Overvejer du en smut-tur til et sted i Europa, som gerne må ligge i en dags køreafstand fra dig? Og som er smukt, spændende, kulturelt og gerne billigt? Så er Prag absolut en mulighed du bør overveje!

Prag ligger 977 km fra Aarhus, hvor vi bor, og det tager ca.10-12 timer at køre dertil, hvis altså du er i bil. Så da efterårsferien nærmede sig, besluttede vi os for at udnytte muligheden, og køre en smuttur til Prag.

Vi bookede 3 overnatninger, gjorde bilen og os selv klar, og afsted var vi.

Hvad kan du se i Prag på 2 dage?

Prags borg – Prazský Hrad

Det første vi gjorde, da vi vågnede op i Prag, var at gå ned til Vltava floden, som deler byen. Her kunne vi se op mod den store borg (se billedet herunder). Der ville vi op.

Borgen ligger i den gamle bydel, og har ligget der siden 800-tallet. Borgen har resideret både konger, kejsere og præsidenter. I dag er borgen hovedsædet for præsidenten.

Vi ankom lige til vagtskifte, som forekommer hver anden time, og det var lige noget for Sebastian. Selve borgen kom vi ikke ind på, da der var meget lang kø. Men turen derop var smuk.

Morgentur ved floden, Prag
Morgentur ved floden, Prag

Den gamle bydel

Bag ved borgen, Prazský Hrad, ligger den gamle bydel, omringet af borgmure. Her er utrolig smukke bygninger, og stille, skæve brolagte gader og gyder. Bedst som du troede efteråret tog dig med vinden, står du midt i en solstråle, der rammer klosterets gamle mure. Meget stemningsfuldt.

Det er også i denne del af byen, vi kom forbi vores danske Tycho Brahes hjemsted, hvor han boede fra 1599 til han døde.

Karlsbroen

Karlsbroen, den smukke. Den levende. Den lidt uhyggelige … især, når disen rammer floden og danner silhuetter på broens barokke helgenstatuer. Da vi gik der, denne gang, var der kun solskin, musik og mennesker. Broen skaber på en sær måde stilhed i byen. Som om alle lyde bæres med vinden, væk fra broen og ud over vandet.

Staré Mesto

Staré Mesto, er den store plads, hvor du bl.a. finder Det Gamle Rådhus, og det Astronomiske ur. Pladsen er omgivet af gamle, smukke bygninger og Týn Kirken, hvor Tycho Brahe ligger begravet.

Pladsen er fyldt med caféer og restauranter og det summer af liv, børn og musikanter og sæbebobler.

Staré Mesto
Staré Mesto

Det astronomiske ur

Det astronomiske ur er det ældste astronomiske ur, der stadig virker – i hele verden! Hver time strømmer turisterne til uret for at se det lille skuespil om døden, grådigheden og forfængeligheden. Vi strømmede også til, mest for at Sebastian kunne se det. En lille sjov begivenhed, og utrolig kortvarig.

Prague
The Astronomical Clock

Lego museum

Vi kan ikke tage nogen steder hen, uden også at imødekomme Sebastians glæde for at se på Lego. Lego butikker, lego workshops og lego museums. Denne gang fandt vi et lego museum helt tilfældigt, eller Sebastian gjorde, og besøgte det. Det var et klart hit hos drengen.

5 fede ting ved Prag

1. Skønheden

Prag er smuk. Utrolig smuk. Bygningerne overvælder mig gang på gang, og jeg kan slet ikke lade være med at bemærke de mange forskellige stilarter. Her er borge, katedral, synagoger, klostre, kirker, guld og jern … alt sammen pakket ind i smukke træer og parker.

2. stemningen

Stemningen i Prag er lun på en efterårsdag. Sådan lidt varm, men ikke for varm. Sådan at det føles godt og trygt. Her er en storby, som lever og ånder med tjekkisk hverdag og gøremål. Stemningen fordybes med alle caféerne, som ligger spredt ud over byen.

3. Caféerne

Hyggelige, varme caféer, der allerede ved første øjekast udefra, vækker længsel efter at åbne døren og sætte sig ind. Her bliver talt, snakket og diskuteret, læst og arbejdet.

4. Chokoladen og deres øl

Åh … hvilken herlig smag af tjekkisk chokolade og tjekkiske øl! Nu ved jeg hvordan virkelig god, tjekkisk øl smager …

5. Priserne

Priserne er så vi kan følge med, på det lidt lave efterårsferie-budget. Vi valgte mange seværdigheder fra, for netop at kunne gå ud og på caféer og restauranter, morgen, middag og aften. Men det er til gengæld også rørende billigt.

Gåtur i Prag
Gåtur i Prag

5 knap så fede ting ved Prag

1. Priserne på seværdighederne

Priserne på flere af de seværdigheder, vi var gået efter, var meget høje, i forhold til byens prisniveau. Vi fik flere gange oplevelsen af, at der blev trukket lige rigeligt på gebyrerne, som fx ved Den gamle jødiske kirkegård og, hvor vi skulle betale flere forskellige billetter + gebyrer, hvis vi også ønskede at fotografere.

2. Turistgrupperne

Det er et stort behov, for mange institutioner, at opleve Prag. Og med god grund. Men de kan godt fylde lidt for rigeligt i bybilledet. Hvilket jo er nemt nok at sige, fordi vi “kun” fyldte tre. Men det gjorde de især omkring turiststederne, hvor der blev guidet og stukket selfie stænger op, og skyggede indimellem lidt for glæden, ved at være til stede.

3. Caféejernes forhold til turist grupperne

Vi oplevede flere gange, at vi blev henvist til de mørke hjørner på de ellers tomme caféer eller restauranter vi kom ind på. Simpelthen fordi de prioriterede de store grupper mest. Der er jo ikke noget at sige til, men jeg nægtede pure at lægge mine penge et sted, hvor jeg blev prioriteret til de dårligste steder. Derudover forekom tanken om en gruppe på 25, som om lidt ville komme ind, mig ikke som et særlig behageligt sted at spise.

4. Maden

Uhh … den første aften kastede jeg mig ud i en god gang tjekkisk “Svíčková na smetaně” med dumplings, flødeskum og tranebær. Det var ok, og jeg bedyrede, at jeg skam skulle spise tjekkisk på hele turen, simpelthen prøve det hele! Da jeg efterfølgende led under voldsom kvalme, tung mave og kast-op-fornemmelser, var den saga slut. Jeg har åbenbart endnu ikke modnet mig klar til den tjekkiske gastronomi.

5. Røgen

Mange caféer er helt oset til af røg. Jeg har helt glemt hvordan jeg selv engang nød det at ryge, når jeg var på café, men den tid er ovre, og jeg forlader stedet med det samme. Jeg har mistet for meget på røgens bekostning.

Lise And Sebastian In Prague
Peter And Sebastian In Prague
Prague Building, Prague
Tram In Prague

 

  Nyttige links

-> Prag borg
-> Lego museum

 

  Prag, Tjekkiet