Vi kan lige så godt være ærlige. Korsika er meget mere end vild natur, bjerge og lækkert vand. Maden. Den er underskøn, dragende og lader vores tænder løbe i vand, hver gang vi drømmer os til Korsika.
Men hvilke lækkerier er der tale om? Vi vælger her 10 korsikanske lækkerier ud, som også du kan opleve og nyde, næste gang du besøger øen.
Korsikansk mad er noget af det lækreste vi har smagt (så længe, du holder dig fra de stærkt turist baserede restauranter). Maden er fransk- (stærkt inspireret fra Nice og Provence) og italienskinspireret. Varerne er formentlig produceret på Korsika og flere af produkterne har en karakteristisk smag og aroma af korsikansk maki (tætvoksende planter og urter, der vokser vildt på Korsika).
1. Korsikanske oste
De korsikanske oste er en hel verden for sig selv. Overalt hvor du kan købe mad kan du købe lækre, korsikanske oste, på markederne, i supermarkederne og i små delikatessebutikker. Den mest berømte af de korsikanske oste er brocciu, som er en frisk fåre- eller gedeost og kan være et alternativ til den italienske ricotta ost.
Aftensmaden på Korsika så ofte sådan ud: Korsikanske oste, pølse, skinker, melon og solmodne tomater …. og Pietra
2. Korsikanske pølse
De korsikanske pølser er i verdensklasse. De hænger overalt på rad og række og udsender deres lettere kvalme men alligevel skønne, karakteristiske aroma af bl.a. vildsvinekød. Pølserne er også en traditionel korsikansk spise og fås også i alle udgaver, størrelser, og kvaliteter. Pølserne er lækre at gå og hapse af til tapas – og ikke mindst i gryderetter.
3. Kastanje creme
Korsika er fyldt med store gamle kastanjetræer, så det giver sig selv at de bruger kastanje til mange ting. Blandt andet, kan du få en lækker kastanjecreme på enten glas, dåse eller tube. Vi plejer at købe en del med os, fordi de er lækre at putte på friskbagte boller eller som ingrediens i kastanjekage eller chokoladekage. Cremen smager nøddeagtig – lidt hen af nutella blot meget mere let i smagen.
4. Kastanje mel (farine de châtaigne de Corse)
Kastanjemel bruges i mange af de korsikanske retter. Det bruges også ofte i brød, pandekager, i grød, supper og sammenkogte retter. Kastanjemel dufter lidt af mandler, nødder og kage…
5. Korsikansk honning
Skal du til Korsika, må du ikke gå glip af deres honning! Korsikansk honning er nemlig den første honning, der har opnået et certificeret kvalitetsmærke (AOC), hvilket skyldes deres kvalitet, den korsikanske flora, en bestemt bi på øen og meget gammel traditionel know-how.
Siden oldtiden har biavl været en reel tradition på øen Korsika. Det var dengang ikke ualmindeligt, at befolkningen betalte sine gebyrer til indtrængende i voks eller honning. Tidligere havde hver familie på øen mindst en bikube til at producere deres egen nektar.
Der findes seks forskellige sorter af korsikansk honning:
- Printemps
- Maquis d’été
- Maquis de printemps, med sin ravfarve og karamel- eller kakaosmag
- Miellat du maquis, med sin mørke farve og lakrids- og karamel smag
- Châtaigneraie og Maquis d’automne, som har en træagtig duft og en mere eller mindre udtalt bitterhed, som er meget populær hos de store kokke.
Hvert år i september er byen Murzo vært for honningfestivalen. Det er en chance for at nyde denne mad fra guderne alene eller med et stykke brød.
6. Myrte- og figenmarmelade
Hver gang, vi har besøgt Korsika, har vi som noget af det første købt myrte- og figenmarmelade. Det smager så dejligt. Og det passer så godt sammen med vores oplevelse af Korsikas dufte! Marmeladen smager fortrinligt på brød og især sammen med de skønne korsikanske oste. De fås overalt på øen.
7. Myrte eddike
Myrte eddike har en helt speciel smag og duft. Som alle andre eddiker er den naturligvis sur, men den har en dejlig mild aroma af myrte. Myrten vokser vildt på Korsikas maki og har en dejlig aromatisk duft, som spreder sig ud over Korsika. Eddiken har en smuk rosa rød farve og smager himmelsk i f.eks. dressinger (se opskriften på “Rød spidskålssalat med korsikansk myrte eddike“).
8. Vildsvinepaté
Det er en korsikansk tradition at servere mange patéer til et måltid. Blandt andet vildsvinepaté, lavet på de semi-vilde vildsvin, du ser overalt på Korsika. Patéerne fås i adskillige udgaver og kvaliteter, frisk, på dåse og i glas. Vi blev særligt glade for de grove patéer.
9. Friskfangede skaldyr/fisk
Det giver næsten sig selv, at der på en middelhavsø findes lækker frisk fanget skaldyr og fisk. Det kan vi sagtens skrive under på og er en af de nydelser, vi under os selv, at sidde på en restaurant ved havet og få skaldyr på en eller anden måde.
Når du handler ind i supermarkederne får du også rig mulighed for at vælge de lækreste fisk og skaldyr i delikatesserne og friskheden er ikke til at tage fejl af. Selv har vi købt friske østers, som vi tog med hjem og spiste – så fik vores dreng også prøvet det.
10. Korsikansk øl og vin
Korsika laver selv deres egen vin – og den er absolut værd at smage!
Korsikanerne har lavet deres egen vin siden det sjette århundrede før vores tid, og de har de sidste mange år udviklet lækre kvalitets vine med masser af lokale karakteristika, som er præget af det solrige klima, havgus og bjerge.
Korsika laver også deres helt egen kastanje øl – Pietra, som har en flot ravgul farve og en virkelig dejlig smag. Pietra øl og Korsikanske tapas, en stille aften og duften af maki – ja, så bliver sommeren nok ikke meget bedre.
Det var nogle af vores bedste bud på korsikanske delikatesser… mangler vi nogen? Skriv til os, vi vil så gerne inspireres til vores næste tur!