eftertænksomhed.

Ducal Castle i Szczecin, Polen
Ducal Castle i Szczecin, Polen

Spis lækker mad i Szczecin

Men nu var vi jo ikke kun kommet for at se på slotte. Vi var også meget spændte på at opleve de kulinariske sider af Polen. Vi forestillede os at den polske mad ville være lidt tung og at vi hurtigt ville få nok, men vi blev meget positivt overraskede.

Udbuddet af restauranter og caféer i Szczecin var langt over forventning og madens kvalitet overraskede os hver eneste gang, vi spiste ude. Restauranterne og caféerne lå spredt ud over hele byen, men især rundt om Stare Miasto lå de som perler på snor og lokkede os med deres forskellige muligheder for polske, ukrainske, syriske, thailandske, kinesiske, indiske, italienske, japanske og ja, you name it – mad specialiteter fra hele verden.

Caféerne var der også mange af. Både cafékæder som ‘Baristo’, ‘Starbucks’ og små, hyggelige caféer, nogle mere hippe end andre. Vi kan på det varmeste anbefale at opleve bla. om Café 22, som er en 360 graders café, der er placeret øverst i et højhus og har udsigt ud over hele Szczecin. Maden er ikke super fantastisk… men det er udsigten!

Peter, Lise og Sebastian på cafe i Szczecin, Polen
Peter, Lise og Sebastian på cafe i Szczecin, Polen

Nationalmuseet og promenaden

Noget af det første vi plejer at udforske, når vi besøger en ny by, for første gang, er at søge mod havneområdet (hvis byen har sådan en). Det er, når vi når ned til havnen, at vi får overblikket og følelsen af at rumme byen. Det er som om, alting starter her og bygges fra.

Havneområdet i Szczecin var en lidt blandet fornøjelse. Ud over, at vi havde den sibiriske kulde der blæste os til ispinde, var havnepromenaden ikke ‘meant to be’ hyggelig. Der var en promenade, som gik langs floden og her stod mænd og fiskede dagen lang. Men bag ved promenaden var den store vej og skærmede for passagen til at komme derned.

Ikke desto mindre gik vi her og så byen fra broerne og den anden side af floden. Og det var her vi fik det flotte syn af Nationalmuseet og den fine røde bygning, der ligger ved siden af (og som i dag bruges som offentligt kontor).

Nationalmuseet i Szczecin ligger flot ned til havnen. Den røde bygning ved siden af er et offentlig kontor.
Nationalmuseet i Szczecin ligger flot ned til havnen. Den røde bygning ved siden af er et offentlig kontor.

Bagved promenaden, oppe på volden der førte hen til Nationalmuseet, gik der en lille sti med smukke, nøgne træer på begge sider.  Mellem træerne var der opstillet bænke, som vi forestiller os er et dejligt sted at sidde en forårsdag – sommerdag – eller lun eftermiddag.

Nationalmuseet har en imponerende nedgang til havnen med dens store brede trappe med flot udsigt udover promenade og havn. Her finder du også de flotte, gamle bygninger, ‘Chrobry Embankment’, som efter sigende skulle være yndede steder at slappe af om sommeren.

Gåtur I Szczecin
Sebastian Kigger Ud Over Szczecins Havn

Szczecin, den stille by

Vi bemærkede flere gange, at vi pludselig talte utrolig højt. Ikke fordi vi råbte og vi har alle 3 rolige, og ikke specielt dominerende stemmer, men fordi alle andre omkring os i byen var så stille. Når vi snakkede og grinte lød vores stemmer tydeligt, selv midt i trafik og hurtige biler.

Men ikke bare indbyggerne i Szczecin var stille… byen var også stille. Især om aftenen. Det satte vi stor pris på.

Tram I Szczecin
Tram Spor I Szczecin, Polen
Der er lavet flot grafittikunst under de store broer i Szczecin
Der er lavet flot grafittikunst under de store broer i Szczecin

Seværdigheder i Szczecin

Szczecin er ikke en by spækket med store seværdigheder, men den har helt bestemt små perler rundt omkring, du kan opleve. Udover det gamle rådhus, Stare Miasto, Ducal Castle, Café 22, Nationalmuseet og promenaden er der f.eks. en utrolig masse kirker spredt ud over byen, som er spændende at gå ind i.

Der er overvægt af katolske kirker og den største og mest vældige er den enorme, gotiske katedral, ‘Archdiocese Cathedral Basilica of Saint James’, der ligger tæt på den gamle bydel, ikke så langt fra havnen.

Szczecin er også hjemsted for den meget spektakulære koncertbygning – ‘Filharmonia’, som ser flot ud med dens hvide bygninger. Især om aftenen er den smuk at se på, for da lyser den hvidt ud i natten.

Szczecin Katedral
Katedralen I Szczecin Ved Aftentide

Hvordan er shopping i Szczecin?

Du kan komme langt i Polen for små penge. Både i de mange små butikker, der ligger spredt ud over byen men også i de 2 gigantiske shopping malls Galaxy Centrum og Galeria Kaskada.

Udover de mere typiske kæder som f.eks. H&M, Sarah, LEGO, Berska, Mango, Levis, Triumph og mange andre, har de også massevis af ukendte mærker og varer, vi aldrig har set før.

F.eks. var det sjovt at finde russiske cremer i flotte dåser, som jeg ikke anede hvad var, eller spændende chokolader og andre spiselige delikatesser, jeg ikke kender navnene for. Vi har f.eks. aldrig set så mange forskellige typer vodkaer, som vi oplevede i Szczecin. De stod på rad og række og du kunne få dem i alle typer, former, størrelser og promiller, ja faktisk helt op til 90%!

Vi kunne sagtens forestille os at tage på juleshopping i Szczecin. Så jo, der er nok at slå sig løs i, hvis det er ønsket.

Sebastian Studerer De Mange Vodkaflasker I Shoppingcenteret
Julepyntet Shoppingcenter I Szczecin

Julen varer længe i Szczecin

Hvis du vil ha’ julepynt og julestemning, så er Szczecin lige stedet for dig. Her er pyntet op til den helt store guldmedalje. Ikke at det er meget mere end i andre lande, som f.eks. herhjemme… men det er der – også til efter nytår.

Vi ankom til Szczecin 2. januar og julepynten var i fuld flor. Det var virkelig smukt, men lidt overraskende for os, da det netop var julepynt og glimmerstads, vi ønskede at ryste af os. Men det var trods januar svært ikke at nyde og lade sig begejstre af de mange smukke lys og hyggelige stemning, vi fandt over det hele.

Se bare her…

The Dukes Castle var flot pyntet op til jul – også selvom vi havde passeret nytårsaften
The Dukes Castle var flot pyntet op til jul – også selvom vi havde passeret nytårsaften
Julen varer længe i Szczecin
Julen varer længe i Szczecin
Jul I Szczecin På Pladsen Ved Det Gamle Rådhus
Jul I Szczecin

Så ja, tre dage i Szczecin var helt bestemt et eventyr for os. Og ja, vi lærte endelig at stave navnet – om ikke andet, så i hvert fald gennem denne artikel. Udtalelsen, kommer nok en anden god gang.

Måske det bliver dit næste eventyr?

Peter, Lise og Sebastian, foran nationalmuseet i Szczecin
Peter, Lise og Sebastian, foran nationalmuseet i Szczecin

  Links

  The Pomereian Dukes Castle
  Ducal Castle, Szczecin wikipedia
  Café 22
  Filharmonia
  Galaxy Centrum Shoppingmall
  Gakerua Kaskada Shoppingmall

  Szczecin, Polen