Drømmer du om Vesterhavets blå bølger, forvitrede klitter med marehalm, mens du spiser den skønneste mad på et historisk badehotel?

Så tag på badehotel ved Vesterhavet! Det gjorde vi en augustdag for at fejre min 50-årige fødselsdag til frokost og eftermiddagskaffe med valnøddelagkage.

Den dag vi besøgte Svinkløv Badehotel, var vejret så dansk, som det kunne blive – blæsende og overskyet. Indimellem tittede solen dog frem bag skyerne og gav havets bølger den mest blå farve, som komplimenterede den grønne marehalm i de hvide klitter. Men indenfor, i varmen, med danske vesterhavs-retter, kunne vi nyde det hele gennem vinduerne på en af danmarks mest ikoniske badehoteller – Svinkløv Badehotel.

Ankomst til Svinkløv Badehotel
Ankomst til Svinkløv Badehotel

Svinkløv Badehotel ligger gemt bag Nordjyllands forvitrede, salte landskab i bunden af Jammerbugten. Hvert år valfarter danskere til det gamle træbyggede hotel for at slappe af og nyde naturen ved Fjerritslev. Hotellet er fra 1925, men brændte i 2016 helt ned til grunden og er derfor nyopført, dog med stor respekt for den gamle charmerende stil.

Jeg har været forbi hotellet nogle gange, når vi er kørt rundt i Nordjylland, men aldrig boet på det eller spist på det. Det har derfor altid været en drøm for mig at komme ind på hotellet og opleve atmosfæren. Det ønske opsnusede min mor, så jeg til min 50-års fødselsdag fik muligheden for at spise frokost med mine kære i restauranten, hvor jeg kunne kigge ud på det smukkeste jeg ved – nemlig havet.

Den smukke udsigt fra restauranten på Svinkløv Badehotel
Den smukke udsigt fra restauranten på Svinkløv Badehotel

Vi bestilte bord en dag tidlig i august og kørte afsted gennem Jylland, som netop denne dag var noget der mindede om “Det mørke Jylland” med sorte skyer og regn det meste af vejen. Men efterhånden, som vi nærmede os Fjerritslev-egnen, og havet igen begyndte at dufte af salt, lysnede det, som for at hilse os velkommen.

Frokosten på Svinkløv Badehotel

Vi havde længe talt om, hvad vi hver især ønskede os af frokosten. Jeg var ikke i tvivl. Jeg ville gå efter rødspætten med kartofler og persillesovs. En ret, der altid minder mig om min barndom på Mols, hvor min far kom hjem om morgenen, efter at have røgtet garnet på havet, med en spandfuld rødspætter, vi tilberede om aftenen.

Jeg var en lille smule nervøs for, om rødspætte og kartofler ville være det bedste valg, da det på mange måder jo er en hverdagsspise. Og kunne det leve op til min barndoms (muligvis glorificerede) minder om de herlige fisk?

Rødspætten, jeg fik serveret, var en af de største rødspætter, jeg har fået, og tyk og fyldig, som dem jeg fik som barn. Den var helt perfekt stegt, sprød og med masser af saft og smag. Til den blev der serveret nye kartofler, som var kogte helt perfekt med skøn persillesovs til.

Med en øl (Øko Fadøl fra Thisted Bryghus) i hånden, rødspætte i munden, min familie omkring mig og havets brusen udenfor, følte jeg mig faktisk lige i det øjeblik nærmest lykkelig.

Jeg valgte en hel traditionel stegt rødspætte, nu jeg endelig var på Svinkløv Badehotel.
Jeg valgte en hel traditionel stegt rødspætte, nu jeg endelig var på Svinkløv Badehotel.

Min mand valgte Håndskåret Tatar af Nordjysk Okse, min mor valgte Marinerede sild og vores søn valgte Pandestegt Fiskefrikadelle. Alle retter blev serveret med hjemmebagt brød og smør til.

Madoplevelsen var delikat, enkel og meget dansk. En værdi, jeg desværre ofte glemmer, når jeg handler ind og ser de små smattede fiskepakker ligger i køleboksene. Jeg glemmer det, selvom jeg elsker fisk, og elsker enkle retter, som er tilberedt med få danske råvarer. Men her blev alle disse værdier opfyldt, lige her, lige mellem klitterne, 2 timer over den jyske hede og lidt mod nord.

Brødet Vi Fik Til Vores Mad Var Ret Lækkert. Svinkløv Badehotel.
Peter Valgte Tatar Til Sin Frokost På Svinkløv Badehotel.
Sebastian fik en fiskefrikadelle, den var han ret tilfreds med.
Sebastian fik en fiskefrikadelle, den var han ret tilfreds med.

FYI: Svinkløv baserer deres retter på de lokale fiskere, møllere og mejerister i området og sæsonens råvarer. Alt er økologisk og lavet fra bunden.

Eftermiddagskaffe med en drøm af en lagkage

Efter en tur til stranden og en tur i skoven, vendte vi tilbage til hotellet for at få os en kop kaffe, inden vi vendte hjemad mod Aarhus igen.

Lise på Svinkløv Badehotel
Lise på Svinkløv Badehotel

Til kaffen fik vi deres berømte Valnøddelagkage, som smagte endnu bedre, end den så ud. Min mor valgte Gammeldags Kringle. Kaffen var en smule tynd i det, men måske er det bare fordi, vi er vant til stærk kaffe herhjemme.

Der var meget varmt inde i restauranten, men jeg kunne ikke lade være med at nyde udsigten ud over de vajende græsser og det blå hav, der bølgede lige udenfor vinduerne. Så gjorde varmen alligevel ikke så meget.

Valnøddelagkagen på Svinkløv Badehotel
Valnøddelagkagen på Svinkløv Badehotel

Hvorfor er Svinkløv Badehotel så populær?

Det er meget nemt at forstå, når du først er der selv, men jeg skal forsøge at give dig et indblik i hvorfor, her.

Først og fremmest er der turen til Svinkløv Badehotel. Turen fra Fjerritslev og ud mod kysten går gennem granskove på ensomme veje og det er tydeligt, at naturen i dette område tager mere og mere over, jo nærmere du kommer ud mod kysten. Særligt, når du drejer af til Svinkløv Badehotel bliver vejen smal og træerne høje omkring dig i det bugtede landskab.

Lige idet du ankommer til kysten, dukker den store, hvide træbygning op og hilser dig velkommen. Det i sig selv gibber i mig, hver eneste gang, jeg besøger stedet. Mon ikke der er flere, der har det på samme måde?

Selve hotellet

Forestil dig at stå i befinde dig i stiv kuling for så at træde ind i et rum, hvor alting pludselig bliver helt stille. Sådan oplevede jeg det at komme ind i receptionen.

Hotellet er bygget i træ og holdt i lyse farver, formentlig inspireret fra naturen udenfor vinduerne. Hotellet skulle være danmarks længste træhus, og det mærkes med det samme. Her er plads til at være også selvom hotellets værelser er fuldt booket og restauranten fyldt.

Overalt, hvor du bevæger dig, befinder du dig i lys, som strømmer ind af de sprossede vinduer. På væggene (men gennem vinduerne) “hænger” naturen som landskabsmalerier på væggene og sender hjernen til hvile og tankerne til horisonten.

Jeg kan slet ikke stå for de sarte pelargonier i vinduet ud mod det barske landskab og hav på Svinkløv Badehotels restaurant
Jeg kan slet ikke stå for de sarte pelargonier i vinduet ud mod det barske landskab og hav på Svinkløv Badehotels restaurant
Der Er En Ro Over Restauranten
Der Er Smukke Blomster Rundt Om På Svinkløv Badehotels Interiør

Svinkløv Badehotel udleverer ikke WI-FI koder og der er heller ikke telefoner på værelserne, for deres ønske er, at du kan koble af fra hverdagens stress og synke ned i nærvær og ro. Det fornemmes tydeligt og minder mig om en lidt svunden tid, hvor internettet ikke var allestedsværende og krop og sind kunne få lov at hvile indimellem indtryk og oplevelser.

Svinkløv har 36 værelser fordelt, som er skabt med hver deres eget indtryk og de fleste med eget bad og toilet. Nogle af værelserne vender ud mod havet, mens andre vender ind mod det, jeg ikke kan beskrive bedre end dem selv, som “rå og uspolerede skov og klithede”.

Badehotellet lever fuldstændig op til min forestilling om, hvordan et badehotel ser ud, også i forhold til stemning og beliggenhed. Jeg mærker tydeligt, hvorfor folk elsker stedet og altid har gjort det. Her er lyst og enkelt, akkurat, som på de bedste sommerdage, du kan få her i Danmark.

Blandt de 15 smukkeste natursteder i Danmark

Vidste du, at Svinkløv (og Fosdalen) blev optaget i Danmarks Naturkanon i 2018? Hermed fik stedet et nationalt kvalitetsstempel – og er dermed blandt de 15 smukkeste natursteder i Danmark. “Utrolig vildskab og mageløs ro” er nogle af de ord, der beskriver området.

Naturen, Svinkløv Badehotel befinder sig i, spænder over de fineste pastelfarver til en rå og barsk natur. Som ved de fleste kyster, er der også her et helt særligt lys, der dannes ud over havets uendelighed. Skyerne føles tæt på og uendeligt langt borte på en gang. De rå klitter skaber både tryghed mod det vilde havs bølger, men med det fineste, hvide sand, du kan forestille dig.

Peter og Sebastian på vej mod stranden nedenfor Svinkløv Badehotel
Peter og Sebastian på vej mod stranden nedenfor Svinkløv Badehotel
Sebastian ved stranden nedenfor Svinkløv Badehotel
Sebastian ved stranden nedenfor Svinkløv Badehotel

Strandsandet er modsat klitsandet råt, hårdt og fyldt med sten, skyllet op fra havet. Perfekt til en eftertænksom tur.

Peter går på stranden ved Svinkløv Badehotel
Peter går på stranden ved Svinkløv Badehotel
Udsigten fra Svinkløv Badehotel ud over klitterne og havet
Udsigten fra Svinkløv Badehotel ud over klitterne og havet

Bagved Svinkløv Badehotel ligger skoven med høje graner og skovbunden blød og stikkende af grannåle og vilde blomster. Skoven skaber læ ind mod landet fra havets blæst. Ligesom spændet mellem sart og barsk, rummer området også spændet mellem altomsluttende ro i skoven og den brusende støj fra havet.

Vi gik en kort tur ind i skoven, som havde små stisystemer og vandreruter, vi kunne følge. Her nåede solen ned til os og varmede hud og sjæl op, mens myggene dansede i strålerne for os. Lyngen var netop sprunget ud og bragte august-lilla toner ind i eftersommeren.

Turen til Svinkløv Badehotel blev den perfekte fejring af min 50-års fødselsdag og den fineste sløjfe på sommeren.

Den første lyng i en lysning i skoven ved Svinkløv Badehotel
Den første lyng i en lysning i skoven ved Svinkløv Badehotel
Der er altid et hjerte, der hvor du leder
Der er altid et hjerte, der hvor du leder

Hvornår kan du besøge Svinkløv Badehotel?

Hotellet har åbent hver sommer og lukker ned om vinteren. Men du kan altid besøge området og se det flotte hotel udefra, gå en tur og få rusket liv i dine kinder og sjæl.

Det er helt sikkert et eventyr værd.

God fornøjelse.

Links, du kan få brug for

Her finder du Svinkløv Badehotel

 

Privacy Preference Center